Dinsdag 18/02/2020

'Het einde nadert maar ik blijf werken als een paard'

Soms vraagt een mens zich af: hoe zou het nog zijn met Michel Verschueren? Bijvoorbeeld op de dag van een nationale staking. Wel, met Mister Michel gaat het goed. 'Ik wil zolang mogelijk nuttig blijven.' Jan-Pieter de Vlieger

et gebeurde vorig weekend, voor de aftrap van Anderlecht-Racing Genk. De vraag luidde: "Wie was Pierre Sinibaldi?" Na het antwoord ging de camera terug naar de studio, naar Filip Joos en Geert De Vlieger. Er moest daar even geslikt worden. Want wat was dat allemaal geweest? In een monoloog van anderhalve minuut had Michel Verschueren gezegd wie Pierre Sinibaldi was, wat zijn gewicht was in de geschiedenis van Anderlecht. Hoe de tijd van toen zich verhoudt tot die van tegenwoordig en waarom die van toen te prefereren valt boven die van nu. Nogal indrukwekkend, en niet alleen om dat de spreker een tachtiger betrof.

Necrologieën zijn helaas zijn corebusiness geworden. Michel Verschueren heeft de voorbije jaren veel vrienden verloren. Constant Vanden Stock, Tomislav Ivic, Pierre Sinibaldi. Het opbergvakje voor de bidprentjes bergt niet echt meer op. Het is een stapel. Verschueren: "Mark Eyskens stopt die dingen in zijn boeken. Als hij een boek uit de kast haalt, valt daar soms zo'n prentje uit. Ik hou ze hier allemaal samen en af en toe blader ik daar eens in. Het zijn er honderd of meer. Allemaal goede vrienden. Kijk hier, Jean Van Milders, oud-voorzitter AA Gent. En dr. Jean Cuveliers, de eerste die in Aalst een hartoperatie uitvoerde. En generaal Guido Mertens, die altijd met de koning op gang is geweest. Lomme Driessens, Willy De Clercq. Enfin, ik moet ze u niet allemaal tonen, neem ik aan. Als ik dat allemaal zie, mag ik zonder pretentie zeggen: I'm a survivor. Akkoord?"

Akkoord. U ziet er goed uit.

Michel Verschueren: "Dank u. Maar ik weet ook: ik ben een man die het beste heeft gehad. Het einde nadert, dat weet ik. Maar dat beïnvloedt mij niet. Ik blijf verder werken als een jong veulen, als een jong paard.

"Drie jaar geleden was ik zo goed als dood. Een acute niercrisis, heel mijn lichaam vergiftigd. Mijn vrouw vond me 's ochtends naast mijn bed. Ze was me komen zoeken omdat ik om negen uur nog niet beneden was. Vindt zij mij een kwartier later, dan is het gedaan. Maar ik ben helemaal hersteld. Alles opnieuw geleerd: spreken, schrijven, marcheren. Touchons du bois: ik heb alles herwonnen. Door karakter en weet ik veel.

"Volgende maand word ik 18 in het omgekeerd. Wacht, in het Frans marcheert dat beter: dix-huit à l'envers. Maar ik blijf dezelfde dingen doen: opstaan, wassen, kleren, ontbijten en op automatische piloot naar het werk. Hier naar mijn bureau. Ik wil zolang mogelijk nuttig blijven."

Uw bureau is niet langer het middelpunt van het Vanden Stockstadion. Wat is uw functie op dit moment bij Anderlecht?

"Ik ben nog afgevaardigd bestuurder van de NV Saint Guidon en van de NV Winners. Van de horeca- en merchandisingaangelegenheden dus.

"Plus, er is een element bijgekomen. De club is omgevormd van vzw naar nv. Alle leden van de raad van beheer zijn daarbij door het bestuur gesolliciteerd: 'Gaat ge mee, of gaat ge niet mee.' Mijn toer is ook gekomen. Ik heb tegen Roger Vanden Stock gezegd: 'Wat wil jij dat ik doe? Ik ben realist: ik ben in goeie gezondheid, maar ik kan ook morgen doodvallen. Of ik ga nog twintig jaar mee. Sowieso sta ik niet meer voor de toekomst van de club.' Roger Vanden Stock antwoordde: 'Ah, chic dat je dat zegt.'

"Daarop heb ik voorgesteld dat mijn zoon in de raad van bestuur zou komen. Roger heeft dat met veel plezier aanvaard. Mijn zoon heeft zwaar geïnvesteerd in de club. Ik stoef niet graag, maar ik kan u zeggen: hij is heel goed bezig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234