Dinsdag 15/06/2021

N-VA

"Het is beter dat ze vandaag worden kaltgestellt"

► Vuye en Wouters afgelopen dinsdag bij het partijbureau, aan de vooravond van hun ontslag. Beeld Tim Dirven
► Vuye en Wouters afgelopen dinsdag bij het partijbureau, aan de vooravond van hun ontslag.Beeld Tim Dirven

Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de N-VA. Ze zijn ontgoocheld over de manier waarop hun communautaire kritiek in de kiem wordt gesmoord. Voor Bart De Wever is het nu bang afwachten of zij een eigen partij oprichten.

Het vertrek van de twee komt er nadat ze door het partijbestuur op non-actief werden gezet vanwege een kritisch interview in deze krant. Daarin dreigden ze op te stappen als de N-VA geen nieuwe staatshervorming op tafel legt bij de verkiezingen (DM 17/9). Toen ze gisteren ook nog te horen kregen dat ze geen kritische standpunten meer mogen innemen, was de maat helemaal vol.

"Tijdens ons verzoeningsgesprek met Bart bleek dat hij al afspraken had gemaakt met de VRT en VTM. Toch raar, alsof ons gesprek maar een halfuurtje zou duren", vertelt Wouters. "Uiteindelijk heeft hij een voorstel gedaan. Daarin wordt Objectief V, onze denktank, onder leiding geplaatst van ondervoorzitter Sander Loones. Dat is geen onafhankelijke denktank meer, maar een schijnbeweging van de partij om haar communautaire experts onder voogdij te plaatsen."

Wouters is ontgoocheld omdat ze naar verluidt geen eerlijke kans heeft gekregen. "Het ergste is dat we ons niet hebben kunnen verdedigen. De Wever was niet vatbaar voor onze uitleg. Hij voelde zich persoonlijk aangevallen", vertelt ze. Het vertrek is moeilijk, omdat haar vader nog mee de Volksunie heeft opgericht. "Thuis zijn ze absoluut niet gelukkig. Maar ik vecht liever voor mijn idealen dan voor het geld. En ik ben niet zo gehecht aan mijn zitje in het parlement."

Ook voor N-VA is dit zeer slecht nieuws. Die dreigt nu een deel van haar Vlaams-nationalistische achterban te verliezen. Vuye werd in januari benoemd tot 'chef communautaire zaken' in een poging om de frustratie bij de Vlaamse Beweging te sussen. Nu dreigt die onvrede alleen maar groter te worden. Bovendien zetelen Vuye en Wouters voortaan als onafhankelijken in het parlement. Daar zullen ze de komende jaren geen kans voorbij laten gaan om de N-VA te confronteren met haar communautaire onvermogen.

Vlaams-nationalistische LDD

Alsof dat niet volstaat, dreigen ze ook een eigen partij op te richten. Dat roept herinneringen op aan wat Jean-Marie Dedecker in 2007 heeft aangericht bij Open Vld. Hij scheurde zich af en richtte zijn eigen partij op: de LDD. Daarmee snoepte hij jarenlang kiezers af van de liberalen. Voor N-VA is dat een gevaarlijk scenario, want ze heeft al een aantal slechte peilingen achter de rug. Haar geluk is wel dat Vuye en Wouters niet het charmisma en de wervende kracht van Dedecker hebben. Dat maakt de overloop van N-VA naar hen al een pak minder aantrekkelijk.

De partijtoppers doen er intussen alles aan om de rangen weer te sluiten. Voorlopig lijkt dat te lukken, omdat Vuye en Wouters veel vijanden hadden in de partij. "Vuye en Wouters zaten te veel in hun cocon. Het is beter dat zij nu worden kaltgestellt", zegt een regeringsbron. "Ze hebben Objectief V als een onafhankelijke denktank neergezet binnen een partij, wat onhoudbaar was. Eigenlijk wilden zij eender wat zeggen, de baas zijn over alles. Stel u voor met wat voor plannen ze waren komen aanzetten."

En Vuye? Die zal zijn denktank niet lang moeten missen. Binnenkort richt hij samen met de Vlaamse Volksbeweging al een nieuwe op. In plaats van Objecief V zal die Objectief VL heten. "We gaan samen een scenario voor de Vlaamse onafhankelijkheid voorbereiden", zegt VVB-voorzitter Bart De Valck.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234