Donderdag 02/02/2023

'Het echte werk begint pas als we terugkomen'

'We beseffen heus wel dat het geen snoepreisje is. De expeditie naar Brazilië is nog maar het begin. Het echte werk komt pas achteraf.' Indra (17) en Anke (16) proberen zo realistisch mogelijk uit de hoek te komen, maar het is duidelijk dat ze overlopen van enthousiasme. Ze zijn immers geselecteerd om samen met Greenpeace op expeditie te gaan.

brussel.

eigen berichtgeving

Het tijdschrift 'Klasse' schreef afgelopen schooljaar een wedstrijd uit voor de leerlingen van de tweede en de derde graad middelbaar onderwijs. Meer dan honderd kandidaten schreven zich in en Indra en Anke wisten zich het best hun motivatie voor hun mogelijke deelname te formuleren. Bestemming is het regenwoud in het Braziliaanse Amazonegebied, om er campagne te voeren voor duurzame en legale houtkap.

De wereldwijde campagne voor duurzame en legale houtkap is een van de meest prestigieuze actieplannen van Greenpeace. Er zijn dan ook een drietal jaren voorbereidend werk aan voorafgegaan, zegt Filip Verbelen van Greenpeace België. "De situatie in het regenwoud zit momenteel helemaal geblokkeerd. Aziatische multinationals hebben kapconcessies verworven voor het hart van het Amazonegebied, omdat ze hun eigen werelddeel volledig leeggekapt hebben. Vroeger was de druk van de houtkappers kleinschaliger en manifesteerde hij zich alleen aan de rand van het Amazonewoud. Nu dreigt het gebied tegen een verschrikkelijk hoog tempo te verdwijnen en net dat nieuwe dynamisme willen wij met onze actie tegengaan."

Indra Jacobs en Anke Reynders, twee tieners uit het Antwerpse, vertrekken binnenkort samen met Greenpeace naar Amazonië om er zelf polshoogte te nemen van de dreigende inkrimping van het regenwoud aldaar. "Pas na die confrontatie zullen we ten volle beseffen welk gevaar het regenwoud boven het hoofd hangt", blikt Anke op de reis vooruit. "Wat we juist gaan doen? Zien hoe Greenpeace te werk gaat, contacten leggen met de lokale bevolking en nagaan in hoeverre de fauna en flora van het regenwoud al zijn aangetast."

Als ambassadeurs van de actie zullen de tieners na hun terugkomst kond doen van hun ervaringen. "Dan begint het werk pas", vindt Indra. "Diareeksen, voordrachten, artikels schrijven. De mensen op de hoogte brengen van wat ginder gebeurt. Wij zijn heus niet tegen de houtkap, alleen vinden we dat de ecologische, de culturele en de economische waarden in evenwicht moeten blijven. Vandaag zijn alleen de economische waarden van tel, en dat moet veranderen. Er moet op een ecologisch verantwoorde manier gekapt worden, opdat er na het kappen nog begroeiing mogelijk is."

Eerdere expedities hebben aan het licht gebracht dat de meeste houtkappers in het regenwoud illegaal te werk gaan. "In de Braziliaanse staat Amazonas - ecologisch het waardevolste gebied van het regenwoud - is zelfs tachtig procent van de houtkap illegaal", weet Verbelen. "Maleisische multinationals hebben er zopas goedkoop kapconcessies verworven, vandaar dat de actie vooral op die staat zal worden toegespitst."

Greenpeace heeft tevens het idee opgevat de consumenten in te lichten over de herkomst van het hout dat pakweg in de doe-het-zelf-zaak te krijgen is. "We brengen momenteel alle Belgische houthandelaars in kaart die 'illegaal' hout importeren. We zullen hen vragen de import van die producten stop te zetten. En als dat niet helpt, zullen we op de klassieke manier actie voeren," voorspelt Verbelen. (SS)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234