Maandag 14/10/2019

Het goeie leven

Meer dan 700 duo's met een passie voor koken stelden zich kandidaat voor een nieuw programma met tv-tuinman Wim Lybaert. Met twaalf van hen gaat hij terug naar de basis, op een braakliggend terrein in Drongen. Alles wordt zelf gekweekt en bereid. Puur natuur, en met echt vuur.

"Ik heb heel lang met Wim gewerkt en weet dat hij een topper is. Het is heel schoon om te zien hoe zijn rol hier helemaal samenvalt met wie hij werkelijk is. Want echt, nergens kun je zo goed eten als bij Wim thuis."

Ook het moestuingegeven in dit back to basics format kan Lenaerts bekoren. "Wij hebben zelf een moestuin en dat vind ik super ontspannend. Nee, Wim heeft me niet op weg gezet. Al sturen we elkaar wel regelmatig foto's van onze aubergines. (lacht) Maar nu ben ik wel héél persoonlijk aan het worden."

Uiteindelijk moeten de duo's met hun zelfgekweekte groenten aan de slag achter het fornuis. Elke week werken ze rond een bepaald thema. Bekende chefs als Jeroen Meus, Peter Goossens, Sergio Herman en Kobe Desramaults komen de resultaten beoordelen. De winnaar mag zich de meester van het goeie leven nomen.

Vanaf 13/9 elke dinsdag om 20.40 uur op Eén

Sorry voor alles

De makers van Sorry voor alles hebben zeven onbekende Vlamingen een maand lang gevolgd en ingegrepen in hun dagelijkse doen. Zo spelen ze zelf de hoofdrol in enkele verborgen camerafilmpjes. Na afloop lokt gastheer Adriaan Van den Hoof hen naar de studio. Daar worden ze centrale gast in hun eigen show, en spelen ze de quiz van hun leven.

"Het is een idee dat tientallen tv-makers wel eens hebben gehad. Het appelleert aan een soort kinderdroom, alsof heel de wereld wordt geregisseerd. Maar niemand heeft het ooit echt gemaakt, omdat het enorm moeilijk is. Je weet ook nooit zeker wat het eindresultaat zal geven."

De afgelopen maanden maakte Lenaerts' productiehuis de Eén-zomerquiz Switch, dat dezelfde presentator deelt. "Elke keer als ik Adriaan zag, begon hij er met veel enthousiasme over te vertellen. Alle echo's die ik over Sorry voor alles opvang, zijn positief. Al kan dat ook gevaarlijk zijn: bij hoge verwachtingen kijken critici helaas met een andere blik. Maar hoge verwachtingen zijn eigenlijk vooral een compliment."

Al bij al is Sorry voor alles vooral een feelgoodprogramma, dat voor de terugkeer van Lenaerts met zijn Kalmte kan u redden de zondagavondtraditie van Eén hoog moet houden.

Vanaf 4/9 elke zondag om 20.30 uur op Eén

Culture Club

Canvas waagt zich binnenkort weer aan een volwaardig cultuurprogramma. Daar wordt door de sector al lang naar uitgekeken, al schuilt er ook een groot risico in.

"Je kunt nu al zeggen dat Culture Club met argusogen bekeken zal worden. Iets maken voor de culturele sector is altijd een soort kamikaze, omdat het een publiek is dat anders zelden televisie kijkt of daar toch een beetje smalend over doet. De makers moeten een dik vel hebben."

Maar Lenaerts gelooft in het presentatieduo, Sofie Lemaire en Bent Van Looy. "Met Sofie heb ik al samengewerkt (Lemaire was een van Lenaerts copresentatoren van 'De kruitfabriek' op VIER, RB.) en Bent heb ik al een aantal keer ontmoet. Die twee samenzetten, kan heel tof worden."

Vanaf 16/9 elke vrijdag om 21 uur op Canvas

4 X 7

Deze nieuwe documentairereeks doet exact wat het zegt. Per aflevering krijgt u vier verhalen van telkens zeven minuten te zien. En dat van de hand van oude rotten als Paul Jambers en Marc Didden, over professionals als Dimitri Van Zeebroeck en Sarah De Bisschop, tot jonge veulens als Iedereen beroemd-reporter Lidewij Nuitten en Evy De Ceur.

"Een idee kan goed zijn op papier, maar uiteindelijk hangt alles af van de uitwerking. Dit programma wordt gemaakt door productiehuis De chinezen en ik ken de makers. Ik weet dus wie er aan het fornuis gaat staan, dat zijn mensen die kunnen koken. En het ligt in hun natuur om méér dan hun best te doen."

Voor Canvas is het format een manier om het brede potentieel aan audiovisueel talent een plaatsje in de programmering te geven.

"Zowel mannelijke als vrouwelijke reporters, autochtoon of allochtoon: wie een sterk verhaal heeft, krijgt van ons volledige vrijheid", zegt netmanager Reinhilde Weyns. "Het is dé manier om het documentaire genre op een permanente manier in het daglicht te stellen."

Want ook na uitzending mag elke minidocu zijn eigen leven leiden via het online platform van de zender.

Vanaf 7/9 elke woensdag om 21 uur op Canvas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234