Zaterdag 31/07/2021

Het feest der herkenning

De band tussen Therapy? en België is er een van onvoorwaardelijke liefde. Het Noord-Ierse viertal is hier wereldberoemd, klimt zonder uitzondering naar de hoogste toppen van De Afrekening en speelde totnogtoe telkens voor overvolle zalen. Toch lijkt de relatie zich momenteel in een impasse te bevinden, want voor het eerst was het concert in de Gentse Vooruit niet uitverkocht.

Gent

Van onze medewerker

Bart Steenhaut

De tanende belangstelling hoeft eigenlijk niet te verwonderen. Suicide Pact-You First, de onlangs verschenen nieuwe cd van de groep, werd al op zeer gemengde gevoelens onthaald. Het pleit in elk geval voor Therapy? dat ze op deze zevende plaat een heuse tabula rasa heeft doorgevoerd. De compacte, goed in het oor liggende metalpop waar het gezelschap inmiddels het patent op had verworven, werd ingeruild voor een ondoordringbaar, weinig coherent geluid dat zich ergens tussen Black Flag en de Dead Kennedy's situeert. Er wordt volop geëxperimenteerd met songstructuren, catchy refreinen blinken uit door afwezigheid, en er wordt vaker geschreeuwd dan

gezongen. Easy listening kun je het moeilijk noemen, en het risico dat de aanhang van Therapy? met deze cd flink zal afkalven is dan ook niet denkbeeldig.

Zelf spreekt Andy Cairns in dit verband over een noodzakelijke koerswijziging, omdat de fut na de vorige tournee grotendeels uit de groep verdwenen was. En wie Therapy? de laatste paar keer in België zag optreden, moest inderdaad vaststellen dat de band zich toen louter op routine door de set sleepte.

Het bleef evenwel afwachten hoe dit nieuwe materiaal tussen het bekendere werk zou worden ingepast. Dat was ook ter plekke niet meteen duidelijk, want de geluidsmix stond misdadig slecht afgesteld, en meer dan eens leek het wel of Therapy? een straat verderop in een kelder stond te spelen. Het publiek leek dat allemaal niet te kunnen deren. Dat was al langer overtuigd en was in de eerste plaats gekomen om de singles te horen. Het werd meteen op zijn wenken bediend, na 'Big Cave in', een snoeiharde, compromisloze opener waarin haast niet gezongen werd, en die vooral opviel door het drammerige gitaarspel van Cairns. Meteen daarna trok de groep een blik greatest hits open en kon het feest van de herkenning beginnen. 'Screamager', 'Knives', en 'Stories' werden meegebruld alsof er mensenlevens mee gemoeid waren. Cairns liet het zingen overigens vaak hélemaal aan het publiek over en het leek me dan ook niet meer dan normaal dat de fans na afloop de helft van hun kaartje terugbetaald zouden krijgen.

Veel hielp het overigens allemaal niet, want Therapy? denderde als een pletwals over de songs, speelde zo snel dat ik op den duur de indruk kreeg dat de vier hun laatste trein nog moesten halen. De nieuwe nummers werden slechts mondjesmaat de set binnengesmokkeld en brachten - de huidige single 'Little Tongues First' uitgezonderd - heel wat minder respons teweeg.

Met de tot de bissen bewaarde Grant Hart-cover 'Diane' leken de Ieren zich nog te zullen herpakken en ook 'Nowhere' liet de sfeer van de grote dagen weer even herleven. Maar het bleef bij die ene kortstondige opflakkering en die volstond geenszins om de balans nog naar de positieve kant te doen overslaan. Over een paar weken volgt de herkansing in de Brusselse Ancienne Belgique.

Therapy? concerteert op woensdag 8 december in de Brusselse Ancienne Belgique.

De nieuwe Therapy?: koerswijziging, maar in welke richting?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234