Dinsdag 19/01/2021

PortretJózsef Szájer

‘Het huwelijk, dat is man en vrouw’, schreef József Szájer

József Szájer.Beeld ISOPIX

Hongaarse media zien een complot achter het  homofeestje van vrijdag in Brussel. Het betrapte Europarlementslid József Szájer (59) is een medestichter van de omstreden regeringspartij Fidesz, die allerminst lgbt-vriendelijk is. En hij is getrouwd met ’s lands invloedsrijkste magistraat. Voor alle duidelijkheid: een vrouw.

“Hongarije zal het huwelijk verdedigen als een unie tussen man en vrouw.” Dat staat al negen jaar te lezen in de grondwet van het Centraal-Europese land. Die woorden werden indertijd geschreven op de trein van Boedapest naar Brussel, door József Szájer zelf. Szájer geldt als het juridische brein van de ‘Alliantie van de Jonge Democraten’, in het Hongaars afgekort tot ‘Fidesz’.

Fidesz werd opgericht in 1988, toen het communisme nog heerste in Hongarije. De stichters liepen best wel wat gevaar en kregen voor hun moed een prestigieuze mensenrechtenprijs. Maar de partij die zich toen nog tot het liberalisme bekende (en die voor leden een leeftijdsgrens van 35 had) zou gaandeweg vervellen tot conservatief en autoritair.

Onder de leiding van Viktor Orbán veroverde Fidesz in 2010 een absolute meerderheid. Die zege was het startsein voor een grondige hervorming van de Hongaarse maatschappij: de persvrijheid werd ingeperkt, de onafhankelijkheid van het gerecht beknot, de verkiezingswet in Fidesz’ voordeel aangepast en dus ook de rechten van andersgeaarden tot in de grondwet aangetast.

‘Even erg als pedofilie’

Het hierboven geciteerde artikel heeft ook geleid tot een verbod voor homokoppels om kinderen te adopteren. Volgens Fidesz is dat “even erg als pedofilie”. “Ja, we zijn homofoob”, verklaarde medestichter Zsolt Bayer ooit. “Dat is ons goede recht.” Volgens premier Orbán is Hongarije best wel tolerant. “Maar tolerantie hoeft niet te betekenen dat dezelfde regels gelden voor mensen met een levensstijl die anders dan de onze is.”

Over de ‘levensstijl’ van József Szájer deden al langer geruchten de ronde. Vijf jaar geleden outte het liberale parlementslid Klára Ungár, zelf lesbisch, hem en Fidesz-fractieleider Máté Kocsis als homoseksueel. Kocsis deed haar een proces aan, dat hij in beroep verloor. “Homoseksualiteit staat even ver van mij als Makó van Jeruzalem”, zo brieste hij, een oude Hongaarse uitdrukking gebruikend. Makó was een kruisvaarder die er niet in slaagde om het Heilige Land te bereiken.

‘Al 37 jaar getrouwd’

Szájer reageerde helemaal niet toen. Hij ging er waarschijnlijk van uit dat zijn huwelijk volstond om het gerucht de kop in te drukken. Hij is al 37 jaar getrouwd met Tünde Handó, Hongarijes invloedrijkste magistraat. Ook zij stamt uit de Fidesz-stal en geldt als een vertrouwelinge van Orbán. Dat ze in 2012 aan het hoofd kwam van het Nationaal Gerechtelijk Bureau – een overkoepeling van alle rechtbanken – gold als een teken van Orbáns greep naar de macht.

Het koppel heeft een dochter: Fanni (33), die een tijdlang op de ambassade van haar land in Brussel werkte en nu instaat voor de digitale media-activiteiten van de Britse ambassade in Boedapest. Nadat Szájer zondag al ontslag had genomen als Europees Parlementslid, postte hij dinsdag ook nog een boodschap op zijn website waarin hij excuses aanbood aan zijn kiezers, zijn collega’s en zijn familie. “Ik vraag hen om mijn misstap te beoordelen tegen de achtergrond van dertig jaar toegewijd werk”, verklaarde hij.

Gisteren verliet Szájer ook de Fidesz-partij van Orbán. Hij kondigde zijn ontslag aan in een brief aan partijleider Gábor Kubatov. “We hebben kennis genomen van zijn beslissing”, zei de Hongaarse premier daarover. Eerder zei Orbán: “Wat onze collega József Szájer deed, past niet in de waarden van onze politieke partij. We zullen zijn dertig jaar werk niet vergeten, maar wat hij gedaan heeft, is niet acceptabel en kan niet worden verdedigd.”

Complot

In de Hongaarse pers, waar verscheidene bewindsgetrouwe titels het schandaal zedig verzwijgen, gaan er stemmen op die zeggen Szájer ten prooi is gevallen aan een complot. “Het kan niet uitgesloten worden dat de politieactie vergezeld ging van een inlichtingenoperatie”, zo oppert het weekblad HVG. Dat noemt het verdacht dat de agenten Szájers rugzak controleerden, terwijl het alleen maar om een overtreding van de coronamaatregelen ging. “En het is ook merkwaardig dat er drugs gevonden zouden zijn, maar Szájers aanbod om zich te laten testen afgewimpeld werd.”

Het weekblad vermoedt een verband met de weigering van de regering-Orbán om de EU-begroting goed te keuren, waardoor ze ook het coronaherstelfonds ter waarde van 750 miljard euro blokkeert. Dat er op het seksfeestje nog twee diplomaten aanwezig waren, zou een teken kunnen zijn dat Szájer in de val is gelokt om Hongarije te verzwakken, insinueert HVG. “We weten dat geheime diensten dit soort methodes gebruiken.”

Een van die diplomaten blijkt uit Estland te komen. Dat bevestigt het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Europese nieuwssite Politico: “Het ministerie is zich ervan bewust dat een Estse diplomaat deelnam aan dat feestje. Hij verontschuldigt zich voor de overtreding van de covidmaatregelen.” De gastheer, David Manzheley (29), kent de aanwezige diplomaten naar eigen zeggen niet. “Maar er komen wel vaker diplomaten naar mijn feestjes”, zegt hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234