Donderdag 26/01/2023

Reportage

Het ene Deurne is het andere niet: ‘De burgemeester is ons vergeten’

The Pasta House in Deurne was het doelwit van een afrekening.  Beeld Francis Vanhee
The Pasta House in Deurne was het doelwit van een afrekening.Beeld Francis Vanhee

Het ene Deurne is het andere niet. Is dit een oorlogszone waar de granaten je om de oren vliegen, of een rustige plek voor jonge gezinnen met kinderen? ‘Iedereen zag dit al zo lang aankomen.’

Els Maes

Je moet aan de overkant van de straat gaan staan om het te zien: één van de drie kinderen die hier wonen, heeft een groot rood hart getekend, en voor het raam op de eerste etage gehangen. Dit is het pand aan de Turnhoutsebaan in Deurne dat vorige week in het nieuws kwam omdat de gevel ‘s nachts beschoten werd. Doelwit: The Pasta House op het gelijkvloers. De voordeur is met blauwe politietape verzegeld, in de glazen vitrine zitten vijf kogelgaten.

Behalve de littekens op de gevel wijst niets hier op geweld of criminaliteit, hoewel Deurne de voorbije weken enkel in het nieuws kwam wanneer kogels of granaten werden ingezet bij vergeldingsacties in het drugsmilieu. Maar van die drugsoorlog die hier schijnbaar woedt, is op klaarlichte dag niets te merken. De kindertekening lijkt een symbool voor deze buurt, de oefening bestaat erin om met een groot hart de kogelgaten te compenseren.

Zo is er Orfa De Fruytier, eigenares van de grote lingeriespeciaalzaak Svelta, enkele meters verder op de Turnhoutsebaan. Een succesvolle familiezaak die al zevenenveertig jaar meegaat. “Ik was furieus omdat iedereen dit al zo lang zag aankomen,” zegt De Fruytier. “Die zaak is nog niet één dag open geweest. Iedereen ziet toch dat dit niet klopt? Waarom sturen ze daar geen inspectie op af?” De imagoschade voor de buurt baart de winkeliers hier zorgen. “Het doet pijn als Deurne op deze manier in het nieuws komt. Terwijl we de voorbije jaren juist zo veel mooie nieuwe initiatieven zagen ontstaan.”

Zo is er iets verder op het Cogelsplein de gloednieuwe buurtwinkel Rico, die symbool staat voor de nieuwe impuls in deze buurt. Met in het aanbod enkel duurzame producten en lokaal geteelde biogroenten, is dit een kruidenier nieuwe stijl, “en hopelijk op termijn ook meer dan dat,” zegt Vera Verhaert, één van de drie drijvende krachten achter de zaak. “Wij hopen dat de winkel ook een verbindend effect kan hebben.” Samen met Smets, de grote fietsenwinkel aan de overkant van het plein, werden al plannen gesmeed om – na corona – buurtfeesten te organiseren. “Het nieuws over die schietpartij staat in groot contrast met hoe ik deze buurt ervaar,” zegt Vera. “Wij zijn hier komen wonen omdat het hier net rustiger, groener en kindvriendelijker is dan in de stad.”

Maar de echte problemen, zo horen we aan de bushalte, vind je niet hier. Dit is Deurne-Centrum, het kloppende winkelhart. Maar Deurne-Noord, op wandelafstand twee minuten verder, dààr zit het grondig mis.

Naar de klote

Noordwaarts dus, waar de gesprekken op het terras van café Den Eik – volgens de stamgasten “het laatste echte Vlaamse café in Deurne” – over een heel ander universum lijken te gaan. “Het is hier helemaal naar de klote,” is de korte samenvatting van Paul de barman. De oplossing: “heel de boel opkuisen”. Danny, Rita, Ronald en Paul uiten zich als overtuigde Vlaams Belang-stemmers. In politiek, politie of gerecht hebben ze hier geen enkel vertrouwen meer. “Ik kan u zo aanwijzen in welke panden de dealers zitten,” zegt Danny. “Hier rijden heel de tijd kerels op brommertjes rond voor leveringen. Als wij dat weten, dan is de politie toch ook op de hoogte? Waarom doen ze niks? Hebben ze schrik of zijn ze omgekocht? Al het crapuul krijgt hier vrij spel.”

Een heel ander geluid horen we bij Saroja Matthyssen, geboren en getogen in Deurne-Noord. Zij schreef afgelopen week een open brief, gericht aan burgemeester Bart De Wever, een mede-Deurnenaar. “Ik wil niet klagen, maar een positief signaal geven. Wij wonen hier graag, we willen onze kinderen hier zien opgroeien. Maar ik ben ook boos en bang en bezorgd, net als vele andere mama’s. Mijn zoontje Jason zit op school vlakbij De Gryspeerstraat, waar vorige week een huis beschoten is en een granaat werd gevonden. Sus ons alstublieft niet met het excuus dat de incidenten ‘s nachts gebeurden en zich enkel in het milieu afspelen. Moeten we echt wachten tot er op een dag wel een slachtoffer valt?”

Er is zoveel goede wil, zegt ze. Met initiatieven als Cinema Rix en Buurtbar Barix, die met hun vrijwilligerswerking op kleine schaal hier klaarspelen wat De Roma voor Borgerhout heeft betekend. En ja, er is ook verloedering en veel sluikafval en leegstand. “Maar dat heeft ook vaak te maken met vreselijke praktijken van huisjesmelkers. Daar kan een beleid toch iets aan doen?”

Tussen al het schietgeweld in Deurne wonen heel wat gezinnen met kinderen.  Beeld Francis Vanhee
Tussen al het schietgeweld in Deurne wonen heel wat gezinnen met kinderen.Beeld Francis Vanhee

Als Saroja vandaag aan de alarmbel trekt, dan is het omdat ze de voorbije jaren de neerwaartse spiraal al gadesloeg. “Veel winkels, banken, apotheken trokken hier weg, omdat er te veel inbraken en overvallen waren, naar het schijnt. Zelfs een geldautomaat is hier niet meer.” Trok ook enkele jaren geleden weg – begrijpe wie kan – het politiekantoor van Deurne-Noord.

Mensen hier hebben vooral het idee dat ze vergeten worden, zegt Saroya. “Als in het centrum van Antwerpen een granaat zou ontploffen, dan stond er direct op elke hoek van de straat een militair.” Het is vooral het totale gebrek aan communicatie dat ze betreurt. “Ik besef heel goed dat dit geen makkelijk probleem is om aan te pakken. Maar betrek de bevolking tenminste. Het zou zoveel betekenen als de burgemeester eens naar hier zou komen. Is dat onmogelijk door corona? Neem dan een videoboodschap op. Zeg: ‘Hallo Deurne-Noord, wij horen jullie bezorgdheid, we zijn ermee bezig, en we gaan er alles aan doen om jullie terug veilig te doen voelen’. XXX

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234