Woensdag 23/06/2021

Opinie

Het is electoraal verstandiger om zich te gedragen als de Nieuwe Vlaamse Angstpartij

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA).  Beeld Photo News
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News

Sammy Mahdi is voorzitter van Jong CD&V en columnist van deze krant.

Blijf een boodschap herhalen en uiteindelijk gaan de mensen het geloven. In komkommertijd vond een coalitiepartner het opportuun om CD&V alweer te framen als moslimpartij “die moslims ziet als kiesvee”, dixit staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). De verkiezingen in 2018 en 2019 beloven geweldig te worden. Sinds 2014 zit de politiek in verkiezingsmodus. Nog nooit was de aanloop naar de eerstvolgende verkiezingen zo lang. Nog nooit was die aanloop zo deloyaal en polariserend.

Sammy Mahdi. Beeld Tim Dirven
Sammy Mahdi.Beeld Tim Dirven

Het gekibbel is niet nieuw, de woorden van Demir gaan echter nog een stapje verder dan het traditioneel gekibbel tussen ministers. Dat een regeringslid gratuit zo zwaar met modder smijt en de kiezer waarschuwt voor een coalitiepartij, is ongekend. Mocht Demir werkelijk denken dat CD&V op zoek is naar ‘moslimkiesvee’, vraag ik me toch af of ze het strategisch inzicht van Wouter Beke niet een heel klein beetje onderschat.

Waag eens een gokje. Hoeveel procent moslims leven er in België? Neem dat getal, deel het door drie en u komt in de buurt. Uit een Europees onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd, bleek dat men het aantal moslims in België op 23 procent schat. In werkelijkheid gaat het om 7 procent. De terreuraanslagen en de vluchtelingencrisis in Europa zorgden er mede voor dat twee op de drie Belgen alle moslims als een bedreiging zijn gaan ervaren en een moslimban à la Trump zien zitten. Mocht CD&V dus op zoek zijn naar kiesvee, dan maakt de partij wellicht niet de meest verstandige keuze.

Hindoepartij

Alleen is dat niet het geval. CD&V blijft moedig en standvastig geloven dat onze uiterst diverse samenleving er alleen maar zal geraken door respect op te brengen voor alle gemeenschappen en personen die hun verantwoordelijkheid willen opnemen in onze samenleving. Dat betekent dat je gesprekken aangaat met mensen uit de verschillende gemeenschappen, luistert en responsabiliseert. Als dat volstaat om een partij te categoriseren, dan is CD&V minstens evenzeer een hindoepartij.

Uitgerekend van Demir had ik gehoopt dat ze zich hier niet schuldig aan zou maken. Zij die door Turkse zenders valselijk beschuldigd werd aanhangster van de terroristische organisatie PKK te zijn. Want mevrouw Demir, indien de aanwezigheid op een evenement met moslims volstaat om als moslimpartij te worden bestempeld, hoe zou u uw eigen partij dan omschrijven na de aanwezigheid van verschillende leden op evenementen van de PKK?

Maar goed, in tijden van angst en wantrouwen is het electoraal gezien verstandiger om zich te gedragen als de Nieuwe Vlaamse Angstpartij. Surfend op de angst die er in onze samenleving bestaat, is het continu stigmatiseren van moslims een eenvoudige binnenkopper. Op dat vlak doet Demir wat het Unia verwijt. Zich focussen op één kwetsbare doelgroep. Alleen wel niet om ze te verdedigen, maar om ze nog wat meer te stigmatiseren in het belang van eigen electoraal succes. En dat als staatssecretaris van Gelijke Kansen, alstublieft.

Op zijn Demirs

Toch blijf ik hopen en denken dat Demir los van deze uitschuiver goed beleid kan voeren. Minder rekening houden met het communicatieteam van de Nieuwe Vlaamse Angstpartij en ‘potentieel kiesvee’, meer luisteren naar alle kwetsbaren in onze samenleving. Van mij mag dat zeker op zijn Demirs. Met duidelijke taal en vertrekkend vanuit de sterktes in plaats van de zwaktes waarover ieder beschikt. Ik weet niet of daar op korte termijn electorale succes mee geboekt kan worden, maar het is de Nieuwe Vlaamse Angstpartij niet om kiesvee te doen. Toch? De Nieuwe Vlaamse Angstpartij. Blijf een boodschap herhalen en uiteindelijk gaan de mensen het geloven. Al weet ik niet of dat in dit geval nog nodig is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234