Vrijdag 14/05/2021

Energiepact

Het Energiepact bepaalt hoe uw woning groen moet worden

Een woning wordt extra geïsoleerd. Er komt een btw-verlaging om betere renovatie van gebouwen te stimuleren. Beeld BELGAIMAGE
Een woning wordt extra geïsoleerd. Er komt een btw-verlaging om betere renovatie van gebouwen te stimuleren.Beeld BELGAIMAGE

Alle huizen, kantoren, overheidsgebouwen en sociale woningen moeten veel energiezuiniger worden. Dat is een van de prioriteiten in het Energiepact. Al hebben N-VA en CD&V reserves bij het pact.

De vier Belgische energieministers sloten maandag een voorlopig akkoord over het Energiepact, dat de energietoekomst van ons land moet vastleggen. Het ontwerp zal de komende weken en maanden verder uitgewerkt worden binnen de verschillende regeringen.

In het Klimaatakkoord van Parijs beloofde België om klimaatneutraal te worden tegen 2050. Het ontwerp van het Energiepact leert dat de bouwsector daarin cruciaal is, aangezien er nog een groot potentieel is om gebouwen energiezuiniger te maken.

Concreet willen de vier energieministers in ons land dat tegen 2050 de gemiddelde EPC-waarde van gezinswoningen (EPC drukt uit hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager de score, hoe beter) daalt tot maximaal 100 kilowatt per vierkante meter. Voor sociale woningen moet dit al tien jaar eerder gebeuren. Hoog oplopende energiefacturen zijn vaak een zware last op de financieel zwakkeren. Op dit moment heeft een gemiddelde woning een EPC-score van 365.

Goede voorbeeld

Daarnaast is het ‘een streefdoel’ om tegen 2050 alle kantoren in het land energieneutraal te maken voor verwarming, verlichting en koeling. Opnieuw wil de overheid zelf het goede voorbeeld geven: alle openbare gebouwen moeten tegen 2040 al energieneutraal zijn. Om dit te bereiken wordt de btw op renovatie of sloop en heropbouw verlaagd. Met hoeveel is voorlopig niet duidelijk. Dat moet de federale regering straks beslissen.

Die btw-verlaging is broodnodig, zegt Marc Dillen, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw. "Het ritme van de grondige renovaties moet minstens verdrievoudigd worden om een significante energiebesparing te realiseren." Maar er is meer nodig. Mensen die een huis kopen, moeten de renovatiekosten beter leren inschatten, stelt hij. "In de praktijk onderschatten kopers de renovatiekosten erg vaak, waardoor er na de afbetaling van de hypotheek nauwelijks geld overblijft en er van renoveren vaak niet veel meer komt."

Appartementsgebouwen renoveren en energiezuiniger maken wordt volgens Dillen de grootste uitdaging. "Voor appartementsgebouwen moet de EPC naar 60. Dat is zowel technisch als financieel veel moeilijker: je bent immers met veel meer eigenaars die samen een beslissing moeten nemen."

Ook de verwarming in huizen moet anders. Tegen 2050 mag geen enkele woning nog op fossiele brandstoffen verwarmd worden maar moeten er groene technologieën zoals warmtepompen, zonneboilers of aardwarmte gebruikt worden. Sowieso zullen nieuwbouwwijken vanaf 2035 niet langer aangesloten worden op het gasnet. Datzelfde jaar wordt ook de verkoop van stookolieketels verboden. Gasketels blijven voorlopig wel toegelaten.

Bonussen en sancties

"Dit pact is ambitieus en goed," reageert Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, "maar er moeten bonussen en sancties komen om het te handhaven. Nu houdt niemand je tegen om in een passief huis met de ramen open te stoken."

Het Energiepact wordt de komende weken besproken door de regeringen. Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) wil niet communiceren over de inhoud, maar N-VA en CD&V uiten alvast hun reserves. "De plannen moeten meer becijferd worden", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234