Woensdag 27/01/2021

Standpunt

Het idee dat je radicalisme kunt weg arresteren is totaal irrealistisch

Beeld Eric de Mildt

Niet dat we Hans Bonte zijn ten minutes of fame willen ontzeggen, maar het blijft natuurlijk een beetje wrang dat je je plaatsje in het Witte Huis te pakken krijgt omdat je - proportioneel - wereldrecordhouder bent in het aantal jongeren dat in je stad is geradicaliseerd en naar Syrië vertrokken. Maar een handdruk van vicepresident Joe Biden, een boekje vol nieuwe contacten, lange gesprekken met directe medewerkers van Barack Obama: voor de Vilvoordenaar is het alvast een geslaagd bezoek geworden.

Hij zei trouwens zinnige dingen: "Extremisme bloeit waar integratie mislukt. Daarom vormt polarisatie de grootste bedreiging voor onze democratische waarden." Het is een waarheid als een koe, maar toch is het in dit land nog te vaak wachten op concrete beleidsmaatregelen om die evidentie vorm te geven. Integendeel: ieder incident blijft voor sommigen koren op de molen om het wij-zij-denken op scherp te zetten.

Dat het gevecht tegen radicalisme een gevecht is voor "de harten en de zielen van onze jonge mensen" is geen melige uitspraak, maar gaat naar de kern van het probleem. Het idee dat je radicalisme kunt weg arresteren is totaal irrealistisch, wist de leider van het antiterreurteam van de politie van Los Angeles te vertellen. Net zoals het idee dat je met gewapende militairen op straat het radicalisme kunt tegenhouden.

De redactie van Charlie Hebdo werd bewaakt door gewapende agenten en door bodyguards, en toch konden die geen bescherming bieden. Beter zou allicht zijn meer moslims in je politie te rekruteren: als oog en oor in je moslimgemeenschap, als teken dat ze inderdaad echt deel uitmaken van deze samenleving. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar het korps echt inzet op diversiteit, blijven onze agenten immers bijzonder blank.

De waarheid is dat iedereen zoekend en tastend probeert te begrijpen en te verklaren waarom uitgerekend dit land een kleine vierhonderd Syriëstrijders heeft zien vertrekken, en dat we het eigenlijk niet weten. Daar zouden dan ook de prioriteiten moeten liggen: bij het vergaren - liefst zo vroeg mogelijk - van zo veel mogelijk informatie over mensen die de eerste tekenen van radicalisering vertonen. In communitywerk met alle betrokken actoren: de jongere zelf, ouders, school, moskee, gemeente, jeugdbrigade van de politie. Dit om hen op andere gedachten trachten te brengen. Het idee van minister Jan Jambon om een soort contrapropaganda-unit op te richten oogt daarom alvast iets veelbelovender dan het opentrekken van een nieuw blik militairen.

Op voorwaarde tenminste dat men naast argumenten ook in de feiten aantoont dat moslims een gelijkwaardige plaats hebben in deze samenleving.

Yves Desmet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234