Zondag 07/03/2021

Het gaat om de burgers, niet de oliemultinationals

Wendel Trio is directeur van Climate Action Network Europe, de koepel van Europese ngo's werkzaam rond klimaatsverandering.

Selectieve verontwaardiging is een slimme truc om de waarheid te verhullen. Dat is ook de strategie van Derk Jan Eppink in zijn column over de klimaatwetenschap. (DM 4/1) De kritische reacties waarop klimaatsceptici onthaald worden - Eppink schrijft over Roger Pielcke - vallen in het niets vergeleken met de terreur waarmee klimaatwetenschappers in de VS moeten leven.

Zo kreeg Michael Mann bijvoorbeeld honderden doodsbedreigingen, niet alleen gericht aan hem maar ook aan zijn familie. En hij en zijn collega-klimaatwetenschappers werden bedreigd met het schrappen van subsidies en opheffen van hun leerstoelen in het Amerikaanse Congres. Net zoals bij Hillary Clinton werden e-mailverkeer van Mann en diverse universiteiten in de VS en Europa gehackt. En werden op basis van zeer subjectieve citaten uit deze mails verhalen de wereld ingestuurd dat de wetenschappers een complot hadden uitgewerkt om meer subsidies op te strijken. Diverse onafhankelijke onderzoeken werden opgezet om deze claims te verifiëren en steeds weer werden deze verhalen weggezet als waardeloze pogingen van de olie-industrie om klimaatactie tegen te houden.

Want laat ons eerlijk wezen, de paar lone voices die niet akkoord gaan met de consensus in de klimaatwetenschap worden rijkelijk gefinancierd door de olie-industrie. Elk jaar gaat er via diverse obscure clubs om en bij de 100 miljoen euro naar een paar 'wetenschappers' die verzaken om via wetenschappelijke publicaties een bijdrage te leveren aan de discussie, maar des te meer twijfel zaaien via de media en rijkelijk gesponsorde events.

Daarmee wordt een lange traditie voortgezet die eind jaren 90 startte toen het voor Exxon Mobil en anderen duidelijk werd dat het de politieke wereld menens was om iets te doen aan de klimaatverandering. Met nieuw verkozen president Bush jr. werd in 1979 een geheim akkoord gesloten om een eenvoudige, maar doeltreffende strategie te promoten: twijfel zaaien over de consensus binnen de klimaatwetenschap, in de overtuiging dat enkele dissidenten genoeg zouden zijn om de publieke opinie te misleiden en een nieuw politiek verhaal op te bouwen.

Het is zonde dat de media lange tijd zijn meegegaan in dit verhaal. Maar tegengesteld debat verkoopt nu eenmaal beter dan consensus. En eigenlijk bereiken de gesponsorde klimaatsceptici steeds weer hun vooropgestelde doelen, want de energie die gestoken wordt in het debat over de klimaatwetenschap gaat verloren voor het bewerkstelligen van de oplossingen en het uitfaseren van fossiele brandstoffen.

Uitstelgedrag

En uiteindelijk draait het daarom. Als we de impact van de klimaatverandering willen beperken, dan moeten we dringend werk maken van de alternatieven die het verbranden van olie, gas en steenkool volledig kunnen vervangen. En uiteraard blijven zij die massaal winsten opstrijken in deze industrieën er alles aan doen om dit zo lang mogelijk uit te stellen. Om zo lang mogelijk miljarden op te strijken op de kap van de gewone burger, die uiteindelijk de prijs betaalt van de gevolgen van de klimaatverandering. Een prijs die het Internationaal Monetair Fonds op 5.000 miljard euro schatte in 2015 alleen al. Uiteraard doen de olie-industrie en de door hen betaalde marionetten er alles aan om de situatie te houden zoals ze is. En het leveren van de nieuwe buitenlandminister in de VS is daarbij uiteraard een gouden zaak. Over belangenvermenging gesproken.

En het ergste is, dat de oplossingen eigenlijk goed zijn voor de consument. De Europese Commissie berekende dat in EU-lidstaten met een hoger percentage hernieuwbare energie in hun energiemix, de prijs van elektriciteit gevoelig lager ligt. Voor elk percent meer hernieuwbare energie, verlaagt de elektriciteitsprijs met 4 eurocent. En ook het zuiniger omspringen met energie biedt dergelijke voordelen. Een verlaging van de energieconsumptie met 10 procent bovenop de voorgestelde doelstellingen voor 2030 zou volgens de Europese Commissie de importkosten van olie en gas (onder meer uit Rusland) met meer dan 200 miljard euro verminderen, zou 4,5 miljoen extra jobs opleveren, en zou het Europese bruto nationaal product met 3,5 procent doen stijgen.

Redenen genoeg dus om vaarwel te zeggen aan het verbranden van fossiele brandstoffen. Daar hebben we zelfs de klimaatwetenschap niet voor nodig. Gewoon gezond verstand. En het laten primeren van de belangen van de gewone burgers en niet die van de oliemultinationals zoals Trump en zijn medestanders beogen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234