Maandag 04/07/2022

Sint-Ignatius

"Het is gewoon een katholieke school"

De Sint-Ignatius-school in Overijse. Rozenhoedjes, ochtendgebeden en missen maken deel uit van het vaste lessenrooster. Anticonceptie en abortus zijn des duivels. Beeld Eric de Mildt
De Sint-Ignatius-school in Overijse. Rozenhoedjes, ochtendgebeden en missen maken deel uit van het vaste lessenrooster. Anticonceptie en abortus zijn des duivels.Beeld Eric de Mildt

Een opvallende naam duikt op in het bestuur van Sint-Ignatius, de ultrakatholieke school - denk rozenkransen, creationisme en veel weesgegroetjes - die nu opnieuw onder vuur ligt (DM 13/1). Wouter Jambon (23), zoon van, was er tot voor kort schatbewaarder. "Wat is er extreemrechts aan die school? Of ultraconservatief?"

JAN STEVENS

Afgelopen zomer had deze krant een gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De minister sprak zijn zorgen uit over zijn jongste zoon. Wouter Jambon dreigde te 'radicaliseren', zij het niet in traditionele zin. De jongste Jambon flirt niet met de islam, wel met ultrakatholieke zijde.

"Onze Wouter noemt zich echt katholiek. Hij gaat elke zondag naar de mis", zei Jambon toen. "Soms ga ik met hem mee. Omdat het rust geeft en omdat ik hem wil steunen. Hij wordt er soms mee geplaagd, en ik wil er op toezien dat hij niet geïsoleerd raakt. Hij heeft een heel normaal leven, hoor. Hij is naar mijn goesting zelfs iets te sociaal. Maar je wilt toch niet dat je zoon te fanatiek wordt. Dat zou ik mezelf nooit vergeven."

Op dat moment wist vader Jambon ongetwijfeld al van de betrokkenheid van zijn zoon in Sint-Ignatius. Die ultrakatholieke school - denk rozenkransen, creationisme en veel weesgegroetjes - werd vorig jaar opgericht en onlangs erkend door de Vlaamse overheid. De school is zo katholiek dat zelfs het bisdom er niks mee te maken wil hebben. Bevoegd minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) schrok zich een hoedje toen ze eerder deze week het nieuws van de erkenning vernam en kondigde meteen een onderzoek aan.

Wat voorafging

In september opende de ultraconservatieve Sint-Ignatiusschool in Overijse de deuren. In november volgde de erkenning. Zodra de school genoeg leerlingen heeft, krijgt ze subsidies. Maar de school stuit tegen de borst door de extreem-katholieke aanpak, die in strijd is met de rest van het Vlaams onderwijs. De erkenning staat nu opnieuw ter discussie.

Nieuwjaarsreceptie

In het schoolreglement dat op de site staat, wordt Wouter Jambon vermeld als schatbewaarder van het schoolbestuur, de vzw Sint-Ignatius. Jambon junior zit in het laatste jaar handelsingenieur en is preses van het rechtse, conservatieve Antwerpse Katholieke Hoogstudentenverbond (KVHV).

Vanavond houdt de Sint-Ignatiusschool haar allereerste nieuwjaarsreceptie in het klooster van Maleizen, een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Overijse. Op de Facebook-pagina van Sint-Ignatius vinkte Wouter Jambon aan dat hij geïnteresseerd is om de receptie bij te wonen.

Om klokslag halfzeven zullen de vijf leerlingen dan samen met hun ouders en sympathisanten er de 'pontificale mis' bijwonen. Die zal worden voorgegaan door Mgr. Athanasius Schneider, hulpbisschop van Astana in Kazachstan en hevig voorstander van de 'tongcommunie', het ontvangen van de hostie op de tong. Anderhalf uur later zal Mgr. Schneider een lezing geven over 'het belang van de liturgie bij de opvoeding', gevolgd door een receptie.

"Ik ben niet op de hoogte van de nieuwjaarsreceptie van Sint-Ignatius", reageert Wouter Jambon. Hoe komt het dan dat hij op Facebook als 'geïnteresseerd' geregistreerd staat? Wouter Jambon: "Ach ja, is dat die mis in Maleizen? De kans dat ik ga, is klein, want ik heb examens."

Ook uitgenodigd door het schoolbestuur en naar eigen zeggen vanavond aanwezig: Kris Roman, ex-Vlaams Blokker en momenteel kaderlid bij het Franstalige neonazistische Nation. Ramon had een paar keer Ku Klux Klan-leider David Duke te gast en poseert op de hoofding van zijn Facebook-pagina met een kalasjnikov in de aanslag, onder de niet mis te verstane boodschap: 'To the refugees and other scum: try to touch my children and you will see.'

"Ik heb van die figuur gehoord. Ik weet dat hij niet juist bij zijn hoofd is", reageert Jambon. "De nieuwjaarsreceptie is een publiek evenement waar iedereen welkom is. Dus kan er ook een zot bij zijn.

"Met die school heb ik trouwens nog weinig te maken. Ik zat in het oprichtingscomité, maar ben daar nu al een tijdje uit. Ik was alleen schatbewaarder pro forma. De oprichter van de school had me gevraagd. Hij is een persoonlijke kennis." De oprichter is Kris Clauw, de directeur van de school? "Ja. Ik wou Kris helpen, het was niet meer dan een vriendendienst. Ik heb geen functie meer in Sint-Ignatius. Ergens in juli, augustus ben ik opgestapt. Als student leverde ik niet echt veel meerwaarde."

