Maandag 17/05/2021

Achtergrond

"Het gaat boomen in Iran"

Edgard Geyskens reisde in 2005 voor het eerst naar Iran. Beeld © Karel Hemerijckx
Edgard Geyskens reisde in 2005 voor het eerst naar Iran.Beeld © Karel Hemerijckx

Na bijna tien jaar van economische sancties maken Belgische bedrijven zich weer op om de bevroren zakenrelaties met Iran te ontdooien. Maar alleen zijn ze niet, want de halve wereld staat te trappelen om er weer handel te drijven. 'Het zal niet zonder slag of stoot zijn.'

Ondernemen in Iran, het kan eindelijk weer. Na het goede rapport dat de islamitische republiek van het Internationaal Atoomagentschap kreeg, hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie beslist de economische sancties op te heffen. De afgelopen maanden is het land in afwachting platgelopen door westerse delegaties die hun voet tussen de deur hebben gewrongen, om meteen een zakelijke versnelling hoger te kunnen schakelen na het einde van de sancties.

Volgens schattingen van exportagentschap Flanders Investment and Trade exporteerde ons land voor de sancties voor 1 miljard euro naar Iran, tijdens de sancties zat het rond de 3 à 400 miljoen. Belgische bedrijven staan vandaag te springen om het verloren deel van de Iraanse koek weer op te eisen. Niet enkel ondernemingen die actief zijn in de bouw en logistiek, maar ook de medische wereld ziet veel kansen. Naqi, dat onder meer producten voor de behandeling van brandwonden maakt, had al lucratieve contracten afgesloten voor de economische sancties in 2006 werden ingesteld. "We zijn daar toen ontzettend gastvrij ontvangen," zegt Edgard Geyskens, oprichter en CEO van het bedrijf uit het Limburgse Halen. "We hebben er een verdeler gevonden die goede contacten met ziekenhuizen had waardoor we echt degelijke zaken hebben kunnen doen. Maar na de invoering van de sancties was het meteen gedaan."

Geyskens wil graag snel terug naar Iran. Hij gelooft erg in de jonge generatie Iraniërs. "Het zijn clevere zakenlui in een grote en jonge markt. Ze willen allemaal een nieuwe economie opbouwen, ik ben er zeker van dat het er gaat boomen."

In 2005 reisde Geyskens voor de eerste keer naar Iran. Wat hem opviel was de grote aandacht die ze besteden aan hun gasten. "Dat hebben wij hier veel minder." Vanaf 2006, nadat de contracten getekend waren, is de ondernemer met zijn team meermaals naar het land getrokken om trainingen te geven. "Onze huidproducten moet je op een bepaalde manier aanwenden. Dus hebben we er met onze kinesisten workshops gegeven rond de behandeling van bijvoorbeeld littekens", legt Geyskens uit.

Daar merkten ze dat er op bepaalde gebieden heel andere regels gelden dan bij ons. "Tijdens zo'n opleiding laten we zien hoe je kuiten met onze producten behandelt. Hier bij ons vragen we zonder meer aan patiënten om hun broek uit te doen. Wij zijn dat gewoon, maar daar is dat niet het geval. Je kunt dat dus niet zomaar vragen. Als je dan uitlegt dat het voor de behandeling is, dan begrijpen ze het ook wel."

Voor de theoretische opleidingen zaten mannen en vrouwen samen, voor de praktische opleiding niet. Geyskens noemt het culturele verschillen waar een bedrijf zich aan moet aanpassen. "Het zijn gewoon regels, die trouwens op vele plaatsen in het Midden-Oosten gelden. Wij rijden hier rechts, je gaat ook niet even links rijden omdat je dat leuk vindt."

Bankrekening geblokkeerd

Na de sancties heeft Geyskens contact gehouden met een paar Iraanse zakenrelaties die naar België zijn gekomen. "Enkel familiaal, want zakelijk was verboden", verzekert hij ons. "Het was voor hen dramatisch dat ze na de sancties uit Iran zijn vertrokken en hier moesten zien hoe hun bankrekeningen geblokkeerd werden. Psychologisch was dat voor die mensen moeilijk."

De sancties waren ook voor Naqi een financiele opdoffer, maar evengoed voor de dealer ter plaatse. Die had de registratiekosten van de producten op zich genomen en fors geïnvesteerd in de naambekendheid. "We willen er weer actief zijn, maar dat zal niet zonder slag of stoot zijn", vreest Geyskens. "Volgende week staan we op Arab Health (in Dubai, een van de grootste medische beurzen ter wereld, AF). Daar zullen we onze Iraanse verdeler zonder twijfel weer ontmoeten. Die zal wel even langskomen uit beleefdheid, maar of er meteen zaken zullen uitkomen, durf ik eerlijk gezegd niet te zeggen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234