Dinsdag 13/04/2021

'Het is gewoon een katholieke school'

Een opvallende naam duikt op in het bestuur van Sint-Ignatius, de ultrakatholieke school - denk rozenkransen, creationisme en veel weesgegroetjes - die nu opnieuw onder vuur ligt (DM 13/1). Wouter Jambon (23), zoon van, was er tot voor kort schatbewaarder. 'Wat is er extreemrechts aan die school? Of ultraconservatief?'

Afgelopen zomer had deze krant een gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De minister sprak zijn zorgen uit over zijn jongste zoon. Wouter Jambon dreigde te 'radicaliseren', zij het niet in traditionele zin. De jongste Jambon flirt niet met de islam, wel met ultrakatholieke zijde.

"Onze Wouter noemt zich echt katholiek. Hij gaat elke zondag naar de mis", zei Jambon toen. "Soms ga ik met hem mee. Omdat het rust geeft en omdat ik hem wil steunen. Hij wordt er soms mee geplaagd, en ik wil er op toezien dat hij niet geïsoleerd raakt. Hij heeft een heel normaal leven, hoor. Hij is naar mijn goesting zelfs iets te sociaal. Maar je wilt toch niet dat je zoon te fanatiek wordt. Dat zou ik mezelf nooit vergeven."

Op dat moment wist vader Jambon ongetwijfeld al van de betrokkenheid van zijn zoon in Sint-Ignatius. Die ultrakatholieke school - denk rozenkransen, creationisme en veel weesgegroetjes - werd vorig jaar opgericht en onlangs erkend door de Vlaamse overheid. De school is zo katholiek dat zelfs het bisdom er niks mee te maken wil hebben. Bevoegd minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) schrok zich een hoedje toen ze eerder deze week het nieuws van de erkenning vernam en kondigde meteen een onderzoek aan.

Nieuwjaarsreceptie

In het schoolreglement dat op de site staat, wordt Wouter Jambon vermeld als schatbewaarder van het schoolbestuur, de vzw Sint-Ignatius. Jambon junior zit in het laatste jaar handelsingenieur en is preses van het rechtse, conservatieve Antwerpse Katholieke Hoogstudentenverbond (KVHV).

Vanavond houdt de Sint-Ignatiusschool haar allereerste nieuwjaarsreceptie in het klooster van Maleizen, een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Overijse. Op de Facebook-pagina van Sint-Ignatius vinkte Wouter Jambon aan dat hij geïnteresseerd is om de receptie bij te wonen.

Om klokslag halfzeven zullen de vijf leerlingen dan samen met hun ouders en sympathisanten er de 'pontificale mis' bijwonen. Die zal worden voorgegaan door Mgr. Athanasius Schneider, hulpbisschop van Astana in Kazachstan en hevig voorstander van de 'tongcommunie', het ontvangen van de hostie op de tong. Anderhalf uur later zal Mgr. Schneider een lezing geven over 'het belang van de liturgie bij de opvoeding', gevolgd door een receptie.

"Ik ben niet op de hoogte van de nieuwjaarsreceptie van Sint-Ignatius", reageert Wouter Jambon. Hoe komt het dan dat hij op Facebook als 'geïnteresseerd' geregistreerd staat? Wouter Jambon: "Ach ja, is dat die mis in Maleizen? De kans dat ik ga, is klein, want ik heb examens."

Ook uitgenodigd door het schoolbestuur en naar eigen zeggen vanavond aanwezig: Kris Roman, ex-Vlaams Blokker en momenteel kaderlid bij het Franstalige neonazistische Nation. Ramon had een paar keer Ku Klux Klan-leider David Duke te gast en poseert op de hoofding van zijn Facebook-pagina met een kalasjnikov in de aanslag, onder de niet mis te verstane boodschap: 'To the refugees and other scum: try to touch my children and you will see.'

"Ik heb van die figuur gehoord. Ik weet dat hij niet juist bij zijn hoofd is", reageert Jambon. "De nieuwjaarsreceptie is een publiek evenement waar iedereen welkom is. Dus kan er ook een zot bij zijn.

"Met die school heb ik trouwens nog weinig te maken. Ik zat in het oprichtingscomité, maar ben daar nu al een tijdje uit. Ik was alleen schatbewaarder pro forma. De oprichter van de school had me gevraagd. Hij is een persoonlijke kennis." De oprichter is Kris Clauw, de directeur van de school? "Ja. Ik wou Kris helpen, het was niet meer dan een vriendendienst. Ik heb geen functie meer in Sint-Ignatius. Ergens in juli, augustus ben ik opgestapt. Als student leverde ik niet echt veel meerwaarde."

Wouter Jambon vindt zichzelf allesbehalve 'te fanatiek', zoals zijn vader vreesde. Volgens hem bestaat er niet zoiets als 'conservatief-katholiek'. "Ofwel ben je katholiek, ofwel ben je het niet."

Toen de school startte, wist Jambon perfect waar ze voor stond? "Ja. Sint-Ignatius is een katholieke privéschool."

Een ultraconservatieve, extreemrechtse privéschool? "Absoluut niet. Wat is er extreemrechts aan die school? Of ultraconservatief? Het is gewoon een katholieke school."

Seks voor het huwelijk

De school is, toch volgens het schoolreglement, net iets heftiger dan de gemiddelde katholieke school. Rozenhoedjes, ochtendgebeden en missen maken deel uit van het vaste lessenrooster. Anticonceptie en abortus zijn des duivels. Een vooraanstaand lid van het schoolbestuur van Sint-Ignatius is Dries Goethals, voorzitter van Pro Familia en in die hoedanigheid hevig tegenstander van abortus, euthanasie, seks voor het huwelijk én de nieuwe aartsbisschop Josef De Kesel. Vlak na diens aanstelling riep Goethals de gelovigen op "te bidden voor de bekering van Mgr. De Kesel".

Heel wat medewerkers van Sint-Ignatius staan op de ledenlijst van de conservatieve katholieke vereniging Pro Familia. "Ik ken Pro Familia", zegt Wouter Jambon. "Ik heb er geen banden mee. De figuur Dries Goethals ken ik ook. Als een vriend me om een dienst verzoekt, willig ik die graag in. Ze hebben gewoon een schooltje opgericht en ze vroegen of ik wou helpen. Ik snap de commotie niet."

"Wouter is ondertussen uit de vzw Sint-Ignatius gestapt", reageerde minister Jan Jambon gisteren. "Op wie er allemaal aan de school verbonden is, heb ik totaal geen zicht." Verder wou hij niet meer op de zaak ingaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234