Maandag 03/10/2022

Het Franse neefje van Eskimo heet Bel Mondo

Een party in een museum? In het SMAK kan het. Vanavond zet museumdirecteur Jan Hoet zijn deuren wijd open voor het vervolg op het door jongeren fel gesmaakte Eskimo-gebeuren: een reeks fuiven in de hallen aan de Wiedauwkaai met op sommige edities bijna 7.000 bezoekers. De muziek varieerde van house tot funk, van drum'n'bass tot disco. Op Bel Mondo, het Franse neefje van Eskimo, komt daar nog een genre bij: zwoele champagnepop à la Gainsbourg. Andere sleutelwoorden zijn: Ricard, cigarillo's, Tati, nouvelle vague en 'supercool'.

Gent

Eigen berichtgeving

Steven Heene

Voor de organisatoren betekent Bel Mondo een bewuste terugkeer naar een kleinere schaal. Zes keer per jaar zal het SMAK het decor vormen voor een antwoord op de routine die Eskimo na twee jaar dreigde te worden, zo vertelt Dirk De Ruyck. Samen met zijn kompanen Thierry Bogaert en Rudy Victor Ackaert, voorheen bij de vzw Vijf Voor Twaalf (de vereniging achter o.a. Ten Days of Techno), staat hij in voor de originele partyconcepten die Moods van tijd tot tijd lanceert. Navraag leert dat die originele aanpak de reden was waarom Ackaert, een medewerker van Studio Brussel, begin januari de overstap maakte. Hij is trouwens niet de enige: ook Marc Pauwels van het Kaaiman-café in Antwerpen werkt sinds enige tijd voor Moods, een organisatie met gevoelige antennes op het gebied van muziek en jongerencultuur.

Wanneer werd beslist dat er voorlopig geen Eskimo-fuiven meer worden georganiseerd?

Dirk De Ruyck: "Vorig jaar in september al. Voor alle duidelijkheid: we laten het Eskimo-concept niet vallen, het zit alleen eventjes in de koelkast. We hebben twee jaar Eskimo-fuiven georganiseerd, hier aan de Wiedauwkaai, en dat is genoeg. Voortdoen zou zoveel betekenen als die formule uitmelken, en we willen niet in herhaling vallen."

Bovendien keert het Eskimo-concept gedeeltelijk terug in de plannen van Moods voor de Gentse Feesten, zo blijkt. De Ruyck: "Vorige jaren organiseerden we in de periode fuiven in de ex-Renault-garage (nabij de Vrijdagmarkt, SH). Dat kan nu niet meer, want het gebouw is verkocht. Daardoor zaten we met een probleem, net als Vijf Voor Twaalf. Ook zij hadden geen locatie meer, want ze konden niet langer terecht op hun vaste stek aan de Vismijn (nabij het Gravensteen, SH). In het centrum van de stad bleven er geen mogelijkheden meer over. Daarom blijven we tijdens de Gentse Feesten gewoon hier, aan de Wiedauwkaai, buiten het centrum. Ook Ten Days of Techno krijgt hier een plaats."

Ackaert: "Het geheel zal meer zijn dan de som der delen. We willen een evenement creëren waar alles wat jong en fris is, samenkomt. Dat zou al in de namiddag beginnen, dan nodigen we het publiek uit in de tuin (de bvba Moods bevindt zich op het fabrieksterrein van Eskimo, de gelijknamige ondergoedfabrikant, SH). We willen ook een theaterproductie tonen, er zal animatie zijn... Van alles wat."

De Ruyck: "Het ding heeft nog geen naam gekregen, maar er zijn al heel wat mensen gewonnen voor het idee. Belangrijk is dat ook de stad positief reageert."

In afwachting van die 'Ten Days of Eskimo' zijn er in Gent drie Bel Mondo's gepland, in het najaar volgen er nog eens drie. Voor de fuiven in het SMAK gooien de organisatoren het over een andere boeg, zoveel is duidelijk. De Ruyck: "Op de duur zaten we voor Eskimo aan toegangsprijzen van 700 frank. Dat was onvermijdelijk, gezien de omvang van de organisatie, maar we zaten daar toch verveeld mee. Bel Mondo is kleinschaliger, zodat we meer kunnen investeren in extraatjes. Vandaar ook de naam: die verwijst naar de acteur Jean-Paul Belmondo maar staat ook symbool voor een ongedwongen, sexy levensstijl, voor de beau monde."

Ackaert: "Misschien komt er wel een Engelse of Franse top-dj draaien op een van die avonden, maar als dat zo is, dan zullen we dat niet zeggen. Het gaat om het publiek, niet om de affiche."

De Ruyck: "Daarom noemen we de dj's gewoon Jean en Paul en Alain en Delon." (lacht)

Een fuif in een museum: het is niet vanzelfsprekend, geeft De Ruyck toe. "Als locatie is het SMAK anders wel perfect: wit en strak. Niet te futuristisch. Wij mogen het voorste gedeelte en het café gebruiken. Achteraan komt een lounge, met zicht op de Floraliënhal en het kunstwerk van Panamarenko. Er komt daar ook een cocktailbar, een jukebox, misschien een pianist. We willen investeren in zotte dingen.

"Dat het SMAK voor zoiets openstaat, is fantastisch natuurlijk. Chapeau voor Jan Hoet, echt waar. En voor zijn zoon, Jan Hoet jr., net als zijn vader een mens met schitterende ideeën. Natuurlijk moeten we aan een pak eisen voldoen: alles wordt afgeplakt, de museumstukken worden veilig opgeborgen enzovoorts."

Ackaert: "Het is nogal waanzinnig eigenlijk. Om zes uur 's ochtends moet de laatste feestvierder buiten zijn, om tien uur gaat het museum open. Er blijven dus vier uur over om alles op te kuisen."

De Ruyck: "Misschien is het wel een beetje waanzin, ja. Maar we zouden pas écht gek zijn mochten we zo'n kans laten liggen."

Bel Mondo-ambiance vanavond in het SMAK, Citadelpark, Gent. Open vanaf 22 uur; toegang: 300 frank voor middernacht, daarna 400 frank. Inlichtingen over Moods bvba via info@moods.be

'Chapeau voor Jan Hoet. En voor zijn zoon. Dat zoiets kan'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234