Zondag 02/10/2022

Het festival dat grenzen sloopt

Traditiegetrouw pakt het Sfinksfestival uit met een rist illustere onbekenden, die de doorsnee festivalganger weinig of geen houvast bieden. Een wereldkaart kan dus best handig zijn om het programma door te nemen. Al was het maar om de herkomst van de aantredende artiesten en muzikanten te lokaliseren. Gespreid over vier dagen wordt een vijftigtal concerten aangeboden: goed voor bijna evenveel muziekgenres, gebracht door een bonte verzameling muzikanten, afkomstig uit de vier windstreken.

Sfinks '98 wordt opnieuw een global village waar men naar hartenlust langs de meest uiteenlopende muziekculturen kan zwerven. 'Een wereld om naar te luisteren' is het motto van de organisatoren en grote namen zijn daarbij bijzaak. Dit jaar zijn er zelfs geen sterren om af te sluiten. Geen Radio Tarifa, Alpha Blondy of Manu Dibango, wel de Griekse Eleftheria Arvanitaki, die op zondag het slotconcert voor haar rekening mag nemen. Bij ons is zij zo goed als onbekend maar door kenners wordt Eleftheria Arvanitaki wel als 'dé grote Griekse stem van de jaren negentig' bestempeld.

Het gebrek aan vertrouwd klinkende namen blijkt allerminst een rem op de publieke belangstelling. De grabbelton van muziekculturen, genres en stijlen die Sfinks aanbiedt, spreekt aan. Vorig jaar vonden 45.000 festivalgangers hun weg naar Boechout en voor het komende festival hopen de organisatoren dat record alvast te evenaren. De verklaring voor dat succes wordt gezocht in een combinatie van factoren. Criticasters hebben het wel eens over de drang naar exotiek, oppervlakkige nieuwsgierigheid of cultureel voyeurisme, maar net zo goed kan worden gewezen op de openheid en tolerantie die het publiek aan de dag legt voor het onbekende. Daarnaast heeft Sfinks een ijzersterke reputatie verworven als het festival van de gezelligheid, waar het comfort van de bezoeker primeert. Het Molenveld is een der aangenaamste en fraaiste festivalterreinen in Vlaanderen. Aan de podia en concerttenten wordt bijzonder veel aandacht besteed en tussen de optredens door is er steevast terreinanimatie. Dit jaar zorgen dansers en percussionisten uit Burkina Faso en een gnawa-gezelschap uit Marokko voor sfeer op het terrein. Sfinks heeft ook de reputatie een familiefestival te zijn waar de kinderen ruime aandacht krijgen. De 'Kidz' hebben zowaar hun eigen festivalterrein met muziekconcerten, muziekateliers, luchtsculpturen en een eigen kidz-bar. Dansen met Dakota-indianen, zich laten beschilderen, meespelen in Afrikaanse verhalen, trommelen met Afrikaanse percussionisten, meewerken aan de kleurrijke slotparade, het kan allemaal.

Sfinks kiest voor muziek zonder grenzen en is daarmee een buitenbeentje in het festivalcircuit. Terwijl andere festivals zich doorgaans beperken tot een of enkele muziekgenres, laat Sfinks de meest gevarieerde stijlen aan bod komen. Geografische en stilistische grenzen worden met veel plezier doorbroken: naast oeroude traditionele klanken uit het Afrikaanse regenwoud of muziekexperimenten uit wereldsteden kun je ook dansmuziek uit Latijns-Amerika of middeleeuwse gezangen uit Centraal-Europa horen. Het levert telkens een verrassend beeld op van wat er zoal gaande is in de wereldmuziek.

Sfinks wil een ontmoetingsplaats zijn tussen muziekculturen. In de 'parla-tent' geeft een aantal muzikanten uitleg over hun muziek en gaan ze in op vragen vanuit het publiek.

Dit jaar begint Sfinks op donderdag 30 juli, met een gratis openingsfeest. Nenes brengt dan Okinawa-pop uit Japan, Zarboutan Maloya demonstreert de muziektradities van Réunion en Combays sluit af met rumba-rock uit Spanje. Tussendoor zorgen traditionele muzikanten uit Burkina Faso voor sfeer op het terrein. Een aardige smaakmaker als aanloop naar het eigenlijke festival, dat op vrijdag 31 juli uit de startblokken schiet met een Festa do Brasil. De Afro-Braziliaanse percussiegroep Maracatu Nação Pernambucana en de jonge zangeres Daude moeten het publiek warm maken voor Jorge Benjor. Deze veteraan van de Musica Popular Brasileira heeft tientallen wereldhits op zijn naam staan, waaronder het door iedereen gekende 'País Tropical'. Jorge Benjor heeft zijn gouden tijdperk al enige tijd achter de rug maar zijn concerten zijn nog even spetterend. Zaterdag staat muziek uit een dozijn landen op het programma. Van Réunion gaat het naar Bulgarije en Ivoorkust, met tussendoor onder meer stops in Senegal, Mali, Cuba, Japan, Spanje en Lapland. Uit het grote aanbod lichten wij alvast Wimme, een Finse Sami die de oude zangtradities van de Lappen in een experimenteel kleedje stopt. Ook La Familia Valera Miranda met hun traditionele Cubaanse son, en de Senegalese Jimi Mbaye, leadgitarist van Youssou N'Dour trekken onze aandacht. De avond staat in het teken van de Afrikaanse popmuziek met Extra Musica (Kongo) en Monique Seka (Ivoorkust). Zondag wordt op de muzikale wereldreis onder meer halt gehouden in Australië, Peru, China, Griekenland en Colombia. Concerten waar wij naar uitkijken zijn die van Ismael Rudas en Daniel Celedon, die de honderdste verjaardag van de Colombiaanse vallenato-muziek komen vieren. Vallenato is een weinig gekend neefje van de salsa en staat voor aanstekelijke plattelandsmuziek op accordeon, caja-trom, rasp en fluit. Ook met de Peruaanse Susana Baca wordt het wellicht een boeiende kennismaking. Zij is zowat de stem van de afro-Peruanen, afstammelingen van Afrikaanse slaven die eertijds naar Peru verscheept werden. Susana Baca werkte enkele jaren geleden samen met David Byrne voor de samenstelling van de verrassende compilatie-cd The Soul of Black Peru, uitgebracht op het Luaka Bop-label.

Wie alvast een voorproefje wil van wat Sfinks dit jaar te bieden heeft, kan zich de Strictly Worldwide 98-cd aanschaffen. Die compilatie bevat een twintigtal nummers van artiesten die in het circuit van het 'European Forum of Worldwide Music Festivals' toeren. Sfinks speelt overigens een sleutelrol in dit netwerk van wereldmuziekfestivals, dat de slogan 'muziek zonder grenzen' hoog in het vaandel voert. (CD)

Sfinks 98, 30/7 tot 2/8, Molenveld, Oude Steenweg, Boechout. Vrijdag vanaf 18 uur, zaterdag en zondag vanaf 10 uur. Informatie op telefoon 03/455 69 44 of fax: 03/454 11 62. Website: http://www.sfinks.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234