Maandag 24/01/2022

Het is bewezen: een belegger is een kuddedier

Beurs

De migratie van het wildebeest

Studie toont hoe aan- en verkoopgedrag geen 'toeval' zijn

Sommigen voelden het al intuïtief aan, maar nu is het officieel: beleggers zijn kuddedieren die hun gedrag niet zozeer op hun eigen individuele analyses baseren, maar op wat andere beleggers doen.

Het idee dat beleggers op een of andere manier samenwerken, vaak zonder dat ze er zich bewust van zijn, is natuurlijk niet nieuw. Zo'n dozijn onderzoeksmodellen kijkt momenteel naar de samenhang tussen beleggersgedrag.

Maar het model van Victor Eguiluz en Martin Zimmermann, twee onderzoekers van het Mediterrane Institute for Advanced Study uit het Spaanse Mallorca, is een van de weinige die zo resoluut kiest voor de kuddetheorie. De twee vergelijken de aan- en verkoopbeslissingen van professionele beleggers volgens het tijdschrift Nature gewoon met de trek van wildebeesten doorheen de Afrikaanse vlakten.

Het uitgangspunt bij hun model is de return die beleggers verdienen op hun investering - het verschil tussen de aan- en verkoopprijs van hun aandelen.

Als traders gewoon individueel zouden beslissen wat en wanneer ze een aandeel zouden kopen of verkopen, dan zou de statistische verdeling van alle returns een Gausscurve moeten opleveren, het synoniem voor een normaalverdeling. Een normaalverdeling wordt volledig door het toeval gedicteerd. Als je een muntstuk zou opgooien, of duizend bewoners van België zou wegen, zou je precies dezelfde, toevallige verdeling rond de gemiddelde waarde krijgen.

Maar bij de beleggers is het toeval minder aanwezig dan bij de weging van duizend Belgen. De statistische curve die Eguiluz en Zimmerman te zien kregen wanneer ze de return van professionele beleggers optekenden, deed hen besluiten dat die parallellen vertoonde met het wiskundige patroon dat het gedrag van een kudde probeert samen te vatten.

Dat lijkt, in zekere zin, ook wel logisch. We weten allemaal intuïtief wel dat als een aandeel 'in de mode' is, dat vaak een versterkend effect heeft: het wordt dan nog meer gekocht (of afgestraft). Soms zetten geruchten een hele beweging in gang, net zoals het doorbreken van een technische weerstand tientallen traders van hun computersoftware hetzelfde aan- of verkoopsignaal krijgen.

Eguiluz en Zimmermann maakten in hun studie een computersimulatie waarbij dat soort 'netwerk' tussen traders nagebouwd werd. Wanneer een trader kocht of verkocht, deden ook anderen dat.

De berekening van de returns die de fictieve beleggers op die manier verdienden, leverde een model op dat veel dichter aanleunde bij de werkelijkheid die de onderzoekers vastgesteld hadden dan de Gausscurve. Zo'n Gausscurve zou alleen maar tot stand komen als beleggers geïsoleerd van elkaar hun beslissingen zouden nemen. En zoals internetchatboxen, beleggingstijdschriften en het roddelcircuit al langer aantonen, zijn weinigen zo sociaal als een belegger.

JS

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234