Dinsdag 28/01/2020

standpunt

Het heeft zes jaar geduurd, maar eindelijk is er een signaal dat ook de elite zich niet alles kan permitteren

Beeld Yann Bertrand

Het aandeel van Ageas, het restant van het teloorgegane Fortis, krijgt een behoorlijke tik na een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam. De uitspraak zegt eenvoudigweg dat Fortis destijds aandeelhouders en klanten misleid heeft, om niet te zeggen belogen. Na de eerste reddingsoperatie liet de bank weten dat ze 'financieel sterker stond dan ooit', perfect wetend dat die mededeling een flagrante leugen was. Aandeelhouders die daarna te goeder trouw hun aandelen hielden, bleven even later achter met alleen nog een stapeltje zo goed als waardeloos papier in handen. Ze leden hierdoor schade die ze nu op de bank kunnen verhalen, zegt de rechtbank.

De uitspraak zet de deur open voor miljarden aan schadeclaims. Of die ooit betaald zullen worden, is zeer de vraag, want eerst zal Ageas natuurlijk nog alle mogelijke rechtsmiddelen uitputten om onder haar verantwoordelijkheid uit te komen. Of er daarna voldoende geld in kas blijft om alle schadeclaims ook daadwerkelijk uit te betalen, is nog meer een vraag. Geen wonder dus dat het aandeel prompt kelderde.

Maar het is alvast een opsteker dat een rechterlijke instantie eindelijk enige verantwoordelijkheid heeft gelegd bij de leiding van de bank. Je begon stilaan te denken dat de mensen die ons in 2008 in de grootste financiële crisis ooit hebben gestort een soort onaantastbaren waren, die zich echt alles konden veroorloven en voor niets enige verantwoordelijkheid dienden af te leggen.

In dit land word je als kleine zelfstandige prompt failliet verklaard bij wat betalingsachterstand, en ga je vervolgens met een stempel door het leven. Maar wanneer je een bank met een miljardenverlies opzadelt, is dat blijkbaar iets als noodweer: iets waar je niets kunt tegen doen en wat je overkomt, als een verrassing.

Je kunt veroordeeld worden tot een gevangenisstraf wanner je vervallen etenswaren uit een vuilniscontainer op de parking van een warenhuis steelt, maar duizenden beleggers voorliegen tot hun portefeuille verdampt: ach ja, dat zijn blijkbaar dingen die nu eenmaal konden gebeuren. Want was het immers niet de financiële elite van het land zelf die zetelde in de riant betaalde raden van bestuur, en die het ook na de crash niet meer dan normaal vond dat de overheid hun ruïnes kwam opkopen?

Too big to fail, too big to jail.

Het heeft zes jaar geduurd, maar eindelijk is er een signaal dat ook de elite zich niet alles kan permitteren. Hopelijk leidt dat ertoe dat in de toekomst de discussie over meer ethiek en deontologie in de financiële sector niet meer wordt weggelachen als wereldvreemde dromerij, maar nog sterker verankerd wordt in bindende en afdwingbare gedragsregels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234