Dinsdag 27/07/2021

Standpunt

Het dramatisch falend inburgeringsbeleid verdient een onderzoek naar aansprakelijkheid

null Beeld Eva Beeusaert
Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Bij het Agentschap Integratie en Inburgering, het filiaal van de Vlaamse overheid dat over de integratie van nieuwkomers gaat, dreigt een massa-ontslag dat 170 medewerkers treft. Het collectief ontslag suddert al een tijdje onder de waterlijn van het nieuws. Het verdient meer aandacht.

De ontslagen komen niet zomaar voort uit veranderende tijden. Uit een reconstructie in deze krant blijkt dat ze het gevolg zijn van jarenlang ontoereikend beheer. Dat is kunnen gebeuren onder de politieke aansprakelijkheid van de huidige minister van Inburgering, Liesbeth Homans (N-VA) en haar voorganger, huidig minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

De geschiedenis van het Agentschap is nogal symbolisch voor het beheer op sommige percelen van de nog jonge Vlaamse overheid. Geldnood heeft de overvloedig vanuit de staatskas gesponsorde Vlaamse Gemeenschap nooit echt gekend. Het gevolg is dat er op sommige plekken een gezwollen administratie is kunnen groeien met een eindeloos snoer structuurtjes, postjes en poppetjes. Een erg ‘Belgische’ structuur, kortom.

Winkeltje

Klassiek klinkt dan het verwijt op, met name bij N-VA, dat dat de schuld van ‘de socialisten’ of van de traditionele partijen in het algemeen is. Alvast in het geval van het Agentschap Inburgering is dat aantoonbaar onjuist.

Het Agentschap is van bij aanvang altijd het ‘winkeltje’ van de N-VA geweest. Dat blijkt uit de beleidskeuzes, maar ook uit de politieke benoemingen van directeurs of bestuursvoorzitters.

Dit is meer dan een pijnlijk geval van slecht overheidsmanagement. In een druk bediscussieerd interview in de weekendkrant van De Morgen erkende Dirk Van Damme, onderwijstopman bij de OESO, dat Vlaanderen te laks is omgesprongen met integratie in het onderwijs en daarbuiten. Het verklaart voor hem de niet te dichten prestatiekloof tussen kinderen die thuis niet en wel Nederlands spreken.

Duur fiasco

Meneer Van Damme heeft een punt. Treffend is dat het Agentschap onder veel N-VA-druk is opgericht, om juist daaraan te verhelpen en een strikter inburgeringsbeleid door te drukken. Dat blijkt nu dus een duur fiasco te zijn. Lokaal beleid dreigt stil te vallen doordat nu de putten van het jarenlange slechte beheer gedempt moeten worden.

De brede afkomstkloof in statistieken voor armoede, onderwijs of werkzaamheid blijft een van de grootste uitdagingen in de Vlaamse samenleving. Discriminatie moet effectiever aangepakt worden, maar ook inburgering verdient de volle prioriteit. De Vlaamse regering heeft dat altijd met zoveel woorden bevestigd. De daden tonen wat anders.

Dat is niet onschuldig. Aan het Vlaams Parlement om zijn plicht te doen. Dit dramatisch falend beleid verdient een onderzoek naar aansprakelijkheid dat verder reikt dan de obligate interventie in het wekelijkse vragenuurtje.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234