Zondag 19/01/2020

Het dorp dat niet bij 't Stad wil horen

Niet alle Antwerpenaren zijn fier dat ze van A zijn. Het district Ekeren zou het liefst van al weer zelfstandig worden. Nu de N-VA aan de macht komt, hopen de Ekerenaren dat ze eindelijk gehoord zullen worden op 't Schoon Verdiep. 'Er leeft hier een angst voor stedelijkheid.'

De grootste fans van Bart De Wever wonen in Ekeren. Bijna een op de twee Ekerenaren heeft in oktober voor de N-VA gestemd (zie kader). De districtslijst van N-VA haalde 42 procent van de stemmen binnen, maar haar gemeenteraadslijst kon liefst 48,7 van de inwoners charmeren.

Wat heeft die monsterscore te betekenen? "De N-VA heeft veel meer dan andere partijen benadrukt dat ze de districten ernstig neemt", vermoedt Koen Palinckx (N-VA), die de volgende districtsburgemeester wordt. "De stad heeft Ekeren lang genegeerd. Men heeft onderschat dat de fusie van 1983 slecht verteerd is. In alle districten is er een hang naar autonomie, maar in Ekeren leeft dat het sterkst. Als je dat niet oppikt, krijg je op een dag de rekening gepresenteerd."

Leeggezogen

De afkeer van de stad oppikken is nochtans niet moeilijk. Je hoeft maar een willekeurige Ekerenaar staande te houden en te vragen hoe zijn relatie met Antwerpen is. "Ekeren wordt leeggezogen", zegt Steven Callewaert (43) zonder blikken of blozen. "Wij betalen belastingen zodat ze in het centrum dure evenementen kunnen organiseren. Wat krijgen wij daarvoor terug? Regeltjes, regeltjes en regeltjes. Hier in Ekeren maakt de stad reclame voor haar kerstmarkt, maar wij mogen niet eens een vuurmand plaatsen op onze eigen kerstmarkt. Maar goed, alles zal veranderen vanaf 1 januari", lacht Steven schamper.

Aan de toog van café Den Trol zit Pascal Neyaert (48) te hopen op verandering, maar hij is sceptisch. "Ik ben niet gaan stemmen omdat ik zo boos ben op de politiek. Ik heb al zo veel loze beloften gehoord", zegt hij. "Nu komt de N-VA aan de macht, maar het wordt afwachten wat zij ervan zullen bakken."

"Er leeft hier een angst voor stedelijkheid en alles wat daar bijhoort: migratie, drugs, geweld en inbraken", zegt Monica De Coninck (sp.a), als minister van Werk de eerste excellentie uit Ekeren. "Daarnaast blijft het gevoel bestaan dat er te weinig gedaan wordt voor de buitendistricten. We genieten van de stad, maar Ekeren gedraagt zich als de Calimero onder de districten. Als het de Ekerenaren uitkomt, zijn ze van 't stad, als 't hen niet uitkomt, willen ze autonomie."

"De aanhechting bij Antwerpen was een breuk in de geschiedenis van Ekeren", zegt journalist-scenarist Guido Van Meir, die opgroeide in Ekeren. "Het was altijd een beetje de hoofdstad van de polder. Maar opeens werd de zelfstandige gemeente een district. Een vaak gehoorde klacht is dat het dorpsleven van vroeger niet meer bestaat." Van Meir haalt het voorbeeld van voetbalclub Germinal Ekeren aan, die in 1999 samensmolt met Beerschot. "De club is zo opgestuwd in de vaart der volkeren dat hij niet meer bestaat. Hij staat symbool voor het wegdeemsteren van Ekeren."

Oud-politieman Paul Van De Ponseele (76) woont al zijn hele leven in Ekeren. "We voelen ons in de steek gelaten door de stad. Alleen het centrum telt, de buitenwijken krijgen de kruimels", zegt hij. "Als je een referendum zou organiseren, zou 70 procent van de inwoners voor een zelfstandig Ekeren kiezen, daar ben ik van overtuigd."

"Deze situatie kun je vergelijken met de spanning tussen Vlaanderen en België", zegt Koen Palinckx niet zonder ironie. "Ofwel blijft de stad de Ekerenaren beschouwen als vreemde vogels met veel nostalgie naar een verleden dat niet meer terugkomt. Ofwel neemt ze hen serieus als inwoners van de stad. De koek moet beter verdeeld worden tussen de binnenstad en de districten. In het Antwerpse bestuursakkoord staan daar nu enkele aanzetten toe."

"Binnen Antwerpen staat Ekeren apart, letterlijk en figuurlijk", stipt Ronny Kruyniers (sp.a) aan, de aftredende districtsburgemeester van Ekeren. "Geografisch hangen we niet aan de stad, wel aan de haven. Als we naar de stad moeten, is dat vijf kilometer rijden."

"Qua structuur is Ekeren nog altijd meer een dorp", zegt ook zijn opvolger Palinckx. "Er zijn zelfs nog weilanden met koeien in. Vandaar ook onze slogan: 'Ekeren, dorp in de stad'. Voorlopig sturen we niet aan op zelfstandigheid, maar ik zal altijd in de eerste plaats een Ekerenaar zijn, en dan pas Antwerpenaar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234