Dinsdag 03/08/2021

Maatschappij

Het concept kantoorhond voor u getest: een zegen of vooral veel gedoe?

Pipa zit de hele dag onder het bureau van haar baasje en is daar slechts schoorvoetend onderuit te lokken.  Beeld Wouter Van Vooren
Pipa zit de hele dag onder het bureau van haar baasje en is daar slechts schoorvoetend onderuit te lokken.Beeld Wouter Van Vooren

U wist het waarschijnlijk niet maar vandaag is het ‘Bring your dog to work’-dag. De dag dus waarop hondenliefhebbers hun trouwe viervoeter aan hun collega’s kunnen voorstellen. Maar is een hond op de werkvloer wel zo’n goed idee? Een proefondervindelijk onderzoek.

Lichtbruine krullen, lange wimpers en lichtgele puppyoogjes. Als een hond dan echt de sociale contacten op het werk zou bevorderen, dan heeft Pipa, een Spaanse waterhond van bijna twee jaar, alle troeven in haar poten om die theorie op de redactie te testen. En ja hoor, Pipa bewijst al bij haar eerste wandelingetje door het gebouw hoe dat werkt. Collega’s die je in normale omstandigheden gewoon in de gang kruist, komen haar aaien en willen weten hoe ze heet. En dankzij Pipa kom ik te weten dat ook Murielle, al jaren de rots in de branding achter de receptie, thuis een hond lopen heeft. Zo’n beest op kantoor zorgt er bovendien voor dat je minstens een paar keer per dag van achter je computer moet komen voor een ommetje op het parkeerterrein. Voor collega’s trouwens het perfecte excuus om hetzelfde te doen.

De kantoorhond. In de Verenigde Staten en dan vooral in de buurt van Silicon Valley is het al langer een fenomeen. Bij bedrijven als Google of Amazon is het de gewoonste zaak van de wereld dat werknemers, bij wijze van extra legaal voordeel, hun hond mee naar hun werkplek zeulen. Ook bij ons duiken hier en daar proefprojecten met kantoorhonden op in de strijd tegen de burn-out-epidemie. Een hond op de werkvloer zou immers het stressniveau naar beneden halen en zorgen voor meer en betere sociale contacten.

Stresslevels omhoog

Nu is er in het verleden al behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van dieren op de werkvloer. Zo kwam Randolph Barker van de Virginia Commonwealth University in 2012 tot de vaststelling dat werknemers die hun hond meebrachten naar het werk veel minder stress hadden dan collega’s die het zonder viervoeter onder hun bureau moesten stellen. Meer zelfs, toen Barker de hondeneigenaars vroeg hun dier een paar dagen thuis te laten schoten hun stresslevels meteen de hoogte in.

John Polheber en Robert Matchock van Penn State University toonden dan weer aan dat de aanwezigheid van een hond tijdens een stressvolle opdracht zorgt voor een lagere hartslag en minder hoge waarden van het stresshormoon cortisol dan wanneer je diezelfde opdracht zonder dierlijke assistentie tot een goed einde moet brengen. Bij vzw AAP die projecten met dieren opzet in onder andere woonzorgcentra zijn ze al langer overtuigd van de voordelen van een bedrijfshond. “Zo’n dier zorgt er voor dat je even de focus kan verleggen wanneer je hoofd dreigt over te lopen”, vertelt Joke Decru. “Je kan er een blokje om mee lopen, er even mee spelen of er gewoon eens tegen zagen zonder dat daarna een oordeel volgt.”

Pipa krijgt alle aandacht van de collega’s op de redactievloer.  Beeld Wouter Van Vooren
Pipa krijgt alle aandacht van de collega’s op de redactievloer. Beeld Wouter Van Vooren

Wat er ook van zij, het idee om onze hond voor een keer mee te nemen naar kantoor zorgde in eerste instantie vooral voor een verhoging van die cortisolwaarden. Niet alleen omdat Pipa de avond voor haar grote kantooravontuur besloot een duik te nemen in de niet al te propere vijver langs haar dagelijks wandelparcours, met alle geurhinder van dien. Maar ook omdat je nooit echt zeker weet hoe zo’n beest zich tijdens haar allereerste werkdag zal gedragen. Zal ze stil kunnen zitten? Hoeveel keer moet je er mee naar buiten om zeker te zijn dat ze niet plast op de tapis-plain op de redactievloer? En mag zo’n hond het bedrijfsrestaurant wel binnen?

