Zondag 29/05/2022

Het cordon en waar het kan barsten

De wereldmedia schijnen er anders over te denken, maar in feite is de kans erg klein dat Philip Dewinter morgen zijn droom waarmaakt en de macht grijpt in Antwerpen. In een district van 't stad of in een enkele gemeente is een barst in het cordon sanitaire wel realistisch.

Door Tom Cochez

ANTWERPEN l Bij de federale en regionale verkiezingen die de komende jaren op het programma staan, blijft het cordon overeind. Voor het VB is het morgen dan ook nu of nooit.

De partij dweilt al maanden het land af op zoek naar bejaarde burgemeesters die verzot zijn op de macht, uit elkaar gespatte lokale partijen waar de onderlinge wrevel de bovenhand haalt op het verstand, gelijkgezinde partijen met een andere naam of wielen die er aan de rechtervoorkant van de VLD, CD&V of N-VA afdraaien. De oogst oogt al bij al magertjes.

Antwerpen rekent op Patrick Janssens om Dewinter buiten te houden, maar vooral in de districten Deurne, Hoboken en mogelijk ook Merksem wordt angstvallig uitgekeken naar de uitslag van het VB. De kans dat de partij er dicht bij een absolute meerderheid strandt, is reëel en zelfs als ze dat niet doet, is het nog maar de vraag of ze geen overlopers zal weten te strikken. Dewinter maakte alvast duidelijk dat hij in dat geval niet zal aarzelen om zijn (beperkte districts)bevoegdheden te buiten te gaan.

Onderlinge twisten deden in Willebroek de VLD uit elkaar spatten in Liberaal en Willebroek Anders. Liberaal stelt weinig voor, maar Willebroek Anders, een samengaan van ex-VLD'ers en lokale middenstanders, mag rekenen op 6 van de 27 Willebroekse zetels. Het VB haalde in 2000 zes zetels, maar verwacht wordt dat de partij er twee, misschien wel drie bovenop doet. Willebroek Anders maakt duidelijk dat de socialisten van de macht moeten en sluit samenwerking met het VB daarbij niet uit. In Willebroek wordt gefluisterd dat er al een voorakkoord tussen beide partijen op tafel ligt.

In het nabijgelegen Boom is het een ruzie tussen CD&V'ers die de deur voor het VB openzet. Naast CD&V-N-VA komt daar de afsplitsing Baert & De Saeger op, aangevoerd door een ex-CD&V'er die dolgraag de burgemeesterssjerp zou omgorden en dat mag best met de steun van het VB. Met de VB-jongerenvoorzitter Hans Verreyt aan het hoofd rekent het VB op minstens 10 van de 23 zitjes. De sjerp mag De Saeger van het VB hebben. Maar er zijn in Boom zowaar nog kapers op de kust. De VLD heeft alle moeite om kartelpartner Anders uit de slipstream van het VB te houden.

CD&V-burgemeester Harrie Hendrickx zorgde enkele maanden terug voor een rel in het residentiële Schoten door te zeggen dat het cordon kan worden doorbroken. Liever dan een 'monstercoalitie' op de been te brengen, wilde hij met het VB van Marie-Rose Morel in zee. Intussen klinkt de burgemeester anders. Om een coalitie te vormen is er immers ook vertrouwen nodig en dat is er volstrekt niet, integendeel. Hendrickx mocht de voorbije maanden aan den lijve ondervinden welke verfijnde campagnetechnieken het VB zoal hanteert en boegbeeld Morel wekt hevige tegenstand op.

Als de eigen voorspelling uitkomt en het VB straks meer dan 10 van de 25 zetels behaalt in Ranst, dan is er weinig dat de lokale N-VA zal tegenhouden om met het VB in zee te gaan. Opvallend is dat de voormalige VU-formatie Ranst 2000, die intussen N-VA is geworden, niet in kartel is gegaan met CD&V.

Ook in Hemiksem zou het VB, afgaand op de regionale scores in 2004, een forse sprong voorwaarts kunnen maken. Ook daar opent geruzie binnen en tussen democratische partijen de poort voor het VB. Wellicht dringt een tripartite zich op, maar het water tussen verschillende mensen is er zo diep dat het moeilijk wordt. Vooral CD&V-N-VA met de 75-jarige kandidaat-burgemeester Frans Cauwenberghs zou brood zien in een coalitie met het VB.

Als de gemeentepolitiek ergens ontploft, dan wel in Aalst. De lokale partij Plus wil met het VB praten en ook de Aalsterse CD&V van Ilse Uyttersprot sluit dat volgens sommigen niet uit. Het uittredend paars bestuur kan het, zeker nadat de populaire burgemeester Anny De Maght de VLD in twee scheurde, vergeten om met twee voort te regeren. CD&V zou hulp kunnen bieden, maar de lijsttrekster liet op een lokaal debat verstaan dat ze "geen exclusieven" heeft. Na het debat nuanceerde CD&V de uitspraak. Dat het VB met winst gaat lopen in Aalst lijkt zeker, maar bestuursdeelname zou een verrassing zijn.

Een beetje vergeten in de analyses die de voorbije weken werden gemaakt, is de Brusselse randgemeente Grimbergen. Lokaal VB-kopstuk Bart Laeremans teert op de nachtvluchten en profileert zich als de meest gematigde aller VB'ers. Dat maakt dat hij on speaking terms is met mensen binnen de democratische partijen, vooral bij CD&V-N-VA. In een vrij versnipperd partijlandschap met onder meer een sterk Franstalige UF is niets uitgesloten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234