Maandag 15/08/2022

InterviewWoordvoerder La Boum

‘Het enige wat we doen, is afspreken in het park en het gezellig maken’: woordvoerder ‘La Boum 2’ ontkent beschuldigingen

Illustratiebeeld: het nepfestival ‘La Boum’ in het Brusselse Terkamerenbos liep enkele weken geleden helemaal mis. Beeld Franky Verdickt
Illustratiebeeld: het nepfestival ‘La Boum’ in het Brusselse Terkamerenbos liep enkele weken geleden helemaal mis.Beeld Franky Verdickt

De woordvoerder van het team achter La Boum 2 is gisteren urenlang verhoord door de politie. Speurders verdenken hem van het oprichten van een privémilitie en aanzetten tot geweld. De man, die intussen weer op vrije voeten is, voelt zich niet aangesproken door die beschuldigingen: ‘Ik organiseer helemaal niets.’

Stephanie Romans

Dinsdagochtend stoppen twee politieauto’svoor de deur van Dave Monfort in Ruisbroek. Hij is de man die vorige week contact opnam met minister van Annelies Verlinden (CD&V). Eerder had L’Abime - zo heet het team achter La Boum 2 op sociale media - een oproep gedaan naar de minister om toestemming te verlenen voor een evenement in het Ter Kamerenbos. Toen Verlinden in de commissie Binnenlandse Zaken zei dat de politie ‘L’Abime’ niet kon bereiken, schreef Monfort een mail naar haar kabinet met zijn naam en telefoonnummer.

Na die mail, krijgt Monfort een uitnodiging voor een verhoor in het Brusselse hoofdcommissariaat van de lokale politie. “Ik ging de deur uit om te vertrekken naar dat verhoor”, zegt Monfort in een telefonische reactie. “Buiten stonden twee politiewagens me op te wachten. Ik moest met hun mee naar Brussel.” De politie verdenkt hem van het oprichten van een privémilitie en aanzetten tot geweld.

Wat heeft u tegen de ondervragers gezegd?

“Ik heb ze uitgelegd dat hun beschuldigingen niet kloppen. Ik héb geen privémilitie opgericht en ik roep ook niet op tot geweld. Ik kan niet te veel details geven uit het verhoor, maar ze lieten me bijvoorbeeld een video zien, waarin ik zou oproepen tot geweld. Dat is een video die ik filmde op 1 april in het Ter Kamerenbos, bij La Boum I (waar Monfort overigens niet bij betrokken was, nvdr.). Daarin zie je juist dat de politie de aanwezigen hard aanpakt. Je hoort mij zeggen dat iedereen moet ‘stoppen met dingen gooien’. Ik vind dat niet oproepen tot geweld.”

“Bovendien organiseer ik niets. Wij verkopen geen kaartjes voor een feest en boeken geen artiesten. Het enige dat we doen is afspreken met andere mensen om samen te komen in het park. We gaan tegelijk dezelfde radiozender opzetten en het gezellig maken in de open lucht.”

Een man wordt gearresteerd tijdens La Boum. Beeld Photo News
Een man wordt gearresteerd tijdens La Boum.Beeld Photo News

Begrijpt u dat mensen dat onverantwoord vinden? Duizenden mensen die samenkomen, dat levert risico’s op besmetting op.

“Ik vind dat mensen zelf mogen kiezen of ze het risico willen nemen. We hebben een fundamenteel recht om samen te komen. Dat moeten we verdedigen. Wie niet wil komen, komt niet. Maar er zijn genoeg mensen die liever het risico lopen op corona, dan nog langer eenzaam zijn. De mens is een sociaal wezen. Gebrek aan contact kan ook dodelijk zijn. Als iemand beslist: dan sterf ik liever aan Covid, waarom zou dat dan niet mogen?”

Je neemt het risico natuurlijk niet alleen voor jezelf. Je kan ongemerkt weer anderen besmetten, die niét naar La Boum 2 zijn gekomen.

“Het risico op besmetting in de buitenlucht is klein. Daar zijn genoeg studies over te vinden, die we trouwens ook gedeeld hebben via sociale media. We brengen niemand in gevaar door buiten in het park samen te komen. We krijgen nu en dan wel haatberichten, vooral van mensen uit de horecasector. Zij vinden ons egoïstisch en verwijten ons dat zij door onze actie langer gesloten moeten blijven. Het is niet egoïstisch. Buiten brengen we niemand in gevaar.”

Jongeren rennen weg voor de politie in het Ter Kamerenbos tijdens La Boum. Beeld Photo News
Jongeren rennen weg voor de politie in het Ter Kamerenbos tijdens La Boum.Beeld Photo News

Wel als mensen elkaar gaan knuffelen, kussen en geen afstand houden.

“Ik denk niet dat iedereen dat gaat doen.”

Politieverhoren, dreigmails … U haalt zich wel veel ellende op de hals voor een feestje in het park. Dat is het toch niet waard?

“Ik heb nergens spijt van. Het is niet ‘zomaar een feestje’. We verdedigen een fundamenteel recht. Tijdens het verhoor zeiden ze dat de burgemeester mij persoonlijk verantwoordelijk houdt als er gewonden vallen. Maar ik zie mezelf niet als organisator. Zoals ik zei: ik organiseer niets en ben niet de enige die hierbij betrokken is. Ik ben gewoon de woordvoerder.”

Op uw Instagramprofiel staan video’s van privéfeestjes die u eerder organiseerde. Ziet u dat ook als een verdediging van fundamentele rechten?

“Daar wil ik liever geen commentaar op geven. Dat is een privézaak.”

Monfort mocht na zijn verhoor naar huis. Het parket liet dinsdagnamiddag weten dat het onderzoek verder loopt. “Indien uit het onderzoek zijn betrokkenheid bij strafbare feiten komt vast te staan zullen we bepalen welk gevolg aan deze feiten zal worden gegeven”, aldus het parket.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234