Donderdag 26/01/2023

Het duistere doolhof van Keizer Karel

Eén kind op vier houdt tijdens de zomervakantie een staycation, om economische of ecologische redenen. Laat de rest maar snorkelen of paragliden in exotische oorden: deze Thuisblijvers zoeken én vinden hun kicks in eigen land. Vandaag missie 8: Keizer Karel op de hielen in het ondergrondse paleis van Coudenberg.

De Thuisblijvers vertoeven in middeleeuwse sferen: ze duiken onder het Brusselse Paleizenplein om de ondergrondse overblijfselen te ontdekken van de Coudenberg, in de twaalfde eeuw een van de mooiste prinselijke residenties van Europa en later de favoriete verblijfplaats van Keizer Karel. Hoezo, een paleis dat vroeger op een heuvel stond, en nu onder de grond ligt?

De wenkbrauwen van de Thuisblijvers gaan de hoogte in. De macht van vadertje Tijd - en vooral van de brand die het paleis in 1731 in de as legde - werd hen nog nooit zo ruimtelijk voorgespiegeld. Wat eens hoog boven de stad Brussel uitkeek, op de helling van de Coudenberg, valt nu enkel te ontdekken diep onder de aarde, in donkere gangen.

Maar niet getalmd, want er dient een verkenningstocht ondernomen te worden. Daartoe krijgen Astor en Cezar een rugzakje vol opdrachten en een opwindbare zaklamp mee - voor de rest vertrouwen ze naar goede gewoonte op hun brains. Bij de ingang zwaait de deur vanzelf open en Cezar deinst verschrikt terug: wat als er zich achter die deur alleen duisternis uitstrekt? De zaklampen worden voor de zekerheid in de aanslag gehouden, maar het blijkt loos alarm: de gangen zijn aangenaam verlicht door warme lampen die een gouden gloed afgeven.

De archeologische site slingert zich onder de grond als een doolhof en in de vele gangen en kamers is het behoorlijk koud. Of daar de naam 'Coudenberg' vandaan komt? Astor gelooft van wel, en van isolatie had die Keizer Karel duidelijk nog nooit gehoord, rilt hij.

Keizerlijke toiletemmer

De Thuisblijvers proberen zich op basis van opgegraven objecten het dagelijkse leven van de machtige man voor te stellen. De archeologische vondsten vuren daarbij hun verbeelding aan. Cezar ziet de keizer zo uit de chique borden eten, al begrijpt hij wel niet goed dat het toilet van diezelfde keizer niet meer dan een emmer is - daar had hij zich wel iets beters bij voorgesteld.

Plots worden de broers opgeschrikt door het geluid van de tram die boven hen over het Paleizenplein rijdt. Misschien duwt Keizer Karel nu wel op de bel: afstappen, hij is thuis. De Thuisblijvers lachen, maar de vraag hoe de keizer zich eigenlijk verplaatste zorgt voor discussie. Astor gelooft dat het met paard en kar gebeurde. Een maquette brengt Cezar aan het twijfelen: misschien had die Karel toch een auto. Hoe zou hij anders de berg zijn opgeraakt?

Het oordeel van de Thuisblijvers

Een kasteel onder de grond: dat zien de Thuisblijvers niet elke dag. Astor en Cezar zouden alleszins liever hier komen wonen dan in Fort Napoleon, waar ze de hele dag in een strakke zeebries op wacht hadden moeten staan. Diep onder de grond hebben ze tenminste wat rust. En rust, daar zijn de Thuisblijvers wel aan toe, zo tegen het einde van de vakantie...

Astor en Cezar ontdekken deze bijzondere plekken via de Schatten van Vlieg. Lees alles over deze zomeractie voor families op UiTmetVlieg.be.

---

Wie zijn de Thuisblijvers?

A man needs a plan. Voor Astor Judong (9 jaar) bestond dat plan deze zomer uit een KSJ-kamp en een korte gezinstrip. Cool, maar wat met de andere zeven weken vakantie? Astorheeft een plan. Hij brengt zijn broer Cezar (7 jaar, 'het liefste slaap ik in een safaritent') en zus Evita (2 jaar, de grootste fan van de broers, maar deze keer niet mee op avontuur) op de hoogte. Vanaf nu zijn zij: de Thuisblijvers. Hun missie: het verkennen van de hoogste, diepste, wijdste, engste of mafste plekken van het land. Voorwaarts, en volwassenen: gelieve te volgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234