NieuwsTechnologie
Het einde van een iconische muziekspeler: Apple draagt de iPod ten grave
Na ruim twintig jaar valt het doek voor de iPod, de iconische muziekspeler waarmee Apple transformeerde van computerproducent tot het waardevolste techbedrijf ter wereld. De smartphone maakte een losse muziekspeler overbodig.
“Ik heb er toevallig een in mijn broekzak.” Met deze woorden onthulde Steve Jobs op 23 oktober 2001 het apparaat dat niet alleen Apple, maar de hele entertainmentwereld drastisch zou veranderen: de iPod. De Apple-baas viste uit de zak van zijn jeans een glanzend wit apparaat en vertelde het publiek: “Dit verbazingwekkende ding bevat duizend nummers.”
De rest is geschiedenis: Apple is vanaf dat moment niet langer een fabrikant van computers, maar veel meer. Begin 2007 is de iPod verantwoordelijk voor de helft van Apples totale omzet. De draagbare muziekspeler maakte van Apple een muziekbedrijf. Werkte de iPod eerst enkel samen met de bestaande muziekbibliotheek op een computer, in 2002 begon Apple met een ander revolutionair concept: het verkopen van losse nummers via de iTunes Store.
Het lijkt een eeuwigheid geleden: zowel de iPod als het concept van het verkopen van losse muziektracks is al lang ingehaald door de tijd en smartphones – die alles kunnen – en streamingdiensten. De iPod wist zich nog hardnekkig vast te klampen aan het huidige tijdsgewricht. Tot afgelopen dinsdag, met de droge aankondiging van Apple dat “de muziek doorgaat”, maar zonder de iPod.
Een harde schijf van 5 GB, een schermpje, een batterij die lang genoeg mee kon en een scrollwieltje om het te bedienen. Die onderdelen maakten – samen met de witte kleur van het toestel en van de oortjes – van de iPod een iconisch succes. “Alsof alle andere muziekspelers in Oezbekistan waren ontworpen en gemaakt”, schreef Walter Isaacson in zijn Steve Jobs-biografie.
Andere draagbare muziekspelers waren er al veel langer. Niet alleen de bekende walk- en discman van Sony voor cassettes en cd’s, maar ook voor gecomprimeerde mp3-muziekbestanden. Alleen konden daar amper liedjes op en waren ze onhandig in gebruik.
Sceptische techbloggers schreven over de ‘iPod’ – de eerste kostte 400 dollar – dat die stond voor ‘Idiots Price Our Devices.’ Maar de consument omarmde het apparaat snel. Met de komst van de iTunes Store, een jaar later, was de transformatie van Apple compleet. Consumenten konden vanaf toen heel simpel losse nummers kopen voor hun iPod. In het eerste jaar verkocht Apple 70 miljoen nummers en in februari 2006 het miljardste nummer.
Na de eerste iPod Classic lanceerde Apple andere varianten. Er volgden de compactere iPod Mini, lichtere Nano en schermloze Shuffle. In 2007 kwam Apple met de iPod Touch, met het uiterlijk van een iPhone, met groot aanraakscherm. De laatste versie zag in 2019 het licht. Daar zaten nog maar weinig mensen op te wachten.
Dat de iPhone uiteindelijk de iPod zou overvleugelen, voorzag Jobs. En het baarde hem geen zorgen. Een van zijn regels was dat je nooit bang moet zijn om jezelf weg te concurreren: als jij het niet doet, dan doet iemand anders het wel. Apple blijft nog iPods verkopen tot het laatste voorraadje op is.