Donderdag 02/12/2021

'Het is niet langer de bedoeling

Onderwijslogistiek Beurs Educa heeft veel aandacht voor nieuwe media

tafels en banken te slijten'

Gisteren opende het tweejaarlijkse Educa de deuren in Flanders Expo. De beurs voor het onderwijzend personeel in Vlaanderen wil meer aandacht voor het inhoudelijke dan wel voor het logistieke aspect van onderwijzen. Veel leerkrachten lijden immers aan een apert gebrek aan informatie over de nieuwe media.

Een kleine tienduizend bezoekers kwamen twee jaar geleden, in 1998, naar de hallen van Flanders Expo afgezakt voor de onderwijsbeurs Educa Plus. Maar niet iedereen was even tevreden. Een grootscheeps onderzoek bij de leerkrachten en directies wees uit dat die meenden dat er al te veel plaats was vrijgehouden voor het commerciële aspect van onderwijzen. Er stonden met andere woorden te veel tafels en stoelen te koop in Flanders Expo. De ambities zijn inmiddels hernieuwd, wat geïllustreerd wordt met een naamswijziging.

"In het verleden legden we te veel klemtoon op het logistieke aspect", zegt Sandra Plasschaert van Educa. "En uit een uitvoerige bevraging van de bezoekers bleek dat leerkrachten en directies dat minder interessant vonden." En dus wordt de aanpak omgegooid, met alle aandacht voor de school van morgen. "Vanaf dit jaar willen we de leerkrachten een inhoudelijk forum bieden, willen we ze tonen hoe je software in de lessen kunt integreren en hoe je kinderen met een computer leert omgaan", stelt Plasschaert.

De druk op de leerkrachten groeit immers. Niet zelden springen de leerlingen handiger dan zijzelf met de nieuwe media om. Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten trekt budgetten uit om het opstapje naar het computergebruik in de lessen te verlagen én leraars beter op te leiden, een maatregel die ze gisteren uitgebreid kwam toelichten tijdens de openingsdag van Educa. "Want de computers die de overheid nu de scholen ter beschikking stelt, blijven nog al te vaak ongebruikt. Leerkrachten moeten de nieuwe media educatief leren gebruiken in hun lespraktijk", zei ze. "Het is uitdrukkelijk de bedoeling om de informatie- en communicatietechnologie uit de exclusieve sfeer van de informaticalessen te halen.

Ondanks alle inspanningen van de overheid blijven de leerkrachten echter kampen met een gebrek aan informatie. Dat bleek ook uit de bevraging die in opdracht van Educa werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Columbus.

Sandra Plasschaert: "Natuurlijk zijn er de studiedagen van pakweg de Argo, maar die vinden slechts één keer per jaar plaats. En de info uit tijdschriften als Klasse is ook al niet voldoende. De leerkrachten zijn constant op zoek naar informatie. En wij willen hun met Educa een forum bieden om van gedachten te wisselen met collega's, met mensen die de nieuwe media op een andere manier dan zijzelf gebruiken. Dat doen we met workshops, lezingen, opleidingssessies in internet en Microsoft-software. Of we tonen ze hoe je makkelijk rapporten kunt opstellen met behulp van de computer. De leraren zijn aan een inhaalbeweging toe."

Het lerarenberoep is de jongste jaren een pak veeleisender geworden, zoveel mag blijken uit de evolutie die ook Educa doormaakte. En dat geldt niet enkel voor de toepassing van de nieuwe media. "De school is een bedrijf geworden" zegt Plasschaert. "Ze krijgen een budget toegekend, en moeten het daar maar zelf mee zien te rooien. Op een zelfbedruipende manier. Wat betekent dat ze ook op een professionele manier producten en diensten moeten kopen. Een directie moet zowel oog hebben voor een goede uitrusting van de klaslokalen als voor de veiligheid op de speelplaats. Dat willen we samenbrengen op Educa."

Educa duurt nog tot en met 5 maart. Voor het eerst wordt de beurs in het weekend georganiseerd, wat kan helpen voor een leerkracht. Plaats van gebeuren is Flanders Expo, hal 2, 4 en 6, elke dag tussen 10 en 18 u. De beurs is gratis voor mensen met een functie in het onderwijs. De anderen betalen 200 frank. Voor meer info over de standhouders, workshops en lezingen kunt u terecht op www.educa.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234