Zaterdag 08/05/2021

The MandalorianStar Wars

Het internet heeft een nieuwe lieveling: dit is de ‘absurd schattige’ Baby Yoda

Baby Yoda. Beeld Disney+
Baby Yoda.Beeld Disney+

Het internet heeft een nieuwe lieveling. Deze keer geen kat met downsyndroom of een kind met een aanstekelijke lach, maar Baby Yoda. Wie of wat is dit groene wezentje, en waarom zijn ook niet-Star Wars-fans er zo dol op? Opgelet: dit artikel bevat spoilers (en absurd veel schattigheid.)

We vermoeden dat het zo is gegaan: op een vergadering voor de lancering van Disney+ waren de hoge piefen en de marketingafdeling nog op zoek naar een manier om kijkers aan zich te binden. Waarom zou je immers een abonnement op Disney+ nemen wanneer je al aangesloten bent bij heel wat andere streamingdiensten? Iron Man en Darkwing Duck alleen zouden het niet trekken, en een dappere pitch was nodig.

“Laat ons een serie binnen het Star Wars-universum ontwikkelen.”

“We luisteren.”

“Eentje met een illuster hoofdpersonage dat zijn gezicht niet onthult…”

“Intrigerend…”

“…en een baby yoda.”

“Hier is een zak geld, regel het!”

We hebben natuurlijk geen bewijzen dat het echt zo gelopen is, maar de aanwezigheid van de kleine alien met grote ogen in The Mandalorian heeft de streamingdienst geen windeieren gelegd. Hoewel officieel nog maar vijf landen van de serie kunnen genieten, barst het internet uit zijn voegen van enthousiasme voor het nieuwe personage, dat door acteur Werner Herzog al werd aangekondigd als “heartbreakingly beautiful”. Hij heeft geen ongelijk.

Mensen roepen uit dat ze “letterlijk zouden sterven” om Baby Yoda veilig te stellen en Baby Yoda-memes genereren dubbel zoveel social-mediaverkeer als uitspraken van Amerikaanse Democratische presidentskandidaten, zo blijkt uit een studie van Newship. Republikeins senator Ted Cruz probeerde dan weer mee te surfen op de hype door zelf zo’n meme te tweeten, al werd dat niet enthousiast onthaald.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Maar wie of wat is Baby Yoda, en waar komt hij of zij plots vandaan?

Laat ons beginnen bij het begin, of alleszins bij het einde van het begin. In de laatste minuten van de eerste aflevering maakt de premiejager The Mandalorian kennis met wie hij voor zijn ‘client’ moet meebrengen. Een wezen dat lijkt op de jonge versie van de groene Jedimeester. Hoewel in de serie zelf voorlopig enkel maar naar hem verwezen wordt als ‘The Child’ waren kijkers snel om het ding ‘Baby Yoda’ te dopen. De gelijkenis is immers treffend.

Toch is deze naam verwarrend: Baby Yoda is immers geen baby – het schepseltje is vijftig jaar – maar aangezien Yoda toch de mooie leeftijd van 900 bereikte, kan-ie in vergelijking toch niet ouder dan een peuter zijn. Bovendien is het gezien de timeline ook onwaarschijnlijk dat The Child effectief de babyversie van de oude wijze Yoda is, die sterft in Return of the Jedi, want The Mandalorian speelt zich immers af tussen Return of the Jedi en The Force Awakens.

Er wordt gefluisterd dat Baby Yoda een kloon zou zijn van Original Yoda of dat hij de liefdesbaby is van Yoda en Yaddle, een andere alien van dezelfde soort als Yoda, die heel kort te zien is in Episode I: The Phantom Menace. “De franchise is altijd al heel karig omgesprongen met informatie over Yoda of de yoda species”, zegt Tim Veekhoven, voorzitter van de Belgische Star Wars-fanclub TeeKay 421. “We weten bijvoorbeeld niet hoe ze zich voortplanten en of er veel van hun soort zijn. Het enige wat we zeker weten, is dat ze een sterke connectie met The Force hebben, wat deze baby in The Mandalorian ook tentoonspreidt, en dat ze heel oud kunnen worden. De precieze betekenis is dus nog niet bekend, maar (bedenker) Jon Favreau heeft al wel getipt dat deze baby een belangrijke rol zal spelen in het overkoepelende verhaal.”

Het feit dat The Client dit kind levend wil, voedt de theorie dat Baby Yoda zou worden gebruikt om op te experimenteren en om te achterhalen waarom deze soort zo gevoelig is voor The Force, iets waar Darth Sidious zich in het verleden ook al schuldig aan maakte.

Baby Yoda is dus meer dan een schattige gimmick om kijkers te lokken, al heeft The Mandalorian voorlopig geen grote connecties met de nieuwste en negende episode in de saga, The Rise of Skywalker, die vanaf 18 december bij ons in de zalen speelt. Veekhoven zegt dat er binnen de community verrassend eensgezind enthousiast wordt gereageerd op het nieuwe personage. “Ik vermoed dat ze toch eens bij geestesvader George Lucas zijn gaan polsen hoe zo’n personage zou passen in het verhaal en hoe de fans erop zouden reageren.” Toch zijn het niet alleen de fans, ook mensen die helemaal niets hebben met Star Wars tweeten lustig afbeeldingen en gifs van het groene wezentje.

Dat is niet verwonderlijk: Baby Yoda voldoet aan zowat alle kenmerken van het zogenaamde kindchenschema dat etholoog Konrad Lorenz in 1949 ontwikkelde om te bepalen wat wij als mensen schattig vinden. Een hoofd dat groter is dan het lijfje? Check. Grote ogen? Check. Kleine neus en kin? Double-check. Volgens Lorenz en zijn collega’s zijn mensen geëvolueerd om bepaalde wezens met deze eigenschappen, die overeenkomen met die van een menselijke baby, extra liefelijk te vinden, wat ervoor zorgt dat we de neiging hebben om ervoor te zorgen en deze te beschermen. Of, je-weet-wel, er letterlijk voor te sterven.

De rol van ‘Baby Yoda’ in het Star Wars-universum mag op het moment van schrijven nog onduidelijk wezen, zijn rol hier op aarde is alvast dezelfde als die van Baby Jezus: vrede brengen. Wie nog op zoek was naar een niet-controversieel onderwerp voor de feestdis zit met dit groene wezentje in ieder geval goed.

Baby Yoda-meme. Beeld -
Baby Yoda-meme.Beeld -
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234