De ministers van Volksgezondheid hebben zonet beslist dat er al vanaf december een boosterprik komt voor wie Johnson & Johnson kreeg. Tegen 27 november willen de ministers ook een boosterstrategie voor de hele bevolking uitdokteren. Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is daarover een politiek akkoord bereikt.
De Hoge Gezondheidsraad adviseerde dinsdag om iedereen die één keer met Johnson & Johnson werd ingeënt een tweede prik te geven. De immuniteit na het vaccin blijkt immers sneller af te brokkelen dan na andere vaccins. Volgens een nieuwe studie in het wetenschappelijke vakblad Science is de bescherming na zes maanden teruggevallen tot op 13 procent. Vandaag kwamen de ministers van Volksgezondheid samen om hierover een beslissing te nemen.
Lees ook:
Pfizer, Moderna of toch Johnson & Johnson? De voor- en nadelen gewogen
De ministers hebben zonet beslist dat er dus sowieso een extra prik komt voor de 363.000 mensen die in ons land het J&J-vaccin toegediend kregen. Die campagne zou al vanaf half december kunnen worden uitgerold, melden regeringsbronnen.
Tegelijk is het de bedoeling om zo snel mogelijk een globale visie uit te werken voor de extra prik voor de hele bevolking. De vaccinatiecentra willen immers duidelijkheid over hun planning. Op 27 november zouden de ministers van Volksgezondheid opnieuw samenkomen over de uitwerking van die globale strategie.
Eerder werd al beslist dat zo’n 530.000 (meerderjarige) werknemers uit de Belgische gezondheidszorg, gaande van artsen en verplegend personeel tot ook thuiszorgverleners, stagiairs, medische secretaresses en zelfs onderhoudsmensen van ziekenhuizen, een boosterprik zullen krijgen. “Tegen midden november zou alles moeten kunnen aanvangen, en dan verwacht ik dat alle gezondheidswerkers binnen één maand ingeënt zouden zijn”, aldus vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de Hoge Gezondheidsraad én taskforce Vaccinatie.