Zondag 24/10/2021

ExitstrategieStatistieken

Het goede verloop van deze curves is ons ticket uit de lockdown

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Alle ogen zijn deze week gericht op ‘de coronacurves’ die de ziekenhuizen optekenen. Pas als die meewillen, kunnen we de lockdown versoepelen. Aan de Nationale Veiligheidsraad om nu te bepalen vanaf welke waarden dat kan. ‘Zoals we nu bezig zijn, kan het goed komen.’

Het was alvast een licht hoopvolle boodschap, die viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) dinsdagmiddag op de dagelijkse persconferentie mocht brengen. Met 123 nieuw ziekenhuisopnames, in totaal 876 mensen op intensieve zorg, maar jammer genoeg ook 134 nieuwe overlijdens, doen we het toch behoorlijk goed.

De vraag is vooral of het goed genoeg zal zijn om ook te kunnen versoepelen. Want de Nationale Veiligheidsraad maakte vrijdagavond dan wel bekend dat we vanaf 4 mei in fasen gaan afbouwen, maar wel op voorwaarde dat ‘de curves’ goed zitten. Twee curves zijn daarbij van cruciaal belang: het aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag en het totale aantal patiënten op intensieve zorg. Minder duidelijk is wat nu precies met ‘goed zitten’ wordt bedoeld. Vanaf welke waarden op die curves gaat de versoepeling door? Over die vraag mag de Veiligheidsraad zich deze week buigen. En dat wordt nog een hele klus.

Eerst en vooral: het aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Daarvan zei viroloog Marc Van Ranst dat die op ‘50 tot 100 per dag’ moet zitten vooraleer we kunnen afbouwen. Volgens de cijfers van dinsdagmiddag zitten we op 123 en dus al aardig in de buurt van het streefgetal.

Nu is 123 nog geen ‘50 tot 100'. Maar we hebben ook nog enkele dagen tijd om verder te dalen. Bovendien is ons volledig vastpinnen op een concreet cijfer geen goed plan, zeggen ongeveer alle experts. Want we zitten in ons land eigenlijk met twee epidemieën. Een in de gewone maatschappij en een in de woon-zorgcentra. En het ziet er naar uit dat die twee zich nu ook aan het vermengen zijn. Van Gucht wijst erop dat het niet snel dalen van de dagelijkse opnames vooral te wijten is aan het feit dat er nu steeds meer mensen uit die woon-zorgcentra in de ziekenhuizen terechtkomen. Van Gucht: “We zien vooral een stijging bij de opnames van ouderen. In de ziekenhuizen worden steeds minder mensen opgenomen die jongeren zijn dan 70 en zelfs 80 jaar.”

Streefcijfer

Een ander belangrijk criterium is het totale aantal patiënten op intensieve zorg. Op de piek zaten we ergens rond de 1.300 patiënten, nu zitten we op 876. Maar volgens Van Gucht zou dat best ergens onder de 450 moeten geraken. Ook al is die 876 al een mooie daling van 27 met de dag ervoor, het mag duidelijk zijn dat we in dit tempo tegen 4 mei niet aan dat streefcijfer zullen geraken.

Ook hier geldt dezelfde uitleg: aangezien het bij de nieuwe ziekenhuisopnames voor een groot stuk om 70- en zelfs 80-plussers gaat, krijg je ook in deze curve ergens een mistig beeld. Hoe ouder de patiënt, hoe erger vaak de symptomen en complicaties, en hoe langer die op een afdeling intensieve zorg terechtkomt. En hoe trager dus de curve daalt.

Maar volgens Steven Van Gucht tonen de cijfers nu toch duidelijk een positieve evolutie. “Als het zo verder gaat, kunnen we versoepelen”, zegt hij stellig. “Het risico om het virus op te lopen, kan beperkt worden, ook als we de regels beginnen loslaten. Op voorwaarde dat we mensen die het grootste risico lopen, blijven afschermen en beschermen tegen het virus. Dan denken we aan mensen van hoge leeftijd en mensen die lijden aan chronische ziektes.”

Het wordt dus voor de Veiligheidsraad niet makkelijk om te bepalen vanaf welke waarden we nu precies kunnen beginnen versoepelen. De GEES, de expertengroep die de exit voorbereidt, werkt deze week haar advies over die waarden uit. Voorzitter Erika Vlieghe zei maandag al aan de VRT dat niet noodzakelijk alle voorwaarden volledig vervuld zullen moeten zijn. “Op het ogenblik dat er over een versoepeling wordt gepraat, zullen we naar het totaalbeeld kijken. Het globale plaatje moet vooral juist zitten.”

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234