Donderdag 18/07/2019

40 jaar De Morgen

Het grote psychiatrierapport

‘Het grote psychiatrierapport’ kwam in februari 2017 in ‘De Morgen’. Beeld DM

‘De auteurs spitten de Belgische psychiatrie helemaal uit.’ Dat was de motivatie van de jury van de Belfius Persprijzen om De Morgen-journalisten Femke van Garderen en Sara Vandekerckhove te belonen voor hun reeks over psychiatrie in ons land. ‘Een stevig staaltje onderzoeksjournalistiek over een materie die al te vaak onderbelicht blijft’, zo klonk het nog.

40 jaar De Morgen

De Morgen is 40 jaar geworden. Dat vieren we met verhalen uit haar rijke geschiedenis als onafhankelijk dagblad. Veertig jaar wereldnieuws, veertig jaar cultuur én politiek. Scroll door de tijdlijn en wandel doorheen de historiek van uw jarige krant in veertig hoogtepunten.

In februari 2017 bracht deze krant met ‘Het grote psychiatrierapport’ een onderzoeksreeks over de psychiatrische zorg in ons land. Femke van Garderen en Sara Vandekerckhove onderzochten samen meer dan honderd psychiatrische instellingen. Wat loopt goed, wat gaat fout? De Morgen maakte per psychiatrische instelling een rapport. U kunt ze nog eens ontdekken op deze interactieve kaart.

‘Smeken om gehoord te worden’

In het rapport stond onder meer de pakkende getuigenis van Willy Vandamme, die lijdzaam moest toekijken hoe zijn jongste dochter steeds meer medicatie kreeg of soms dagenlang in een afzonderingskamer verdween. Uiteindelijk stapte ze uit het leven. “Het was telkens smeken om gehoord te worden.”

Vandekerckhove ervoer ook zelf hoe het is om vastgebonden te worden in een isoleercel. Er was ook een spraakmakend interview te lezen met de bevoegde ministers Maggie De Block (Open Vld) en Jo Vandeurzen (CD&V), en nog veel meer.

Aandacht brengen voor de problematiek

De journalistieke erkenning die er is gekomen is fijn, maar het draait er voor de auteurs vooral om de problematiek onder de aandacht te brengen, benadrukt Vandekerckhove. “We hebben deze reeks gemaakt voor de mensen, en sommigen zijn niet tijdig geholpen. We schrijven hier al jaren over en we weten: dit is een structureel probleem, dat structureel moet worden aangepakt.”

Van Garderen: “Dat er politiek geen oplossingen naar voren werden geschoven, is heel jammer, en we ondervonden ook veel tegenstand vanuit de sector. Maar ik denk dat we voor veel transparantie hebben gezorgd.”

Scroll verder door 40 jaar De Morgen

Femke van Garderen (rechts in beeld) en Sara Vandekerckhove krijgen de Belfius Persprijs voor ‘Het grote psychiatrierapport’. Beeld Tim Dirven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden