Dinsdag 29/11/2022

Reportage

"Het is altijd wat met jullie Syriërs"

null Beeld AP
Beeld AP

Toen het vorig weekend opnieuw hard begon te sneeuwen in de Libanese Bekaavallei, schoot de 60-jarige Salim Rahmo meteen in actie. Syrische vluchtelingen weten: door te veel sneeuw kan de tent instorten. "Urenlang heeft hij geholpen de sneeuw van het dak te ruimen", zegt zoon Bakri. "De volgende ochtend lag hij dood in bed."

GERT VAN LANGENDONCK

Sneeuw is goed nieuws voor de rijkere Libanezen - de skipistes zijn dit weekeinde opengegaan. Maar het is een nachtmerrie voor de ruim 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon. Helemaal voor de naar schatting 144.000 vluchtelingen die in provisorische tentenkampen wonen in de Bekaavallei. Sinds winterstorm Zina een week geleden overtrok zijn al minstens zes vluchtelingen doodgevroren, onder wie vier kinderen.

Al-Fares, het kampje waar de familie Rahmo woont, is er bijzonder ernstig aan toe. Hier staat een dertigtal tenten - de families betalen circa 50 euro per maand per tent om hier te mogen wonen. Bewoner na bewoner sleurt het bezoek naar binnen om te laten zien hoe de daken - vaak niet meer dan tentzeil - zijn ingestort onder het gewicht van de sneeuw. Wie pech heeft, trekt bij de buren in.

In het kamp klinkt veel gehoest, en niet alleen door de bittere kou. Bij gebrek aan brandhout of stookolie stoken de vluchtelingen alles wat ze kunnen vinden op: schoenen, kleren, autobanden. Een oud vrouwtje gaat met een keukenmes de plastic zakken met hulpgoederen te lijf.

Dit kamp is een beetje een probleem, zegt Tarek, een jonge vrijwilliger van Ayoun Syria (Ogen van Syrië, een Syrische vrijwilligersorganisatie). "Toen we hier aankwamen, vroegen we wat er met de dekens is gebeurd die we vorig jaar hebben gebracht. 'Die hebben we verkocht', zeiden ze."

De vrijwilligers proberen de gaten op te vullen in de internationale hulpverlening. De hele dag zijn ze in de weer geweest om hout te kopen voor de acht kampjes waar zij werken. Dat is niet makkelijk: de prijzen zijn enorm gestegen door de grote vraag.

Ayoun Syria heeft zijn hoofdkwartier in het Al-Jahariyakamp, even verderop. Hier hebben zij een buurttent, een medische tent en een speeltent voor de kinderen opgetrokken.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Pesterijen

Bij het binnenrijden van het kamp komt een vrouw aangerend met een huilend kind in haar armen. De theepot is omgevallen en het jongetje is verbrand aan zijn armen en benen. We rijden ermee naar een naburige Libanese hulppost want de Syrische kampdokter, een vrijwilliger, is afwezig.

"Het is altijd wat met jullie Syriërs", roept een Libanese verpleegster. "Breng hem maar naar het Rode Kruis of zo", zegt de Libanese arts na een vluchtige blik. Maar een Libanese vrouw heeft wel medelijden: ze staat haar jas af om het kind warm te houden. Uiteindelijk wordt de Syrische dokter toch gevonden.

Dit soort pesterijen zijn de vluchtelingen gewend. Na vier jaar raakt het geduld van de Libanezen met de Syrische vluchtelingen op. De vluchtelingen hier vertellen over een jongen die is opgepakt door het leger. Een andere is gewoon verdwenen terwijl hij langs de kant van de weg zakdoekjes verkocht. Eén man vertelt dat zijn zoon thuiskwam met messteken in de armen en benen; hij was zomaar aangevallen door een groepje Libanese burgers.

In het Al-Jahariyakamp is de situatie iets minder dramatisch. De kinderen dragen warme kleren en gooien met sneeuwballen. Maar ook hier zijn 42 van de 180 tenten ingestort. In de ongeschonden tenten is het nog krapper dan eerder. In één tent hokken nu vier families, in totaal dertig mensen, samen. Daar komt soms ruzie van.

Sana, een van dertig vrouw met vier kinderen die door haar man in de steek is gelaten, verlaat plots de tent. Ze wil ons haar eigen tent tonen. Daar is het bitter koud. Sana staat drie maanden achter met de huur en heeft geen geld voor mazout of hout. "Ik heb ruzie met een van de vrouwen in de andere tent", zegt zij. "Dus telkens wanneer zij er niet is, ga ik mij daar met de kinderen opwarmen. Wanneer zij terugkomt moet ik weg."

De Libanezen zijn de vluchtelingen beu. Maar de beelden van doodgevroren kinderen hebben voor een tijdelijke heropleving van de compassie gezorgd.

"Toen ik dat zag, brak mijn hart", zegt een Libanese dame die zaterdag in Beiroet dekens komt doneren bij een inzameling. "Dit gaat niet over politiek of religie maar over menselijkheid."

De inzameling gebeurt door de ngo Lebanese4refugees. "Het wordt elk jaar moeilijker", geeft organisatrice Carol Malouf toe. "We moeten de mensen echt naar het hart grijpen." Maar tegen het eind van de dag zijn negentien volgeladen vrachtwagens richting Bekaavallei vertrokken.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234