Vrijdag 25/06/2021

Universele angsten

Het dodelijk ongeluk met vluchtmisdrijf in Eppegem is de som van al onze diepste angsten

Muhammed en Fahrettin A., de twee verdachten. Beiden zijn nog voortvluchtig. Beeld Belga
Muhammed en Fahrettin A., de twee verdachten. Beiden zijn nog voortvluchtig.Beeld Belga

Al dagenlang beroert de verkeersdood van een twaalfjarig meisje media en publiek. Wat maakt dit ongeval met vluchtmisdrijf anders dan de anderen?

"Dit is wat je als school nooit wil meemaken", zei de directeur van het College van Vilvoorde over het overlijden van de twaalfjarige Merel uit Eppegem. Het meisje werd vorige week, op weg van school naar huis, van de weg gereden. Ze overleed aan haar verwondingen, de chauffeur vluchtte. Hij is nog altijd voortvluchtig.

Dit is een tragisch incident, maar helaas niet het enige in zijn soort. Volgens de statistieken van de Belgische politierechtbanken werden in 2014 6.415 chauffeurs veroordeeld na een ongeval met vluchtmisdrijf. In het Vilvoordse geval riskeert de dader tot zeven jaar cel (vijf jaar voor het ongeluk, twee jaar voor het vluchten).

Tussen alle tragische ongevallen valt dit ene op. Elk bericht over de zaak wordt druk gelezen op de nieuwssites. Daar zijn meerdere redenen voor. Een kind dat wordt doodgereden door een voortvluchtige chauffeur is wat je als school niet wil meemaken, maar het is vooral ook wat je als ouder niet wil meemaken.

Je eigen kind ten grave moeten dragen, is de oerangst van alle ouders. Dat totaal onvoorbereid moeten doen is zo mogelijk nog erger. Cijfers van Kind & Gezin leren dat het verkeer in Vlaanderen jaarlijks een tiental slachtoffers maakt tussen één en vijftien jaar oud. De onderliggende angst om je kind in het verkeer te verliezen, is universeel.

De machteloosheid van de nabestaanden wordt nog versterkt omdat er niemand is die om rekenschap kan worden gevraagd. Vluchtmisdrijf is een daad van lafheid. Dat roept beroering op, uit solidariteit met de onmondige naasten. Aan die ontzetting zit ook een duisterder psychologisch kantje. De reflex om weg te lopen van een ongeval waarin je zelf verantwoordelijkheid draagt, is menselijk. In de massale beroering zit dus paradoxaal genoeg ook een vorm van taboeïseren: het is ook een manier om te maskeren dat velen die foute vluchtreflex eigenlijk bij zichzelf herkennen.

Verkeerscampagne tegen overdreven snelheid en het hoge aantal doden dat er valt in ons verkeer. Beeld BVV / Go For Zero
Verkeerscampagne tegen overdreven snelheid en het hoge aantal doden dat er valt in ons verkeer.Beeld BVV / Go For Zero

Dat de verdachte bekend is, wekt nog meer ontzetting op. Het parket van Halle-Vilvoorde kon de eigenaar en de vermoedelijke chauffeur - vader en zoon Fahrettin en Muhammed A. - op basis van camerabeelden identificeren. Het parket besliste beelden van de twee vrij te geven om hen te kunnen opsporen. Niet vanzelfsprekend, want een van beiden is zeker onschuldig.

Persmagistraat Gilles Blondeau nuanceert: "Het parket heeft nooit een identiteit vrijgegeven of bevestigd, het heeft enkel twee foto's van twee mannen verspreid die werden gezocht, gezien ze op grond van de inhoud van het onderzoek allebei in aanmerking kwamen voor de feiten." Omwille van het vluchtrisico werd geoordeeld dat snel handelen aangewezen was.

Media toonden weinig schroom om de identiteit van de verdachte(n) bloot te geven. Het Nieuwsblad kwam al op vrijdag met de volledige namen, Het Laatste Nieuws volgde op zaterdag, andere kranten houden het bij de eerste lettter van de familienaam. Dat de verdachten met hun volledige naam worden genoemd, is erg uitzonderlijk. Toch hebben redacties een brede manoeuvreerruimte. Dit geval - omwille van de voortvluchtige dader - valt binnen die ruimte waarin namen noemen is toegelaten.

Xenofobie

Het vluchtmisdrijf in Vilvoorde komt ook tegemoet aan een andere oerangst: de vreemdeling die 'onze' dochters uit het leven wegrukt. Een jong, vrolijk, blank meisje wordt doodgereden door een vreemde man met een stevig strafblad die nu mogelijk is weggevlucht naar een ver land. Het is de alweer menselijke, universele angst voor de Ander, die hier een tragische bevestiging krijgt. Voor sommigen volstaat dat om te denken: zie je wel.

Neen, mensen die zich betrokken voelen bij dit misdrijf zijn géén racisten, en de verdachte is géén slachtoffer van racisme. De nijd waarmee sommigen media bejegenen die de naam van de verdachte niet voluit noemen, verraadt dat op de achtergrond een xenofobe dimensie mee een rol speelt.

De dood van de twaalfjarige Merel uit Eppegem beroert velen omdat hij de som van al onze angsten samenvat: de angst voor het noodlot, de angst voor onszelf en de angst voor de Ander.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234