Vrijdag 13/12/2019

Bosbeheer

Het 'Deprez-effect' geeft natuuractivisten vleugels

Wouter Deprez. Beeld Jonas Lampens

Een BV kan het verschil maken. De afgelopen dagen zijn er 530 bezwaarschriften ingediend tegen een verkavelingsaanvraag in een bosgebied in Roeselare, nadat komiek Wouter Deprez zijn schouders onder het protest zette.

Tot woensdagavond konden mensen bezwaarschriften indienen en dat is massaal gebeurd, zegt schepen Nathalie Muylle (CD&V), bevoegd voor vergunningen. "We hebben op dit moment 530 bezwaarschriften ontvangen. Die zijn allemaal de laatste dagen binnengekomen." Een indrukwekkend aantal, dat zelfs nog kan oplopen. Een aantal aangetekende exemplaren zullen immers pas vandaag of morgen met de post arriveren.

Zware taak

Het stadsbestuur wacht de zware taak om de adviezen en bezwaren door te nemen en in de loop van de herfst voor te leggen aan de gemeenteraad. Dat het aantal bezwaren de afgelopen dagen pas de hoogte in ging, heeft alles te maken met een oproep van komiek Wouter Deprez. Hij drukte zijn steun uit aan lokale natuurorganisaties. Die protesteren tegen een verkavelingsaanvraag in een gebied dat is ingekleurd als landbouw- en woonzone, maar middenin bos- en bosuitbreidingsgebied. Anders gezegd: in het Bergmolenbos zou er een villawijk verrijzen. Deprez riep op om bezwaarschriften in te dienen.

"Ik vind het fantastisch dat zo veel mensen dat ook hebben gedaan", zegt Deprez. "Bezwaarschriften indienen tijdens een openbaar onderzoek is ons democratisch recht. Ik denk dat burgers steeds meer vinden dat het gebrek aan groen een probleem is. Door klimaatveranderingen en overstromingen komt het op de agenda, niet door mijn oproep."

Hoe bescheiden Wouter Deprez zich ook mag opstellen, de natuurorganisaties zelf zien dat toch anders. Deprez' oproep is een cadeau geweest, zegt Joris Gansemans van Natuurpunt.

"Net als bij het Essers-dossier zien we wat een krachtige luidspreker Wouter is. Dat komt vast en zeker omdat hij uit onverdachte hoek komt. Een natuurvereniging die een stuk bos wil beschermen, daar kijkt niemand nog van op. Maar als iemand als Wouter zich daarvoor engageert, is dat plots veel geloofwaardiger."

Deprez zou de perfecte ambassadeur voor Natuurpunt zijn, maar dat ziet hij zelf niet zitten. "In Vlaanderen heb je elke week een dossier van een stuk natuur dat dreigt te verdwijnen, ik zou nogal werk hebben! En Natuurpunt doet zijn werk zelf zeer goed. Ik wil optreden en schrijven. In mijn voorstellingen heb ik het nauwelijks over deze thematiek. Af en toe een natuurdossier bestuderen, is een beetje vrijwilligerswerk."

De Zonhoverheide in Park Midden-Limburg, die bedreigd is door de uitbreiding van de Genkse site van het transportbedrijf Essers. Beeld Ken Steyls

Uitgebreid netwerk

Ook Natuurpunt zelf is geen vragende partij. Liever kiezen ze voor een amalgaam van uithangborden. Geert Noels, Stijn Meuris, Francesca Vanthielen, Veerle Baetens, het lijstje BV's op wie Natuurpunt een beroep doet, wordt alsmaar langer. "Per actie kijken we of er geen bekende persoon is die onze boodschap kan versterken en dan contacteren we die. Wouter Deprez heeft onlangs samen met ons twee try-outs gegeven van zijn nieuwe zaalshow. De opbrengst daarvan ging naar lokale afdelingen. Maar zowel het dossier-Essers als het stadsbos in Roeselare heeft hij zelf opgepikt. Hij heeft duidelijk zelf een uitgebreid netwerk van natuurvrienden."

En hij neemt de tijd om het allemaal uit te zoeken. Wie met Deprez spreekt, merkt meteen dat hij zijn dossiers tot in de details kent. Je zou haast denken dat hij een studiedienst achter zich heeft. "Was het maar waar", zegt Deprez. "Ik kies ervoor om me voor een problematiek in te zetten afhankelijk van de tijd die ik op dat moment heb, en de complexiteit van het dossier. Het stadsbos van Roeselare is een vrij eenvoudige kwestie, maar in het Essers-dossier heb ik me echt moeten verdiepen. Dan bel ik naar vrienden die ruimtelijk planner zijn, of zelfs naar politici van verschillende partijen om de exacte gevoeligheden goed in te schatten."

Wie in Vlaanderen ongemerkt een bos wil rooien, kan dat best in oktober doen. Dan toert Deprez met zijn nieuwe zaalshow. Maar dan zijn er nog steeds Francesca, Stijn, Veerle en Geert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234