Zaterdag 02/07/2022

Erfgoed

‘Het is alsof iedereen die in Aalst geboren wordt een stempel krijgt: antisemiet’

De jodenpraalwagen op het carnaval van Aalst. Beeld Rutger Lievens
De jodenpraalwagen op het carnaval van Aalst.Beeld Rutger Lievens

Unesco heeft het carnaval van Aalst verwijderd van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De beslissing werd tijdens een vergadering van Unesco in Bogota (Colombia) genomen en met applaus onthaald. ‘Het is alsof iedereen die in Aalst geboren wordt een stempel krijgt: antisemiet.’

Freek Evers

Eigenlijk was de schrapping van Aalst Carnaval van de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed niet meer nodig. Eerder deze week had burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) beslist – in overleg met de carnavalisten – om het Aalsterse carnaval zelf te laten schrappen van de lijst. “Wij zijn geen antisemieten of racisten. Wie dat blijft beweren, is te kwader trouw.”

Toch vond men het bij Unesco belangrijk om elke vorm van antisemitisme, islamofobie en xenofobie te veroordelen. Het Unesco-comité hekelde dat er tijdens de laatste editie een praalwagen Joodse karikaturen afbeeldde met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. De vertegenwoordiger van Oostenrijk betoogde in een harde toespraak dat de gebruikte beeldtaal “zuiver tekstboek-antisemitisme” was, geplukt uit nazipropaganda.

Gemeenteraadslid Sam Van de Putte (sp.a) betreurt de polarisering rond de carnavalsstoet. “Ik pleit nu vooral voor verbinding. Ik vind dat de stad aan de slag moet gaan met de aanbevelingen van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Zo kunnen we praalwagens uitwerken, zonder daarmee mensen te kwetsen.”

Zelfkritisch

Of dat ook effectief zal gebeuren bij de volgende carnavalsstoet, is maar de vraag. Gemeenteraadsvoorzitter David Coppens (N-VA) benadrukt dat Unesco nog steeds Aalst Carnaval niet begrijpt en dat het nooit de bedoeling is geweest om mensen te kwetsen of op te roepen tot geweld. “Unesco plakt nu een stempel op iedereen die in Aalst geboren is: antisemiet.” Het is volgens Coppens niet ondenkbaar dat het thema volgend jaar de stoet domineert. “Aalstenaars zijn nu eenmaal zelfkritisch. Ze lachen met alles.”

Yohan Benizri, de voorzitter van het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België, vreest dan weer nieuwe provocaties in Aalst. “Nu vrezen wij eveneens de nefaste gevolgen van het carnaval dat rechtstreeks of onrechtstreeks, erkend of niet door de Unesco, op grote schaal anti-joodse vooroordelen zoals haakneuzen, geldhandel en economische wereldheerschappij verspreidt. Dergelijke giftige gemeenplaatsen horen niet thuis op wat een plezierig en vreugdevol feest zou moeten zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234