“Honden toelaten op de werkvloer heeft meer voeten in de aarde dan je op het eerste gezicht zou denken”, weet ook Ralf Caers, professor human resources management aan de KU Leuven. “Net daarom raden we bedrijven die ermee willen beginnen aan om eerst eens stil te staan bij hun hondenbeleid.”

Harige viervoeters

Caers denkt dan aan het opstellen van duidelijke criteria waar zo’n kantoorhond aan moet voldoen. “Niet groter zijn dan 40 centimeter bijvoorbeeld. Of niet op de lijst met gevaarlijke hondenrassen staan. En waarom niet eisen dat honden die mee naar het werk komen minstens een jaar naar de hondenschool zijn geweest?”

Zo’n lijstje maakt het mogelijk om op een objectieve manier uit te maken wie zijn hond wel of niet mee kan brengen. Want daar loopt het vaak fout bij dit soort projecten. Caers: “Als je willekeurig gaat beslissen wie zijn hond wel of niet mee mag brengen, werk je frustraties in de hand.” Bovendien beperk je door het stellen van dat soort voorwaarden de hinder voor wie het niet zo voor harige viervoeters heeft.

Bij DPG Media, het moederbedrijf boven De Morgen, is van een hondenbeleid (voorlopig) geen sprake. Gelukkig maar want een bewijs van goed hondengedrag kan Pipa niet voorleggen. Na amper een paar weken hondentraining had ze al met een ernstige vorm van schoolmoeheid te kampen. Gelukkig blijkt ze behoorlijk onder de indruk van de omstandigheden. Ze kruipt onder mijn bureau en is daar enkel onderuit te lokken door collega’s die bijna hetzelfde doen, of door mij op de voet te volgen wanneer ik naar de printer of het drinkfonteintje stap.

Even een ommetje maken op de parking. Beeld Wouter Van Vooren
Even een ommetje maken op de parking.Beeld Wouter Van Vooren

Dan heeft Balou, de kantoorhond van signalisatiebedrijf Stuer Egghe, al wat meer zelfvertrouwen. Al zes jaar loopt de labradoodle daar elke dag zijn rondjes tussen de bureaus. “Eigenlijk uit noodzaak", vertelt Chantal Egghe, eigenaar van zowel het bedrijf als de hond. “Ik nam Balou als pup steeds mee naar kantoor met als gevolg dat hij nooit leerde om alleen te zijn. En dus is hij hier gebleven.” Ook al omdat de hond volgens Egghe wel degelijk een positieve invloed heeft op de werksfeer. “Hij gaat ’s morgens iedereen dag zeggen en ook tijdens de pauzes komt hij om een knuffel vragen. Wanneer hij, zoals nu tijdens de examenperiode van mijn dochter wat vaker thuis blijft, wordt hij echt gemist.”

Al loopt het leven van een kantoorhond niet altijd over rozen. Balou kreeg een paar jaar geleden plots te kampen met maagproblemen. Niet stress-gerelateerd, wel de schuld van een overdosis koekjes. Egghe: “Hij krijg tijdens zijn ronde op kantoor constant lekkers toegestopt. Sindsdien krijgt hij enkel nog gezonde brokjes.”

Een heuse dogwalker

Bij het modemagazine Elle België hebben ze al meer ervaring met de heilzame werking van honden op de vloer. Sinds een van de commerciële medewerkers een hond meenam naar het bureau is de hondenpopulatie daar geëxplodeerd. “Er lopen hier sowieso altijd minstens zes honden rond”, vertelt hoofdredactrice Carolien Swinnen. “Op piekmomenten zijn dat er soms twaalf.” Om die allemaal aan de nodige beweging te helpen komt er tijdens de middag zelfs een heuse dogwalker langs.

Ondanks het ontbreken van duidelijke richtlijnen hebben de honden bij Elle nog nooit voor problemen gezorgd. “De enige afspraak is dat ze op het gelijkvloers blijven, bij onze commerciële dienst. Op de eerste verdieping ligt overal vast tapijt en bovendien zit daar ook de redactie en die hebben het liever wat rustiger. Wanneer tijdens het schrijven van een artikel om de paar minuten een hond tegen je been komt duwen, is dat niet zo bevorderlijk voor het concentratievermogen.”

Bij De Morgen moeten we daar voorlopig niet voor vrezen. Met uitzondering van het mijne heeft Pipa op haar eerste werkdag tegen geen enkel been geduwd. Maar of dat ook betekent dat ze binnenkort nog eens meekomt? Misschien volgend jaar, op ‘Bring your dog to work’-dag.

Pippa neemt de lift. Beeld Wouter Van Vooren
Pippa neemt de lift.Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234