Donderdag 21/01/2021

Het geld van de landbouw

'Wat samen hoort, komt samen', zei André Leysen in januari 1998 op het moment dat Kredietbank en haar moederholding Almanij fuseerde met de financiële tak van de Boerenbond, ABB-Cera. De holding Gevaert van Leysen deed met de fusie een mooie zaak. Een beetje tot de verbazing van velen werd de Boerenbond op slag de grootste aandeelhouder van Almanij, de moederholding boven de fusiebank KBC, KB-Lux en KBC Verzekeringen. Die controle loopt over Cera Holding, die 38 procent controleert van Almanij, en MRBB, die staat voor 16 procent van Almanij. MRBB, voluit Maatschappij voor Roerende Belangen van de Boerenbond, is de centrale spilholding van de financiële belangen van de Boerenbond. Wie het totale belang wil overkopen dat de Boerenbond aanhoudt in Almanij zal daarvoor 230 miljard frank op tafel moeten leggen.

Die financiële inplanting van de Boerenbond in het Vlaamse landschap toont zich ook al bij de bestuurders van MRBB. Die bekleden bestuurdersmandaten in een resem belangrijke Vlaamse en Belgische financiële bedrijven.

Het hele Vlaamse machtskluwen is vanuit historisch standpunt voor een groot deel gebaseerd op landbouwgebonden activiteiten. Dat toont zich niet in het minst in de controle van Almanij zelf, de belangrijkste Vlaamse financiële holding. De vertegenwoordigers van de Boerenbond bevinden zich daar onder meer in het gezelschap van Patrick Vanden Avenne, zoon van Walter, en eigenaar van de grootste privé-veevoederproducent. Grootste concurrent van Vanden Avenne is de veevoedergroep Aveve, eigendom van de Boerenbond. Aveve staat voor een omzet van 13 miljard frank.

Piet Van Waeyenberghe is een andere belangrijke aandeelhouder van Almanij. Spilbedrijf in zijn groep is Ecoval, een bedrijf dat handelt in allerlei landbouwproducten zoals melkpoeder en granen. Een derde speler is Jozef Donck, tot voor enkele jaren eigenaar van de zuivelgroep Comleco. Donck was tot 1994 bestuurder van Almanij. Andere opmerkelijke Almanij-aandeelhouder is de familie Thuysbaert. Die leverde ooit de kabinetschef van CVP-minister en Boerenbond-vertegenwoordiger Leo Tindemans.

Laatste Almanij-aandeelhouder die in het oog springt, is de familie de Schaetzen. Deze Limburgse landadel leverde ook de voorzitter van het gebouw Concert Noble, dat de verzekeringstak ABB van de Boerenbond aankocht en uitbouwde tot een Brussels prestigieus project.

Naast de financiële belangen staat de Boerenbond nog voor een aantal industriële bedrijven, voornamelijk actief in de agrosector - goed voor zo'n 20 miljard frank. In haar geheel weegt de groep daardoor minstens 250 miljard frank. Maar het grootste deel van dat bedrag moet worden gezocht in de financiële participaties van de groep. De landbouwactiviteiten dekken daarbij een steeds kleiner wordend aandeel. (LV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234