Zaterdag 16/01/2021

Het Groot Beschrijf voor u beschreven

Hoewel Antwerpen vanaf vandaag Wereldboekenstad heet (zie hiernaast), zult u de grootste concentratie boekenmensen vandaag en vooral morgen in Brussel vinden, voor Het Groot Beschrijf, een internationaal literatuurfestival dat telkens op meer dan vijfduizend bezoekers kan rekenen. Om u voor verdwaling te behoeden werkte De Morgen drie pistes uit, eentje voor het hele gezin (blauw en rood), eentje voor de handtekeningenjagers (groen), en eentje voor de avonturiers (zwart). Courage!

Brussel

Eigen berichtgeving

Nica Broucke / Jeroen de Preter

Zwarte piste

Michel Tournier en Ivo Michiels

Zondag 11.15 tot 11.45 uur in de Zilveren Zaal van de Beursschouwburg

Een voorleesprogramma met een Frans en een Vlaams literair zwaargewicht in de hoofdrol. Van de jongsten zijn ze niet meer, maar wie Michiels vorig jaar nog aan de zijde van Lanoye zag performen, weet wat hem of haar te wachten staat: verbaal vuurwerk.

Alain Badiou en het ware begin

Zondag 12 tot 13 uur in Koorzaal van De Munt

De eminente Franse filosoof Badiou buigt zich een uur lang over de grote thema's in zijn werk. Hoe ontstaan universele waarheden in politiek, wetenschap, kunst en liefde? Badiou heeft er zo zijn ideeën over.

Tsjêbbe Hettinga en Benno Barnard

Zondag 12.45 tot 13.45 uur in de Gotische Zaal van het stadhuis

Een voorleessessie van de Friese dichter Hettinga, 'de Homeros van het hoge noorden', staat altijd garant voor een onvergetelijke ervaring. Dankzij de vertaling van Benno Barnard kunnen we eindelijk ook eens nagaan waar die Hettinga het precies over heeft.

België heeft manifesten nodig

Zondag 14 tot 15 uur in de Zilveren Zaal van de Beursschouwburg

Panelgesprek met de dichters en essayisten Geert Buelens en Ilja Leonard Pfeijffer over de vraag of België in het algemeen, de poëzie in het bijzonder, nog nood heeft aan manifesten en polemiek.

De keuze van De Coster

Zondag 15 tot 15.30 uur in het Klein Theater van het PSK

Jong talent Saskia De Coster publiceerde zopas haar tweede roman Jeuk. Een interview over dat boek leest u woensdag aanstaande in De Morgen Boeken, morgen krijgt u haar hoogspersoonlijke bloemlezing uit het werk van Rimbaud.

Wladimir Kaminer

Zondag 17 tot 17.45 uur in de Zilveren Zaal van de Beursschouwburg

Een ster in het oosten, bij ons nog relatief onbekend. Ex-geluidsman Wladimir Kaminer vertrok in 1990 uit Rusland en vestigde zich in Berlijn. Romans als Russendisco en Soldatenrock sloegen er in als een bom.

Tahar Ben Jelloun en Hafid Bouazza

Zondag 18.15 tot 18.45 uur in de Zilveren Zaal van de Beursschouwburg

Een voorleesprogramma met twee in Marokko geboren topschrijvers. Tahar Ben Jelloun mag zich kandidaat-Nobelprijswinnaar noemen, Bouazza de laureaat van de Gouden Uil Literatuurprijs 2004. Om maar te zeggen: Niet alle Marokkanen zijn dieven.

Vedettenpiste (groen)

Voor handtekeningenjagers

Luc De Vos, Thé Lau

Zaterdag, 16.30-17.30 uur, Fnac Forum

De Vos leest voor uit zijn semi-autobiografische De rest is geschiedenis (2004) en Thé Lau uit Hemelrijck (2004), "een roman over geheugen en verleden".

Rick de Leeuw, Geike Arnaert, Arnon Grunberg

Zaterdag, 20-21.30 uur en 22-24 uur, Beursschouwburg

Influenza toont de vruchten van workshops waarin jongeren teksten van bekende Engelse popliedjes vertaalden, kortfilms over gedichten draaiden en rapversies van poëzieklassiekers maakten. Muzikant en auteur Rick de Leeuw leidt het z(w)ingende Influenza-virus, dat verbaal (Arnon Grünberg) en muzikaal (Stijn, Bjorn Erikson, gitarist bij Zita Swoon, en Geike Arnaert) wordt verspreid, in goede banen. In de wandelgangen schrijven jonge dichters poëzie op vraag en maat van het publiek.

Vervolg op pagina 36

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234