Zondag 23/01/2022

'Het is essentieel dat Europa Poetin het vuur aan de schenen blijft leggen'

Buitenlandse persstemmen over het akkoord rond Oekraïne.

El País

De Spaanse krant El País beziet het akkoord Minsk II redelijk positief. Poetin heeft zijn toon gematigd, stelt de krant vast. Hij sprak niet langer van fascisten, noch van federalisatie van Oekraïne. Hij begon ook niet over de Russen van Novorossia (Nieuw-Rusland). Poetin had het over "opstandelingen". De krant merkt verder op dat de verklaring spreekt van "respect voor de territoriale integriteit van Oekraïne", maar zwijgt over de annexatie van de Krim. Ook de economische sancties "die zo schadelijk zijn voor zij die de sancties opgelegd krijgen en zij die ze opleggen" worden niet genoemd.

Of het akkoord voldoende is om alle spanningen op het continent te sussen valt te bezien. Maar er tekent zich opnieuw een gemeenschappelijke horizon af. Er was immers ook sprake van "een Europees bouwwerk van de Atlantische Oceaan tot de Oeral", een model dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) propageert sinds de val van de Muur.

Le Monde

Alain Frachon van Le Monde, gelooft dat Poetin de situatie van oorlog noch vrede zo lang als mogelijk zak proberen te rekken.
Hij zal telkens opnieuw instemmen met een staakt-het-vuren, om zich daar even later dan niets van aan te trekken. Hij heeft in Rusland de publieke opinie aan zijn zijde, met of zonder sancties tegen zijn land.

The Wall Street Journal

Volgens The Wall Street Journal moeten de VS en Europa een nieuwe offensieve stap van Poetin verhinderen nu hij in Oekraïne grotendeels zijn zin heeft gekregen. Hij heeft al eerder een bestandsovereenkomst gebroken, de laatste keer in september toen hij beloofde soldaten en huurlingen terug te trekken en een onmiddellijke wapenstilstand in ruil voor ongekende politieke autonomie in het rebellerende oosten. Steeds weer is dit bestand geschonden. Waarom zou het nu anders zijn, vraagt de krant zich af.
De krant wil daarom bredere sancties om zo Poetins economische problemen te verergeren. Oekraïne moet worden bewapend, zodat Poetin niet ongestraft opnieuw een staakt-het-vuren schendt. Maar het Westen zal dit bestand waarschijnlijk als een excuus aangrijpen om niets te moeten doen. "Poetin zal zijn laatste overwinning consolideren en zoeken naar zwakke plekken in Europa, en nóg een keer uithalen voordat de VS een nieuwe president krijgen die meer tegenstand biedt."

Financial Times

Philip Stephens stelt in Financial Times dat Angela Merkel op één punt gelijk heeft: het Westen moet sancties handhaven zolang Russische troepen de Krim en het Donetskbekken bezetten. Het Westen moet bovendien financiële en andere middelen ter beschikking stellen, zodat wat er nog rest van Oekraine een succevolle democratische staat wordt.
"Mijn vraag is simpel: heeft Angela Merkel het geduld en de vastberadenheid om dat te doen?"

The New York Times

Een van de redenen waarom Merkel en Hollande vorige week aan hun vredemissie begonnen, los van de toenemende gevechten in Oekraïne, was de steeds luidere roep in het Amerikaanse Congres om dodelijke wapens naar Oekraïne te sturen, vindt The New York Times. Dat zou in de huidige situatie een onverantwoordelijke en gevaarlijke zet zijn, maar het heeft de missie van de Europeanen een dringender karakter gegeven.
Het blijft een feit dat Oekraïne Poetins oorlog is. De Russisiche president heeft al veel meer gekregen dan hij verdient. Nu is het essentieel dat het Westen hem het vuur aan de schenen blijft leggen. De sancties mogen niet worden afgezwakt tot hij zijn bereidheid toont om de afspraken van Minsk na te leven. En het moet duidelijk zijn dat er meer sancties zullen komen als hij dat verzuimt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234