Dinsdag 06/12/2022

Het dreamteam dat met Obama naar de West Wing wil

Als Barack Obama het tot het Witte Huis schopt, dan heeft hij dat grotendeels te danken aan een goed geolied team van op-en-top professionele medewerkers en adviseurs. Achter de campagne gaat een minutieuze organisatie schuil, die vaak meer dan een jaar vooraf werd gepland

De winst van Barack Obama bij de eerste voorverkiezing in Iowa is mee te danken aan zijn campagnestaf, die hem wil vergezellen tot in de West Wing van het Witte Huis. Behalve uit zijn vrouw bestaat deze 'inner circle' uit mediastrategen, een erfgename van de Hyatthotelketen en een Nederlander.

door Maarten Rabaey

'First lady'

Michelle (43) trouwde in 1992 met Barack Obama, en is moeder van zijn twee kinderen Malia en Sasha. Ze is een niet te onderschatten factor in zijn campagne. De advocate, die afstudeerde aan de Harvard Law School nadat ze eerder cum laude was afgstudeerd als sociologe aan Princeton University, werkte destijds al als adviseur aan Baracks zijde in het advocatenkantoor Sidley Austin. Ze bekleedde ook publieke functies in Chicago, onder meer als assistente van de burgemeester. Dit jaar liet ze zich opmerken door het geven van enkele opmerkelijke stump speeches voor haar echtgenoot op verschillende plaatsen in de VS. Daarin praatte ze gepassioneerd over haar man en zijn denkbeelden. Door haar street credibility - ze was in Chicago onder meer actief in jongerenprojecten - heeft ze zelfs meer voeling met de Afro-Amerikaanse gemeenschap dan de presidentskandidaat zelf.

Mediastrateeg

Obama's campagnestrategie is in handen van David Axelrod, een politiek mediaconsultant uit Chicago die erg populair is bij de Democraten. David Axelrod hielp Barack Obama in 2004 zijn Senaatsverkiezing te winnen, waarbij hij bij een voorverkiezing zes Democratische tegenstanders versloeg met 53 procent van de stemmen. Axelrod werkte eerder op nationaal niveau voor John Edwards en Hillary Clinton, Obama's twee belangrijkste tegenstanders.

In 2006 leidde hij de campagne van Deval Patrick, die tot eerste Afro-Amerikaanse gouverneur van Massachusetts werd verkozen. Axelrod geldt als expert in stadspolitiek. Eerder hielp hij al de burgemeesters van Chicago, Houston, Philadelphia, Cleveland, Detroit en Washington, D.C. aan verkiezingsoverwinningen. In zijn stad Chicago werkte hij ook als adviseur van burgemeester Richard Daley.

Gezondheidszorg, een belangrijk campagnethema, is een van zijn andere stokpaardjes. Hij produceerde advertentiecampagnes ter ondersteuning van stamcelonderzoek en richtte zelf een liefdadigheidsinstelling op voor epilepsieonderzoek. Axelrod kent de media ook van binnen uit. Toen hij twintig jaar geleden zijn consultancybedrijf AKP&D Message and Media oprichtte, had hij er een achtjarige carrière op zitten als politiek verslaggever van The Chicago Tribune. Hij is ook een veel gevraagd gastdocent aan onder meer Harvard University.

Campagnemanagers

Als partner in Axelrods mediaconsultancybedrijf AKP&D Media werkte David Plouffe in 2004 mee aan Obama's Senaatscampagne. Tijdens de vorige presidentsverkiezingen was David Plouffe adviseur van Congreslid Dick Gephardt. Tijdens de Congresverkiezingen van 2000 was hij directeur van het Democratic Congressional Campaign Committee, de partijcommissie die de campagnes van Democratische Congresleden coördineerde.

