Maandag 03/08/2020

'Het gaat om een beperkte groep binnen de loge'

Yannick De Clercq, die namens de Vlaamse regering toezicht houdt op de UGent, verklaart als eerste prominente UGent'er openlijk dat Anne De Paepe onder druk is gezet om niet deel te nemen aan de rectorverkiezingen. Als vrijmetselaar betreurt hij bovendien de manier waarop zij is benaderd.

Verschillende bronnen melden aan deze krant dat u en andere vrijmetselaars moeite zouden hebben met hoe een kliek van academici en bestuurders uit de loge te werk is gegaan.

"Uw krant heeft terecht geschreven dat het over een beperkte groep binnen de loge gaat. Natuurlijk bestaat dé loge niet. Ze bestaat uit individuen, uit vrijdenkers. Niet iedereen die ertoe behoort, denkt hetzelfde. Ik heb in de voorbije maanden heel vertrouwelijke gesprekken gevoerd met De Paepe. Die waren zeer open en getuigen van groot wederzijds respect en waardering.

"De Paepe weet waarvoor ik sta, maar dat belet ons niet om constructief en positief samen te werken. Ze weet ook dat ik een stijl heb die geenszins gebonden is. Ik behoor ook niet tot de groep die meent dat alles wat uit de loge komt goed is. Net zoals niet alles wat van katholieken komt per definitie slecht is."

De Paepe zegt dat ze onder druk werd gezet. Gelooft u haar?

"Zij heeft mij dat ook heel duidelijk gezegd. Ik heb geen enkele, maar dan ook geen enkele reden om aan haar te twijfelen. De inhoud van die vertrouwelijke gesprekken ga ik wel niet prijsgeven. Dat zou niet netjes zijn. Maar die zijn altijd bijzonder open en respectvol geweest. En ik geloof absoluut niet dat ze mij iets heeft gezegd dat onjuist is."

Vertrouwt u haar of hebt u zelf bewijzen gezien die het bestaan van zo'n intimidatiecampagne bevestigen?

"Dat is zeker zo. Ik kan dat niet ontkennen. Ik betreur ook de manier waarop men dit aangepakt heeft. Ik kan niet spreken voor anderen, maar ik weet wel dat er nog mensen zijn die dat vinden. Wat mij betreft heeft De Paepe in bijzonder moeilijke omstandigheden, zowel binnen het huis als privé, een zeer goede job gedaan. Het is niet omdat zij niet tot de loge behoort, dat ik problemen zou hebben om dat te zeggen. Ik vind dat dit op een andere wijze had kunnen gebeuren. Het gaat daarbij vooral over de manier waarop zij benaderd is en de snelheid daarvan. Maar goed, wie ben ik?"

Meerdere decanen en bestuursleden zouden rechtstreeks betrokken zijn. Durft u wel namen te noemen?

"Als ik geen 100 procent zekerheid heb, wil ik dat niet bevestigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234