Zaterdag 25/01/2020
Beeld Geert Joostens

Column

Het is een typisch Hollands en totaal achterhaald gedachtegoed dat normaal doen echt allang gek genoeg is

Halina Reijn is actrice bij Toneelgroep Amsterdam en schrijft wekelijks over wat haar bezighoudt.

Onlangs heeft onze minister-president Mark Rutte een brief gestuurd aan het Nederlandse volk. In alle grote kranten heeft hij advertentieruimte gekocht en zijn schrijven groot laten afdrukken. De kern van zijn boodschap is zo ongeveer dat ons ‘best wel gave’ kikkerland enorm bedreigd wordt door vreemde invloeden, en dat wij ons niet meer thuis voelen als wij voor racisten worden uitgemaakt. Zijn hartenkreet is een oproep aan iedereen in Nederland om toch vooral ‘normaal’ te doen, want dat lijkt het hoogst haalbare te zijn in zijn ogen: normaal zijn.

Wat ik me afvraag. Zijn er mensen in Nederland die zich op een aangename manier aangesproken voelen door de woorden van Rutte? Mensen die zich oprecht herkennen en denken; eindelijk iemand die me begrijpt? Want dat is toch het idee van populisme, dat de massa, het merendeel zich aangesproken voelt door wat de populist beweert?

De brief van Mark Rutte. Beeld rv VK

Ik heb altijd gedacht dat ieder mens zich vanbinnen een alien, een buitenstaander voelde, dat dat niet voorbehouden was aan de vluchteling, de creatieveling, de uitzondering of de intellectuele elitaire figuren van deze wereld. In dat licht zou het 786 keer schrijven van het woord ‘normaal’ in één brief iedereen tegen de borst moeten stuiten, maar blijkbaar is dat niet zo, blijkbaar zijn de meeste mensen overtuigd van het feit dat zij de norm zijn, waaraan de anderen zich moeten aanpassen. Of heeft ‘de gewone man’ (who ever that may be), ‘het volk’ en ‘de massa’ ook wel door dat er geen snars klopt van deze brief. Het is een typisch Hollands en totaal achterhaald gedachtegoed dat normaal doen echt allang gek genoeg is. In andere culturen stimuleren ze mensen juist zich te onderscheiden en experimenteel te denken, omdat men terdege beseft dat de enige kans op groei en vooruitgang abnormaliteit is.

De afgelopen week is alles natuurlijk wel zo’n beetje gezegd over Ruttes contactadvertentie, gericht aan het Nederlandse volk, maar het blijft in mijn ogen verbijsterend dat iemand zichzelf een compleet ander taalgebruik en vreemde toon aanmeet alleen omdat hij denkt stemmen te kunnen winnen. Zijn eigen karakter en intellect zo schaamteloos verloochent om meer macht te genereren.

Zijn schrijven is zo doorzichtig dat ik vrees dat zelfs de meest supernormale, Hollandse, pindakaas etende, ietwat racistische, fris gewassen burger van dit land zal doorzien dat Rutte niet meent wat hij zegt. Dat Rutte zelf (gelukkig) een vrij abnormaal iemand is die woorden heeft gestolen van een ander. Of ben ik dan naïef en is hij gewoon een onbeholpen, ­verkrampte, angstige fat­soens­rakker die nooit geleerd heeft een brief te schrijven?

Er zijn stemmen die beweren dat we Rutte en zijn spindoctor juist dankbaar moeten zijn dat hij zich dit personage heeft aangemeten, dat hij een hand reikt aan de ontevreden mannen en ­vrouwen van Nederland die anders op Geert Wilders zouden stemmen. Dat Rutte uiteindelijk het beste voor heeft met ons allemaal, of in ieder geval iets beters dan andere van zijn concurrenten, maar dat hij een tijdelijke verstandsverkleining heeft ondergaan omdat intelligent en uniek nu eenmaal niet hip zijn op het moment. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234