Zaterdag 28/05/2022

Dokterslonen

“Het grootste probleem is de roep van de privé”

Professor Hendrik Cammu (UZ Brussel) Beeld Damon De Backer
Professor Hendrik Cammu (UZ Brussel)Beeld Damon De Backer

In tegenstelling tot de Algemene Ziekenhuizen, krijgen artsen in UZ’s een vast maandloon. Toch zijn er ook daar grote verschillen, benadrukt gynaecoloog Hendrik Cammu (UZ Brussel).

SV/EC/CG

Hoe is de verloning van artsen in uw ziekenhuis precies geregeld?

Dr. Hendrik Cammu: “Bij ons krijgt de overgrote meerderheid van de artsen een maandloon. In functie van je diploma, maar ook je status in de kliniek – afdelingshoofd, diensthoofd… – gaat dat naar boven.

“Maar natuurlijk zijn er binnen het UZ ook allerlei afspraken, waar niemand iets over weet behalve de betrokkenen zelf. Plastisch chirurgen, cardiologen, cardiochirurgen, neurochirurgen… die hebben vaak speciale afspraken met het ziekenhuis waar wij geen zaken mee hebben.”

Wie verdient het minste en het meeste in uw ziekenhuis? Ontdek hoeveel een arts in uw ziekenhuis verdient.

Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen?Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen.

De afgelopen maanden probeerde De Morgen stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering te ontwarren. Hier leest u hoe we hierbij precies te werk zijn gegaan.

Reageren? Mail naar dokterslonen@demorgen.be

Dus artsen kunnen apart betere loonvoorwaarden onderhandelen?

“Klopt. De grote meerderheid heeft een vast loon. Maar dan heb je de uitzonderingen die in de privé veel meer zouden kunnen verdienen. Die proberen ze binnen te houden met aparte contracten. Dat is bij ons zo, maar even goed ook in het UZ Leuven.

“Het grootste probleem is de roep van de privé. Wij hebben bijvoorbeeld een tijdje geen plastisch chirurgen gehad. Ook Leuven had er geen. Dus moet je speciale statuten beginnen bouwen om die mensen terug in je ziekenhuis te krijgen. Hoe zij nu betaald worden, is een groot geheim. Ik moei me daar niet mee, want het interesseert me niet.

“Sommige artsen hebben zelfs geen basisloon. Ze richten een bvba op en komen hier zo werken. Er zijn verschillende constructies mogelijk.”

Andere artsen bevestigen ons dat de verschillen in UZ’s ook mee in stand gehouden worden door persoonsgebonden premies, die bij de ene arts hoger is dan de andere.

“In ons ziekenhuis krijgt elke arts een KEWG (Kosten Eigen aan de Werkgever, EC/SV). Daarmee kan je een auto leasen of boeken komen. Je kunt er niet zomaar een week mee naar Costa Rica. Maar veel verschil zit daar niet op, dat schommelt hoogstens tussen de 800 en 1.000 euro per maand.

“Ik ben 62 jaar en twee jaar geleden heb ik voor het eerst een auto geleased omdat ik anders het geld niet op kreeg. Ik kan toch moeilijk duizend boeken kopen? Dus suggereerden ze me om een auto te nemen, wat ik vervolgens ook heb gedaan. Ga je op pensioen, dan vervalt dat geld.”

Zijn er nog andere manieren om extra inkomsten te genereren in een UZ?

“Wat je ook ziet is dat artsen in loondienst een bepaald percentage in privédienst werken. Stel: dan werk ik hier op vrijdag tot 16 uur in ‘loondienst’, en daarna onder privéconsultatie. Dan vraagt het ziekenhuis meer geld aan de patiënt en vloeit er meer geld naar mij. Niet direct op het loonbriefje, maar wel via die KEWG. Zelf doe ik het niet, want ik zou onlogisch vinden om een patiënt dubbel zo veel te laten betalen voor hetzelfde werk.”

Professor gynaecologie Hendrik Cammu (UZ Brussel). Beeld Damon De Backer
Professor gynaecologie Hendrik Cammu (UZ Brussel).Beeld Damon De Backer
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234