Zaterdag 02/07/2022

ReportageVaderdag

‘Het is in het begin natuurlijk gek hè, dat er plots een extra man in het leven van je kinderen komt’

Drie vaderduo’s gaan in gesprek over hun band met elkaar. Beeld Jef Jacobs
Drie vaderduo’s gaan in gesprek over hun band met elkaar.Beeld Jef Jacobs

Vandaag, zondag 14 juni, worden vaders aller lande weer in de bloemetjes gezet, maar ook de meeste plusvaders verdienen hulde. Want een kind opvoeden, is steeds vaker teamwork. Drie vaderduo’s gaan in gesprek over hun band met elkaar. ‘Ik wou liever een goede vriend zijn voor mijn stiefzoon dan een extra vaderfiguur.’

Stijn De Wandeleer

Wim en Maarten staan vaak met elkaar te kletsen

Wim Schotsmans (43) is de vader van Nand (15), Leonie (13), Briek (12) en Martha (10) en heeft momenteel geen relatie. Hij kan het uitstekend vinden met Maarten Geerts (40), de nieuwe partner van zijn ex Tine. Maarten heeft zelf nog twee kinderen uit zijn vorige relatie.

Wim: “Het is in het begin natuurlijk gek hè, dat er plots een extra man in het leven van je kinderen komt. Het was even afwachten hoe onze relatie zou lopen, maar eigenlijk ging dat meteen goed. Wanneer we op vrijdag de wissel doen, staan wij vaak nog een halfuur te praten.”

Maarten: “In het begin hebben de kinderen van Wim me weleens gevraagd hoe ze me nu moesten noemen. Toen heb ik meteen gezegd: jullie hebben een papa, en dat is Wim. Ze weten dat ze met mij alles kunnen bespreken, maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij Wim en Tine. Goede afspraken, ­bijvoorbeeld over wanneer ze voor school moeten werken en wie ­wanneer moet gaan slapen, doen ook veel. Wim heeft een systeem met zijn kinderen dat voor hem werkt, wij hebben een systeem waarbij we rekening houden met de kinderen van Wim en Tine én de mijne. We merken dat de overschakeling van de ene structuur naar de andere soms niet zo evident is. Wanneer ze op vrijdag van thuis wisselen, zijn dat altijd heftige momenten. Nietwaar, Wim?”

Wim: “Ze moeten echt omschakelen, hè. Bij mij liggen er andere accenten dan bij Maarten en Tine. Ik denk dat het opruimen bij jullie bijvoorbeeld wat strikter verloopt dan bij mij, om maar iets te zeggen. Maar zo zien ze ook dat er meer dan één juiste manier is om een leven in te richten.”

Maarten: “Omdat ik niet hun papa ben, worden er met mij ­weleens gesprekken uitgetest om te zien hoe die zouden kunnen uitdraaien. Ik geef een voorbeeld…”

Van links naar rechts: Marthe, vader Wim, ­Leonie, Briek, plusvader Maarten en Nand. Beeld Jef Jacobs
Van links naar rechts: Marthe, vader Wim, ­Leonie, Briek, plusvader Maarten en Nand.Beeld Jef Jacobs

Wim: “Ik hoef dat niet allemaal te weten hoor.” (lacht)

Maarten: “Soms krijg ik een verhaal over een fuif te horen, dat niet voor ieders oren is. ‘Hoe ging dat vroeger bij u?’, vragen ze dan. Dan krab ik eens door mijn haar. (lacht) Maar op die manier kunnen zulke dingen wel besproken worden met een volwassene die níét een van de ouders is.”

Wim: “Het is even je ego aan de kant zetten als je ziet dat je ­kinderen met bepaalde zorgen naar iemand anders gaan, want je wil er natuurlijk óók voor hen zijn. Maar uiteindelijk ben ik vooral blij dat er iemand is bij wie ze terechtkunnen. Maarten en ik houden allebei ­rekening met elkaars gevoelens, en ik denk dat dat de sleutel is tot onze goede verstandhouding.”

Maarten: “Maar er is ook gewoon een klik. Want je kan wel zeggen: je moet de kinderen vooropstellen, maar als het tussen ons echt niet zou werken…”

Wim: “Ik zou zonder problemen een avond met Maarten op café kunnen zitten. De kinderen zeiden het net nog, naar aanleiding van dit interview: het is eigenlijk echt fijn dat jullie goed overeenkomen.”

Tom en Michael kenden elkaar al van tijdens het uitgaan

Tom Klüssendorf (44) is de vader van Dries (19) en heeft twee kinderen met zijn nieuwe partner. Zestien jaar geleden sloeg de vonk tussen zijn ex Els en Michael Theyskens (50) over. Intussen hebben die samen nog een dochter: Lou (14).

Michael: “Ik had net een lange ­periode als vrijgezel achter de rug toen ik Els ontmoette. Omdat er een kind in het spel was, heb ik haar ­meteen duidelijk gemaakt dat ik onze prille relatie heel serieus nam. Maar als we samen verder wilden gaan, vond ik het wel belangrijk dat ze haar contact met Tom herstelde. Ik wou geen jaren in een ongemakkelijke ­conflictsituatie leven.”

Plusvader Michael (l), Dries en vader Tom. Tom: 'Als mijn zoon bij Michael 
moet opgroeien, kan ik daar helemaal mee leven, dacht ik.' Beeld Jef Jacobs
Plusvader Michael (l), Dries en vader Tom. Tom: 'Als mijn zoon bij Michael moet opgroeien, kan ik daar helemaal mee leven, dacht ik.'Beeld Jef Jacobs

Tom: “Na elke relatiebreuk zijn er spanningen, hè. Maar zowel Els als ik wilden Dries niet onnodig laten afzien. De fout die veel mensen maken, is dat ze zich laten leiden door invloeden uit de omgeving, want iedereen heeft wel iets te zeggen over je relatiebreuk.”

Michael: “We hebben ook altijd met z’n drieën over Dries kunnen ­praten, ik ben nooit buitengesloten. Ook niet door Tom. Dat vond ik mooi: hij heeft me altijd gerespecteerd en vrijgelaten in hoe ik met zijn kind omging. Het is zeker niet zo dat Tom en ik elkaars deur platlopen, maar het contact is wel hartelijk.”

Tom: “Tot voor kort heb ik in de horeca gewerkt, waardoor ik vaak ’s avonds en tijdens het weekend niet thuis was. Dat maakte het moeilijk om Dries in co-ouderschap op te voeden. Daarom hebben we jaren geleden beslist om hem om het weekend naar mij te laten komen. Michael en Els hebben die regel nooit heel strikt genomen. Als ik een avond niet kon of hem op een ander moment wou zien, was daar altijd ruimte voor. Michael en ik kenden elkaar trouwens al oppervlakkig van tijdens het uitgaan. Ik wist dus wel dat Michael geen onnozelaar was, maar een serieuze partij voor Els. Als mijn zoon bij hem moet opgroeien, dan kan ik daar ­helemaal mee leven, dacht ik.”

Michael: “Op het plusouderschap kan je je onmogelijk voorbereiden. Het overkomt je, en het is de verliefdheid die het dan moet zien op te ­lossen. Gelukkig was ik al 34 toen ik Dries ontmoette en was ik mijn wilde haren al wat kwijt. Sindsdien noemt Dries me pappie. Als hij het nu met anderen over mij heeft, zie je hem soms wel twijfelen. Is het dan Mike, pappie, of stiefvader?” (lacht)

Tom: “In het begin is er natuurlijk de angst: wat als Michael een betere vader dan mij blijkt te zijn? Dat moet je loslaten, en dat gaat nu eenmaal gemakkelijker als je het goed kan vinden met de nieuwe partner van je ex. In de natuur, bij leeuwen en wolven bijvoorbeeld, doodt een nieuw mannetje in de groep de jongen van het oude mannetje. In veel relaties zie je ook dat de nieuwe partner niet ­overeenkomt met de kinderen. Bij ons is dat gelukkig nooit zo geweest.”

