Vrijdag 23/10/2020

Dagen zonder vlees

Het is de zoektocht naar het beste vlees, die me minder vlees doet eten

Beeld thinkstock

Opiniërend hoofdredacteur en Bourgondiër Yves Desmet neemt deze vastenperiode deel aan 'Dagen zonder vlees'. Of het hem lukt vlees en vis te mijden, leest u de komende veertig dagen op onze website.

Zeggen dat de reacties onverdeeld aanmoedigend waren, toen ik aankondigde mee te zullen doen aan 'Dagen zonder Vlees' zou gelogen zijn. Monkellachjes ja, opgetrokken wenkbrauwen, net geen geproest, dat was mijn deel.

En toegegeven, dat heb ik zelf gezocht. Ik kom iets te graag uit voor mijn Bourgondische ingesteldheid, en mijn embonpoint is groot genoeg geworden om er eindelijk iets aan beginnen te doen.

Beeld Yann Bertrand

Dus ja, dat ik af en toe met graagte een stuk vlees of vis tot mij neem, is een publiek geheim. En al evenzeer is het waar dat ik mij in een ver verleden heb laten betrappen op bijzonder denigrerende opmerkingen over vegetariërs. Het is ook waar dat ik graag één van de mooiste anekdotes over president François Mitterrand blijf vertellen. Op een staatsdiner in Brussel werd hem ooit een berg sla voorgeschoteld. Hij beende de zaal uit, bleef maar weg. Tot uiteindelijk zijn kabinetschef binnenwandelde en de legendarische woorden sprak: "Messieurs, le président de la République vous informe qu'il n'est pas un lapin."

Maar toch, het kan verkeren.

Dat ik meedoe, en denk dat ik ook zal kunnen volhouden, is het logische verlengde van een evolutie die al een tijdje bezig is. Daar spelen ecologische redenen in mee, het besef dat de voetafdruk van vlees veel groter is dan die van groenten. Daar speelt de lectuur van 'Eating Animals' van Jonathan Saffran Foer in mee, en de onmenselijke wreedheid waarmee de industriële agro-business omspringt met levende wezens. Dat heeft meegespeeld, maar was niet beslissend.

Ironisch genoeg is het net de zoektocht naar het beste vlees die ervoor heeft gezorgd dat ik minder vlees ben gaan eten. Wie ooit een gerijpt, met vet dooraderd biefstukje van een natuurlijk gevoed en ouder rund heeft gegeten, vindt het massageproduceerd vetarm spierweefsel van ons wit-blauw ras totaal smakeloos. Dus eet ik al een tijdje slechts af en toe rundsvlees meer, maar dan wel van een beest dat een behoorlijk leven en voedsel heeft gehad, en niet genetisch verminkt en geforceerd gevoed is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk kilo's op te leveren. En bij uitbreiding geldt dat inmiddels ook voor varkens, vis en gevogelte.

Net dezelfde motivatie, de zoektocht naar lekker eten, heeft me ook met het vegetarisme verzoend. Kreeg je vroeger inderdaad alleen konijnenvoer voorgeschoteld, dan heb je nu veel kookboeken en chefs die van het klaarmaken van groenten een kunst hebben gemaakt, en er fantastische smaakervaringen mee kunnen creëren.

Kijk, in zo'n omstandigheden wil ik het best proberen om eens een hele vastenperiode zo veel mogelijk vlees en vis te mijden. We houden u op de hoogte of dat ook lukt.

Beeld Charlotte Dumotier

De redactie van De Morgen doet mee aan Dagen Zonder Vlees.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234