Wouter Jambon vindt zichzelf allesbehalve 'te fanatiek', zoals zijn vader vreesde. Volgens hem bestaat er niet zoiets als 'conservatief-katholiek'. "Ofwel ben je katholiek, ofwel ben je het niet."

Toen de school startte, wist Jambon perfect waar ze voor stond? "Ja. Sint-Ignatius is een katholieke privéschool."

Een ultraconservatieve, extreemrechtse privéschool? "Absoluut niet. Wat is er extreemrechts aan die school? Of ultraconservatief? Het is gewoon een katholieke school."

Wouter Jambon. Beeld rv
Wouter Jambon.Beeld rv

Seks voor het huwelijk

De school is, toch volgens het schoolreglement, net iets heftiger dan de gemiddelde katholieke school. Rozenhoedjes, ochtendgebeden en missen maken deel uit van het vaste lessenrooster. Anticonceptie en abortus zijn des duivels. Een vooraanstaand lid van het schoolbestuur van Sint-Ignatius is Dries Goethals, voorzitter van Pro Familia en in die hoedanigheid hevig tegenstander van abortus, euthanasie, seks voor het huwelijk én de nieuwe aartsbisschop Josef De Kesel. Vlak na diens aanstelling riep Goethals de gelovigen op "te bidden voor de bekering van Mgr. De Kesel".

Heel wat medewerkers van Sint-Ignatius staan op de ledenlijst van de conservatieve katholieke vereniging Pro Familia. "Ik ken Pro Familia", zegt Wouter Jambon. "Ik heb er geen banden mee. De figuur Dries Goethals ken ik ook. Als een vriend me om een dienst verzoekt, willig ik die graag in. Ze hebben gewoon een schooltje opgericht en ze vroegen of ik wou helpen. Ik snap de commotie niet."

"Wouter is ondertussen uit de vzw Sint-Ignatius gestapt", reageerde minister Jan Jambon gisteren. "Op wie er allemaal aan de school verbonden is, heb ik totaal geen zicht." Verder wou hij niet meer op de zaak ingaan.

De mensen achter Sint-Ignatius

Kris Clauw, directeur
Directeur Kris Clauw was rond de millenniumwissel tijdens zijn studentenjaren net als Wouter Jambon preses van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV). Clauw is betrokken bij het ultrakatholieke Nederlands-Vlaamse blad Catholica. Catholica verlangt naar de tijd van voor het Tweede Vaticaans Concilie, toen de mis nog opgevoerd werd in het Latijn en de tongcommunie floreerde. Clauw werkte in september 2014 mee aan een manifestatie in Mechelen tegen christenvervolging, onder het motto: 'Stop de ontkerstening en islamisering van Europa!'

Dries Goethals, bestuurslid
In een interview met 't Pallieterke in april vorig jaar maakte Goethals duidelijk waar hij voor staat. "Buiten de kantooruren zet ik mij schrap tegen het culturele marxisme met zijn vernietiging van de godsdienst, de gezinnen, het ongeboren leven, en de zwakkere en zieke medemens door euthanasie." Hij pleitte voor het herstel van 'de klassieke vaderrol'. "De man wordt belachelijk gemaakt en afgeschilderd als een bijkomstigheid, een paljas of een clown. Hij is sedert mei 1968 een spermadonor, punt." Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, is in Goethals' ogen een man zonder ruggengraat.

Wouter Van den Meersch, secretaris
Gepokt en gemazeld in het Vlaams Belang, als 'journalist' voor het partijblad en als parlementair medewerker in het Brussels en het Vlaams Parlement. Lid van de 'Werkgemeenschap De Lage Landen', die haar mosterd en inspiratie haalt bij het fascistische Verdinaso van Joris Van Severen uit de jaren 30.

Dirk Smulders, leraar aardrijkskunde, geschiedenis en Nederlands
Aanhanger van Pro Familia, ex-lid van de CD&V. Was in een vorig leven advocaat en werkte van 2003 tot 2011 vooral als schuldbemiddelaar. In die jaren lichtte hij meer dan veertig cliënten op, voor een totaalbedrag van 211.000 euro. Werd in april vorig jaar veroordeeld tot 18 maanden cel met uitstel. In diezelfde maand publiceerde hij een interview met zichzelf op het internet. "We moeten stoppen met het gezag van ouders te ondermijnen die goed willen doen voor hun kinderen", schreef hij. "Wie slechts een dag zou meedraaien in een jeugdrechtbank weet wat voor puin achtergelaten wordt in onze maatschappij door de ostentatieve permissiviteit die eenieder door de strot geramd krijgt."

Gert Verbeken, proost
Net als Wouter Jambon en Jan Jambon erelid van het KVHV. Werd in 2009 tot priester gewijd van de jezuïetencongregatie Servi Jesu et Mariae, Dienaren van Jezus en Maria (SJM). Het van oorsprong Oostenrijkse SJM richt zich op jongeren, heeft een 'brandend verlangen om zielen te redden' en opereert in België vanuit het klooster in Maleizen. De specialiteit van Gert Verbeken is de dagelijkse mis in het Latijn volgens de liturgie van voor het Tweede Vaticaans Concilie van 1962.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234