In het begin van deze voorverkiezingen focust Plouffe op de aantrekkingskracht van een boodschap die vooral hoop en verandering uitdraagt, meer dan op het verspreiden van witboeken en tienpuntenplannen. Achter de brede internetstrategie en optredens met sterren als Oprah Winfrey gaat een minutieuze organisatie schuil, die meer dan een jaar vooraf werd gepland.

Plouffes vicecampagnedirecteur Steve Hildebrand begon de campagne in Iowa al te plannen in september 2006, maanden voor Obama in februari zijn kandidatuur bekendmaakte. Als partner in het consultancybedrijf Hildebrand Tewes Consulting, Inc. coördineerde hij in 2004 de verloren herverkiezing van senator Tom Daschle, de vroegere leider van de Democratische meerderheid in de Senaat. Eerder won hij in 2002 wel de herverkiezing van senator Tim Johnson, die uitstekende banden heeft met de Air Force en de Army. In 1999-2000 leidde hij ook de caucus in Iowa voor vicepresident Al Gore, die later verloor tegen Bush.

Betsy Myers staat Axelrod, Plouffe en Hildebrand bij aan de campagnetop als 'chief operating officer'. Ze heeft de leiding over het dagelijkse management. Myers leidde eerder het Center for Public Leadership van Harvard's Kennedy School of Government. Ze was Bill Clintons genderadviseur. Ze is de zus van ex-president Bill Clintons eerste perswoordvoerster Dee Dee Myers.

Politiek directeur

Matt Nugen was directeur van het persoonlijke kantoor van Howard Dean, als voorzitter van het Democratic National Committee de facto de partijvoorzitter en de ex-presidentskandidaat die in 2004 erg sterk begon aan de voorverkiezingen maar later wegdeemsterde. Nugens ervaring aan de zijde van Dean in het hart van de Democratische partij is een grote troef voor Obama. Tijdens de campagne van 2004 werkte Nugen nog voor de presidentscampagne van Democratisch presidentskandidaat en senator Joe Lieberman. In het zakenleven werkte hij vroeger aan de top van het bouwbedrijf Kwame Building Group Inc.

Communicatiedirecteur

Robert Gibbs kwam bij het team van Obama na diens Senaatsoverwinning in 2004. Het jaar daarvoor was hij een van de woordvoerders van John Kerry, die in de presidentsverkiezingen de duimen had moeten leggen voor huidig president Bush. Hij kent de partijcenakels van de Democraten als zijn vestzak, als ex-communicatiedirecteur van de partijcommissie die toezicht houdt op de verkiezing van Democraten in de Senaat.

Gibbs is niet vies van negative campaigning, het bekladden van de tegenstanders. Tijdens de campagne van 2003 zat hij mee achter een groep die zich 'Americans for Jobs, Health Care and Progressive Values' noemde, en toen uitpakte met een choquerende televisieadvertentie over Kerry's Democratisch tegenstander Howard Dean. Tijdens de ad wordt ingezoomd op een Time-cover met Osama bin Laden, terwijl Deans gebrek aan ervaring op het vlak van defensie- en buitenlandbeleid gehekeld wordt.

Perswoordvoerder

Bill Burton voert op nationaal niveau het woord voor Barack Obama. Hij verdiende in 2006 zijn sporen op nationaal vlak als communicatiedirecteur van het Democratic Congressional Campaign Committee, de partijcommissie die de campagnes van Democratische Congresleden coördineerde. In 2004 werkte hij als regionaal communicatiedirecteur voor de presidentscampagne van John Kerry. Daarvoor werkte hij als perswoordvoerder van enkele senatoren en een Huisafgevaardigde. Obama wordt onderweg ook gesteund door een traveling press secretary, Dan Pfeiffer. Samen met Hildebrand werkte hij ook voor de campagnes van senatoren Daschle en Johnson.

