Maandag 05/12/2022

Het groot blauw verdriet

De liberale kiezer begrijpt allang niet meer waarom Verhofstadt onder de socialistische sloef blijft liggen'

Luckas Vander Taelen

ziet de VLD verder wegzakken

Een paar dagen geleden kwamen de liberalen nog eens in het nieuws met een voorstel. Annemie Van de Casteele wil dat ook particulieren hun restaurantkosten mogen inbrengen in hun belastingen. Ik heb er zo mijn twijfels over dat de VLD met dat soort ideetjes zichzelf uit het dal zal tillen. Als het zo doorgaat, zullen de christendemocraten binnenkort dubbel zoveel stemmen halen als de liberalen. Dat kan tellen als resultaat van bijna acht jaar paars. Hoe is het zover kunnen komen? Hoe komt het dat steeds minder mensen willen stemmen op de partij van de premier?

De sp.a lijkt ongehavend uit de slijtageslag te komen. Nochtans heeft Stevaert zichzelf weggepromoveerd naar Limburg en is Vande Lanotte niet meteen een inspirerend voorzitter. Maar de sp.a heeft die verzwakking snel ingezien en duidelijk gekozen voor een populistische koers. Freya barstte op 1 mei haast in tranen uit toen ze het had over de angst van de werkmens voor de facturen in de klepperende postbus. En ze kirt verder dat als managers te veel geld vragen, de bedrijven maar mindere duurdere moeten nemen. Het doet met me weemoed denken aan de slogans van Amada zaliger.

Slimme strategie. Inhoudelijk losse flodders, die nergens op slaan. Maar zeer goed voor het imago: het patronaat reageert voorspelbaar verontwaardigd en de sp.a kan zich profileren als de Partij van de Werkmens. Vergeten Freya's onwaarschijnlijke gegoochel met de begroting en haar pijnlijk mazoutgeflater.

Bij de liberalen lijken ze intussen wel verlamd. Voorzitter Bart Somers is getroffen door een aanval van acuut mutisme. En de premier heeft met de Tien Werven zowat de minst wervende slogan ooit gelanceerd. Zijn Magnum Opus ! Niemand die onthouden heeft wat er juist gedaan wordt op die Werven. Roept een beeld op van een land in ruïne. De Wederopbouw van Tsjetsjenië of zoiets! Na twee legislaturen wil je daarmee toch niet geassocieerd worden, zou je als liberaal denken.

Hoe het er op die Werven aan toegaat, bleek vorige week. Toen er over een hervorming van de arbeid werd gepraat, liep Verhofstadt een onwaarschijnlijk blauwtje op. Het enige wat door de socialistische beugel kon, was meer werk... voor jobstudenten. Ga daarmee maar eens terug naar de liberale kiezer. Die begrijpt allang niet meer waarom Verhofstadt onder de socialistische sloef blijft liggen en zo het electorale graf van zijn partij graaft.

Waarom houdt de VLD zich toch zo gedeesd? Ik denk dat de partij bang is van haar eigen premier. Hem te veel respecteert. Niets meer durft te zeggen dat als kritiek op de regering opgevat zou kunnen worden. Verhofstadt is het Groot Verdriet van de VLD geworden.

De socialisten hebben geen last van overdreven respect voor de grote liberale leider. Zij lanceren maar voorstellen waarvan ze op voorhand weten dat ze nooit gerealiseerd kunnen worden. Het zal hun worst wezen wat de premier daarvan denkt; zijn agenda is de hunne niet.

En zo zakt de VLD verder weg. De partij heeft nochtans niets meer te verliezen, maar ze is toch o zo bang. Ze zou beter even ongecomplexeerd uit de hoek kunnen komen als de sp.a. En, om maar iets te zeggen, bijvoorbeeld voorstellen om de vennootschapsbelasting naar het Europees gemiddelde te laten dalen. Dat zou wel eens 90.000 jobs kunnen opleveren. De socialisten zullen wel tegen zijn. Maar dat is juist de bedoeling. Enige profilering kan geen kwaad voor de liberalen, zo kort voor verkiezingen.

Anders kunnen ze volgend jaar beter een restaurant open doen, 'In 't Groot Blauw Verdriet'.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234