Michael: “Ik heb samen met Els nog een dochter, Lou. Een onderscheid tussen eigen en niet-eigen kinderen heb ik nooit gemaakt. Met Lou kan het zelfs veel harder kletteren dan tussen mij en Dries. Maar ook qua opvoeding zie ik geen verschil; ­niemand heeft privileges, er is een huisstijl die op iedereen van ­toepassing is. Alleen ik mag af en toe buiten de lijntjes kleuren.” (lacht)

Papa Steve en stiefpapa Alain trappen al eens een balletje samen

Steve Cornelis (37) is de vader van Danté (8) en heeft al acht jaar een nieuwe relatie. Sinds anderhalf jaar is zijn ex-partner Nathalie samen met Alain Van Rentergem (50). Alain heeft zelf twee volwassen dochters, Laura en Justine.

Alain: “Ik ben nu bijna anderhalf jaar samen met Nathalie, de ex-partner van Steve. Tussen Nathalie en Steve is er nog steeds een bijzondere band. Er is zoveel communicatie en onder­steuning. Die blijvende zorgzaamheid verdient alleen maar respect. Ik heb altijd gedacht dat veel gescheiden ouders daar nog van kunnen leren, want ook voor hun zoontje is het alleen maar goed.”

Steve: “Maar ondersteunen is niet hetzelfde als betuttelen. Wij pakken bepaalde zaken anders aan in de opvoeding van Danté, maar dat wil niet zeggen dat de manier waarop Nathalie en Alain het doen minderwaardig is. We hebben er ook nooit een spel van gemaakt om de ‘gunstigste’ huisregels te hebben. Als Danté niet luistert bij Alain of Nathalie, zal hij bij mij zeker zijn gelijk niet krijgen, en dat weet hij. Er zijn gezinnen waar de ene ouder zit te stoken over de andere ouder of plusouder, dat vind ik ­tragisch.”

Plusvader Alain (l), Danté en vader Steve. Alain: ‘Hoe Steve en Nathalie met elkaar omgaan, daar kunnen veel gescheiden ouders van leren.’ Beeld Jef Jacobs
Plusvader Alain (l), Danté en vader Steve. Alain: ‘Hoe Steve en Nathalie met elkaar omgaan, daar kunnen veel gescheiden ouders van leren.’Beeld Jef Jacobs

Alain: “Een kind heeft natuurlijk maar één papa. In plaats van een extra vaderfiguur voor Danté te zijn, wou ik liever de rol van goede vriend op me nemen en leuke dingen met hem doen. Ik denk dat Nathalie en Steven dat allebei wel appreciëren, dat die geldingsdrang ontbreekt.”

Steve: “Dat is absoluut zo. Ik heb ondertussen zelf al acht jaar een nieuwe relatie, dus ik heb ook gezien hoe mijn nieuwe partner de rol van plusmama op zich nam. Ik vind het knap hoeveel zorg en liefde zij en Alain te geef hebben voor een kind dat uiteindelijk niet het hunne is.”

Alain: “Als je aan kinderen vraagt hoe hun ideale toekomst eruitziet, dan zal dat er altijd één zijn waarin hun ouders samen zijn. Er zit dus steeds wat verdriet rond die hele breuk. Het enige wat je dan kan ­verlangen, is dat die nieuwe man of vrouw een goede inborst heeft en zo goed mogelijk voor je kinderen zorgt. Tijdens de eerste maanden van mijn relatie met Nathalie heb ik Danté slechts heel sporadisch ontmoet, want het blijft een relatie die moet groeien. Gelukkig was die klik er meteen. Dat had ook anders kunnen zijn, en dan zit je natuurlijk met een probleem.”

Steve: “We zijn zelfs al eens met z’n drieën gaan voetballen toen ik Danté ging oppikken op het sportkamp waar hij toen een week gezeten had. Hij stond daar klaar in zijn tenuetje naast Alain, en voor je het weet, zit je dan wat passen naar elkaar te geven.”

Alain: “Ik denk ook niet dat Danté echt maalt om die nieuwe situatie. Er zijn gewoon vier personen die voor hem zorgen, in plaats van twee.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234