Buitenlandadviseurs

Zbigniew Brzezinski was Nationaal Veiligheidsadviseur van Democratisch president Jimmy Carter (1976-1980). Tijdens zijn tijd in het Witte Huis werden de VS-relaties met China genormaliseerd, en globale ontwapeningsakkoorden en de Camp Davidakkoorden voor het Midden-Oosten getekend. Wel werden onder Carter de sjah en de VS verjaagd uit Iran, dat een islamistische staat werd. Hij is momenteel professor buitenlands VS-beleid aan de Johns Hopkins University's School of Advanced International Studies. Hij is een uitgesproken tegenstander van de oorlog in Irak.

Tony Lake is de gewezen Nationaal Veiligheidsadviseur van Democratisch president Bill Clinton (1992-2000).

Ivo Daalder (onder) is een buitenlanddeskundige van de gerenommeerde Brookings Institution. De 47-jarige Nederlander is een expert op het gebied van nationale veiligheid, het gebruik van geweld, non-proliferatie en kernwapens, transatlantische relaties en het buitenlands beleid. In 2005 schreef hij America Unbound: The Bush Revolution in Foreign Policy. Onder Bill Clinton was hij Europa-adviseur in de Nationale Veiligheidsraad.

Samantha Power, oorlogscorrespondente en professor aan Harvard's Kennedy School of Government. Zij adviseert Obama over Darfur, waarover ze berichtte voor de The New Yorker. In 2003 won ze een Pulitzerprijs met haar boek A Problem from Hell: America And The Age of Genocide. Als journaliste berichtte ze vanuit Bosnië, Burundi, Oost-Timor, Kosovo en Rwanda.

Economisch adviseur

Austan Goolsbee is een gewaardeerd hoogleraar economie aan de Chicago School of Business, maar heeft geen politieke ervaring. Hij publiceerde onder meer over het belastingbeleid, de interneteconomie en consumentenzaken. Goolsbee schrijft sinds april 2006 ook een column in The New York Times.

Financiële directie

Achter Obama's campagne gaat een duo schuil dat al meer dan honderd miljoen dollar voor hem verzamelde. Julianna Smoot is de vrouw achter Obama's succesvolle internetfundraising, die honderdduizenden mensen overtuigde om een paar honderd dollar te storten voor zijn campagne. Ze heeft goede banden met voormalig senator Tom Daschle en John Edwards. Voor beiden was ze financieel directeur.

De nationale fondsenwerving onder de rijke zakenlui wordt gecoördineerd door Penny Pritzker, een miljardaire uit Chicago. Ze is een van de twaalf kleinkinderen van het roemrijke geslacht van Abraham N. Pritzker, de oprichter van de Hyatt-luxehotelketen. Als advocate werd ze door haar overleden oom Jay gekozen om mee de investeringen van de hotelgroep te leiden. Momenteel bouwt ze vooral servicewoningen voor rijke gepensioneerden, het Hyatt Classic Residenceprogramma, en kantoren. In Chicago opende ze in 2005 de 49 verdiepingen tellende wolkenkrabber Hyatt Center. Van de Forbes 400-lijst van rijkste Amerikanen trok ze voor Obama al geld aan van zakenlui als Warren Buffett, George Soros, Steven Spielberg en Oprah Winfrey.

Speechwriters

De speeches van Barack Obama worden geschreven onder leiding van Jon Favreau, die ervaring opdeed als vicedirecteur speechwriting tijdens de campagne van John Kerry en John Edwards in 2004. Hij wordt bijgestaan door Adam Frankel, die ook voor Kerry werkte en een onderzoeksbeurs vervolmaakte voor het Office of Counter-terrorism van het VS-ministerie van Buitenlandse zaken. Ook Ben Rhodes van het Woodrow Wilson International Center for Scholars pent mee. Hij schreef eerder het boek Without Precedent: The Inside Story of The 9/11 Commission (Knopf, 2006), over het officiële onderzoek naar de 9/11-aanslagen. Obama is dus goed voorbereid als het terreurdebat een van de verkiezingsthema's zou worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234