Zaterdag 31/07/2021

Het imago van het vaderland

Staf Nimmegeers

Jarenlang vond ik bij herhaalde bezoeken aan Rome steeds een kamer in Hotel Raphaël. Toen later bleek dat wijlen Bettino Craxi daar zijn vaste suite had (ik begreep ineens waarom er steeds carabinieri aan de ingang stonden) kreeg de reputatie van mijn lievelingshotel een gevoelige deuk. Het imago van voornoemd hotel lijdt er nog steeds onder, ondanks verbouwingen en nieuwe uitbaters.

Een geschonden imago herstellen is een kwestie van veel tijd en voorzichtigheid. De koninklijke oproep van vorige maand om het gekneusde imago van dit koninkrijk op te frissen is dan ook gemakkelijker uitgesproken dan gerealiseerd. Dat is geen kwestie van wat afgestofte driekleurtjes, feestelijke recepties op onze ambassades de wereld rond, zelfs niet van een sprookjesachtig prinsenhuwelijk, en het verbetert er zeker niet op met dat kwalijke geurtje van een van pedofilie en diefstal verdachte priester-dirigent. Ook Helmut Kohl zal het niet redden met, zoals hij nu doet, schijnbaar onbekommerd reuzepinten bier te hijsen op Rijnlandse carnavalszittingen.

Met een (te late) interventie in de Pinochet-affaire en een toch een beetje te doorzichtige, vooral voor binnenlands gebruik bestemde en op 8 oktober gerichte reactie bij de inderdaad onrustbarende opmars van Jörg Haider in Oostenrijk, probeert Buitenlandse Zaken België als een soort gewetensvol, klein maar dapper landje te profileren.

Om een land een nieuw imago aan te meten is er meer nodig. Zo moeten de burgers zelf meer vertrouwen kunnen hebben in hun land en dingen ten goede zien veranderen, maar de politiehervorming slabakt en de vertraging in gerechtszaken is nog steeds enorm. Pinochet zou in ons land lang op een veroordeling moeten wachten! Er is meer nodig dan de leuke T-shirts van Patrick Janssen om de SP een nieuw en geloofwaardig imago te geven. Geen duizend Italiaanse dassen en maatpakken kunnen Roodkapje doen geloven dat het Blok geen verklede wolf is die in het bed van grootmoeder ligt.

Een echt nieuw imago voor dit land zal de Umwelt maar overtuigen wanneer men op bezoek in onze steden minder geconfronteerd blijft met verloedering en er betere treinen en bussen, meer schouwburgen, goeddraaiende kroegen, minder armoede en agressiviteit, meer glimlachende mensen aantreft. Dit land is net als elke mens niet zo slecht als zijn reputatie, maar ook zelden zo goed als een promotiecampagne wil laten geloven. Er bestaat geen hocuspocustruc om dit land ineens tot een modelland om te toveren, trouwens een staat waar alles perfect loopt, lijkt me ook saai. Een overdreven verontwaardiging over alles wat misloopt, kan voor vele staatkundige puriteinen een alibi vormen om zich niet te moeten engageren.

Erken de vele misgroeiingen in het staatje tussen Maas en Schelde en durf er je handen aan vuil maken. Ik heb nog altijd veel vertrouwen in verschillende politici, ik heb vooral nog bijzonder veel vertrouwen in veel mensen. Ik geloof nog steeds in dit veelal magisch-realistische landje met de onzeglijk grote inzet van ontelbaren die gewoon goed werk leveren en voortploegen zoals de spreekwoordelijke boer.

Die mensen verdienen hoopvolle signalen, signalen die deze keer echter van hogerhand moeten komen. Signalen van een nieuwe mentaliteit, van de door sommige zo verguisde nieuwe politieke statements van het tv-journaal. In wat er leeft in bepaalde initiatieven van het opbouwwerk, culturele organisaties en jeugdbewegingen steekt veelal meer toekomst dan in het meeste Wetstraatees. A new image for this kingdom? Het steekt hem in die eenzame Franstalige Brusselse cafébaas die zo hoffelijk is Nederlands te spreken met zijn Vlaamse klanten, in de belangeloze helpers van de meest marginalen, het buurtfeest waar iedereen welkom is, de onbetaalde taallerares voor migranten. De Maghrebijn en de zwarte Afrikaan met wie ik samen een oude man help die gevallen is op die weeral eens dienstweigerende trappen van de metro. Nadien zijn we samen een pint gaan pakken. Dat houdt er de moed in, dat is nieuw, maar helaas geen 'nieuws'. Dat is goed, zo zijn we op ons best. Vooral wanneer we dan ook samen een krachtdadige brief schrijven naar de MIVB over het telkens weer niet functioneren van de roltrappen in vele metrostations.Donderdag: de comumn van Geert Van Istendael

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234