Maandag 15/08/2022

'Het geweld tegen vrouwen is ook een kastenzaak'

Marimuthu Bharathan, voorvechter van de rechten van de dalits (onaanraakbaren) in India, kreeg gisteren van de Nederlandse minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de Mensenrechtentulp 2012, een prijs voor hen die zich zeer hebben ingezet voor de mensenrechten.

De 51-jarige Bharathan krijgt de prijs van 100.000 euro omdat hij een "onvermoeibaar voorvechter van betere leef- en werkomstandigheden voor de dalits in zijn land is". Hij is directeur van de Human Rights Education and Protection Council in Tirunelveli, een stad in de deelstaat Tamil Nadu. Zijn organisatie ijvert er voor het organiseren, opleiden en juridisch ondersteunen van dalits.

Bharathan kan zelf India niet uit. De regering weigert zijn paspoort te vernieuwen omdat hij verdacht is in de moord door dalits op drie kastehindoes in 2009. Bharathan, die de dalits bijstond maar elke betrokkenheid ontkent, is in afwachting van het proces wel op vrije voeten.

Wat zijn de grootste problemen van de dalits in India?

"Het grootste probleem is dat ze onaanraakbaar zijn. Op grond van 3000 jaar oude kastenregels leven meer dan 200 miljoen mensen vandaag als slaven. Dalits hebben geen land, geen geld, geen rechten. Ze worden achtergesteld, mishandeld, verkracht en vermoord. De armste 20 procent van de samenleving bestaat voor 90 procent uit dalits. Maar de politiek weigert dat toe te geven."

U bent zelf ook een dalit?

"Jazeker, ik behoor tot de Pallar, een van de drie subsekten van dalits in Tamil Nadu. Ik heb vanaf mijn vroegste jeugd de pijn van de onaanraakbaarheid ervaren. Ik ben als student in elkaar geslagen omdat ik op schoenen door een buurt van de hogere kasten liep. En in 2009 wilden woedende kastehindoes me doden omdat ik een van hen zou hebben vermoord."India moderniseert. Brengt dat geen verbetering in de situatie van dalits?

"Nee, de economische groei en ontwikkeling komen vooral ten goede aan de ambitieuze kapitalisten. Steeds meer dalits raken hun vee en werk op het land kwijt en migreren naar de steden. Slechts een zeer klein aantal hogeropgeleide dalits slaagt erin een plekje te vinden in de moderne Indiase samenleving."

Hoe reageren de autoriteiten op uw werk voor de dalits?

"Ze zien me als een grote lastpost. Ze houden er niet van als mensen hun legitieme rechten opeisen, zeker nie dalits. Toen ik van die moord werd beticht hebben ze me expres een maand van de ene naar de andere gevangenis gesleept. Ik word constant belasterd en bedreigd."Hoe kijkt u aan tegen de recente volkswoede na de groepsverkrachting van de 23-jarige studente?

"Het is goed dat de mensen zich eindelijk bewust worden van het probleem. Maar als een dalit-meisje wordt verkracht en vermoord, blijven diezelfde mensen stil. In Tamil Nadu alleen al zijn vorig jaar 772 verkrachtingszaken stopgezet. Waarom? Omdat dalits niet als gelijkwaardig worden beschouwd."

Was de ophef minder geweest als 'Amanat' een dalit was geweest?

"Kaste is een cruciale factor bij het geweld tegen vrouwen in India. Volgens officiële cijfers wordt elke 10 minuten een dalitvrouw verkracht. Men meet met twee maten. De volkswoede in deze zaak wordt denk ik minstens deels verklaard doordat Amanat een vrouw uit een hogere kaste was en de verkrachting plaatsvond in New Delhi."

Wat gaat u doen met het prijzengeld?

"Ik wil graag een trainingscentrum opzetten om mensen op te leiden die dalits kunnen helpen hun legitieme rechten met vreedzame en wettige methoden op te eisen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234