Dinsdag 24/11/2020
‘Love Island’-presentatoren Viktor Verhulst en Holly Mae Brood.Beeld rv

ColumnIt's Complicated

Het gerucht gaat dat ook presentator Viktor Verhulst de spelregels van ‘Love Island’ nog aan het inlezen is

Elke Neuville is columnist.

Vorig jaar rond deze tijd, toen de klimaatopwarming in onze contreien nog gepaard ging met een gulp zon en elke avond een ander stuk koe op de barbecue, hadden we met z’n velen wel wat beters te doen dan binnenshuis suffen voor tv. Geen haan die toen kraaide naar het pre-zomerse programma-aanbod op de Vlaamse zenders. Maar deze uitgeregende lente moet eenieder die het wachtwoord van z’n Netflix-account vergeten is, zich tijdens de langste avonden van het jaar behelpen met heruitzendingen van reeksen die ooit zelfs nog op VHS zijn uitgebracht.

Bij VIER zagen ze die voorjaarsbui een beetje hangen, en achtten ze het moment rijp om een Brits succesformat (3,7 miljoen Britten can’t be wrong, right?) op de dolende Vlaamse minderwaardezoeker los te laten. Love Island speelt zich af op een zuiders eiland, zes weken lang bevolkt door zogenaamd happy singles die mekaar tot nog toe niet op Tinder of in de Versuz tegenkwamen. Dertig camera’s en evenveel regisseurs registreren dag en nacht alles wat er gebeurt. Alleen is het moeilijk om exact de vinger te leggen op wát daar nu precies gebeurt.

Het moet van De kinderpuzzel geleden zijn dat ik de spelregels van een tv-programma op Wikipedia moest opzoeken. Ik bespaar u – en mezelf – de details, als zelfs de wiki­techneuten een tabel met kleurcodes nodig hebben om er enigszins wijs uit te raken. De singles dienen koppels te vormen, middels het uitvoeren van allerhande uitdagende challenges. Wie geen ‘match’ vindt, gaat eruit. Door op gezette tijden nieuwe singles in de Love Island-biotoop te injecteren, maakt de productie de koppelvorming nog complexer en de strijd bitsiger.

De kijker heeft in heel dit proces ook een taak, maar geen idee of die dat zelf al ten volle beseft. Het gerucht gaat dat ook presentator Viktor Verhulst zich nog aan het inlezen is betreffende de spelregels, want behalve een afgemeten presentatiebeurt in aflevering één en zes zag niemand de Plopsa-erfgenaam al in beeld verschijnen.

Maar wie het programma aandachtig volgt, weet natuurlijk dat het over veel méér gaat dan wat leeghoofdig geflirt in een luxevilla. De inzet is niet die 25.000 euro aan het eind van de rit: wel de nieuwe Instagram-volgers die rechtstreeks uit de media-exposure voortvloeien. Een uit de hand gelopen discussie tussen Sebastiana (14.700 volgers), Rowena (44.500 volgers) en Chey (64.900 volgers) zette dat deze week nog eens op scherp. Een laag-bij-de-gronds verwijt van Chey (64.900 volgers) aan het adres van Sebastiana (14.700 volgers) en Rowena (44.500 volgers) als zouden zij niet deelnemen om de ware liefde te vinden, maar enkel om het naderhand te kunnen maken als Instagram-influencer, zette kwaad bloed bij de geviseerde gelnageldraagsters. Temeer omdat diezelfde Chey (64.900 volgers) volgens Sebastiana (14.700 volgers) het niet nalaat om in elke succesvol afgewerkte volzin minstens één van haar sponsors te name­droppen. Virtual bitch fight!

Ik wens ze allebei een tof lief en een toffe kledingsponsor toe, maar dé carrièrezet van het voorjaar mag Viktor Verhulst op zijn conto schrijven. Wie erin slaagt om zes weken lang hoegenaamd níét in beeld te komen, en daar toch 165.000 Instagram-volgers aan overhoudt, is de onbetwiste koning van het influencers-eiland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234