Woensdag 01/02/2023

InterviewMich Vergauwen

Het is drukker dan ooit op de Europese wegen: ‘Je vermijdt het best vrijdagen en zaterdagen’

File op de A10-snelweg in Frankrijk richting het zuiden. Beeld AFP
File op de A10-snelweg in Frankrijk richting het zuiden.Beeld AFP

Het is drukker dan ooit op de weg. Deze zomer nemen we massaal onze auto om ons te verplaatsen, ondanks de hoge brandstofprijzen. Mich Vergauwen, woordvoerder van mobiliteitsorganisatie VAB, legt uit hoe dit komt en hoe we de drukte kunnen vermijden. ‘Kies een rustig tijdslot en vertrek doorheen de week.’

Enid Vera Panchana

De Nederlandse ANWB Verkeerscentrale heeft het over ‘de drukste zomer op de Europese wegen ooit’. Klopt dat?

Vergauwen: “In vergelijking met juli 2019, de laatste zomer voor corona, zijn het aantal pechoproepen gestegen met 19,7 procent. Dat betekent logischerwijs dat er meer mensen met de auto op vakantie gaan. Waarom? Dat heeft onder andere te maken met corona en het arbeidstekort in luchthavens. Een auto biedt vrijheid en onafhankelijkheid. We hoeven ons geen zorgen te maken om vluchten die gecanceld worden door een nieuwe golf of luchtvaartmaatschappijen die staken of onze bagage uit het oog verliezen.”

Volgens de ANWB Verkeerscentrale gaan we van zwarte zaterdagen stilaan naar zwarte weekenden, met verkeersellende van vrijdag tot en met zondag. Ziet u die tendens ook?

“Uit schrik voor zwarte zaterdagen begonnen mensen zelf te spreiden en te vertrekken op vrijdagen en zondagen in plaats van zaterdagen. Velen willen de zwarte zaterdag voor zijn en vertrekken vroeger, op vrijdag. Zo zouden ze echter terecht kunnen komen in de files van het werkverkeer. Zondag is in dat opzicht beter. Ook na een zwarte zaterdag volgt niet noodzakelijk een zwarte zondag. We zien nog steeds een duidelijk verschil in drukte, ook nu mensen beginnen te spreiden.”

Wat kunnen we nog verwachten deze zomer?

“De zwarte weekenden zijn voorbij en de grote drukte is al enigszins gaan liggen. Wel loopt de zomervakantie bijna op zijn eind en zullen we dus nog enkele drukke weekenden kennen. We hebben het dan over rode weekenden in plaats van zwarte, maar zelfs dan vermijd je best vrijdagen en zaterdagen.”

Kunnen we files vermijden door ‘s nachts te rijden?

“We zien dat veel mensen ‘s avonds vertrekken om files te omzeilen. Dat kan enigszins helpen maar raden we wel af. ‘s Nachts zijn er veel meer ongevallen dan overdag, door vermoeidheid. Zowel ons concentratievermogen als onze alertheid vermindert ‘s nachts. Zeker als je vrijdagavond vertrekt na een zware werkdag of -week.”

Wat kunnen we dan wel doen om de drukte te vermijden?

“Een rustig tijdslot kiezen en doorheen de week vertrekken. Als je per se in het weekend wilt vertrekken, doe je dat best op een zondag. In 2019 hebben we dit getest met vier teams. Een team vertrok op vrijdag, een op zaterdagvoormiddag, het volgende zaterdagnamiddag en het laatste zondag. Het team dat op zaterdagochtend vertrok deed er een uur langer over dan het team dat op zondag vertrok.

“Elk moment heeft natuurlijk ook zijn voor- en nadelen. Als je op vrijdag vertrekt, kom je tijdig aan en heb je nog je hele weekend. Maar je hebt wel last van het werkverkeer. Als je zaterdagochtend vertrekt, kom je niet al te laat aan op je bestemming maar zit je wel in alle files. Vertrek je zaterdag in de late namiddag? Dan vertrek je uitgerust en zit je niet in de files omdat je pas op een later tijdstip op bijvoorbeeld de knooppunten in Frankrijk aankomt. Het nadeel is dan weer dat je pas laat aankomt op je bestemming.”

Het aantal pechoproepen is zoals u zei fors gestegen. Waar loopt het juist mis en wat kunnen we eraan doen?

“De meeste pechgevallen zijn te wijten aan onze banden. Bij warm weer wordt het rubber van de banden zachter en kan je al weleens stilvallen. Het is dan ook heel belangrijk om je bandenstaat en -druk te controleren vooraleer je op reis vertrekt. De staat van je banden kan je makkelijk controleren met een muntstuk dat je in de groeven steekt. De nodige bandenspanning kan je simpelweg opzoeken in het instructieboekje van je auto en controleren of verhogen in een tankstation. Op deze manier rijd je niet alleen veiliger, je banden zullen ook langer meegaan.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234