Woensdag 27/01/2021

Het einde van de tweeling

Profiel

Pol Hauspie

Ondanks zijn passie voor automatisering bleef Pol de boekhouder

Zowat heel ondernemend Vlaanderen was begin 1998 aanwezig in de Concert Noble, de zaal in het zakenhart van Brussel. Allemaal zaten ze te wachten om een glimp op te vangen van de vertegenwoordiger van God op aarde, Bill Gates, de rijkste man ter wereld en ook nog de technologiegoeroe. Bill zal zich de dag overigens nog lang herinneren. Beelden van de taart die hij in zijn gezicht kreeg, gingen de hele wereld rond. Dat voorval verklaarde trouwens ook het lange wachten. De lunch liep uit tot 14.30 uur, ondernemend Vlaanderen had blijkbaar veel tijd. Toen verscheen hij op het podium en in het licht van zijn aureool verscheen de tweeling Jo Lernout en Pol Hauspie, de vertegenwoordigers van Gods vertegenwoordiger in Vlaanderen. Was het niet Gates die hun technologie internationale geloofwaardigheid had gegeven door 6 procent van hun kapitaal over te nemen? Jo en Pol behoorden tot het selecte clubje dat daags voordien met Bill op restaurant zat. Het was als het ware een getrapt systeem van uitstraling. Gates straalde over Jo en Pol, die op hun beurt andere ondernemers, politici en andere BV's in een beter licht zetten.

Het gevreesde scenario voltrekt zich nu in een razend tempo. Het is onmogelijk dat de politieke vrienden van Jo en Pol nooit eens hebben gedacht aan deze nachtmerrie. Ook al is er een kilometersbreed verschil met het Superclub-dossier, op het vlak van netwerken en relaties zijn er gelijkenissen. Destijds wilde ook iedereen op de foto met Maurits De Prins. Zou Luc Van den Brande al getelefoneerd hebben met Pol of Jo om hen sterkte te wensen? Het doemscenario kwam er alvast sneller dan verwacht. Enkele weken geleden leek het er nog op dat het bedrijf de moeilijkheden zou kunnen overwinnen. Er was sprake van een aantal onregelmatigheden, maar in welk bedrijf heb je die niet? Er was ook het tegenvallen van de resultaten, maar welke ondernemer komt dat niet tegen? Sinds gisteren begint de hele zaak echter serieus naar fraude te ruiken. Het is duidelijk dat één van de geviseerden Pol Hauspie is. Het zal wennen worden, want dit lijkt ook het einde van de onafscheidelijke 'tweeling'. Wat blijft er over van het beeld van twee Vlamingen die een droom waarmaken: een wereldtechnologie ontwikkelen, op de Nasdaq genoteerd staan en aan honderden mensen werk bezorgen in de Ieperse regio? In ieder geval het beeld van de dagelijkse wandelingen die beiden 's morgens in de Westhoek maakten, filosoferend over meer dan zaken, over het leven en waar ze mee bezig zijn. Beiden vonden elkaar aan het einde van de jaren '80. Jo had als regent wetenschappen ervaring opgedaan bij Barco en Wang. Pol was fiscalist met een passie voor computers. Zo schreef hij programma's voor boekhouders. Maar de passie voor boekhouden is Pol niet kwijtgespeeld. Het ziet ernaar uit dat hij nu opzijgeschoven wordt omdat hij betrokken was bij boekhoudkundige constructies. Het zou anders vreemd zijn dat de medestichter van het bedrijf, die er mee zijn naam aan gaf, zonder veel boe of bah opzij wordt geschoven, zeker niet op het ogenblik dat hij ernstig ziek is. Josse Abrahams

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234