Vrijdag 07/10/2022

Het communicatieprobleem van een topminister

Of het nu chocoladesigaretten waren, fluor of pcb's, altijd liep er wel iets fout in de communicatie van Magda Aelvoet. Soms werd er ook ronduit geblunderd. Als nieuwe minister besefte ze maar al te goed dat er niets verkeerd mocht lopen op het vlak van volksgezondheid en voedselveiligheid wou ze ooit het vertrouwen van de consument terugkrijgen. Misschien was het net die verkrampte houding die haar parten speelde.

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Het begon al in augustus 1999 op een geïmproviseerde persconferentie in haar eigen tuin. Voor de tv-camera's begon de minister omstandig uit te leggen dat België geen andere keuze had dan pcb-testen verplicht te maken voor alle Belgische producten met een dierlijk vetgehalte van meer dan twee procent. Ook al was er groot protest tegen haar maatregel, er was immers een Europese beschikking die alle lidstaten daartoe verplichtte.

Tot plots de verandadeur openging en haar man riep: "Magda, Verhofstadt aan de lijn." Tv-kijkend Vlaanderen kreeg een tussenshot te zien van een telefonerende Aelvoet, waarna de bewindsvrouw voor de microfoons plots een andere boodschap te kennen gaf. Dat de Belgische regering zich niet neerlegt bij de Europese beslissing, die al te strenge normen oplegt aan ons land en dat er een aangepast ministerieel besluit zou komen, waardoor de norm niet op twee maar op twintig procent zal liggen.

Daarmee was het kwaad geschied. Aelvoet mocht dan achteraf nog uitleggen hoe de vork in de steel zat, de publieke perceptie was en bleef dat de minister haar dossier niet beheerste. Een communicatiestoornis met kwalijke gevolgen dus, zoals er de komende jaren nog vele zouden volgen.

Zoals het verhaal van de chocoladesigaretten. De minister had zich tijdens een interview spontaan laten ontvallen dat een Brits bericht dat stelde dat chocoladesigaretten jongeren aanzetten tot het roken van het echte spul, nog niet zo'n gek idee was. Een bedenking die haar prompt de titel van 'verbiedster van chocoladesigaretten' opleverde, wat gepaard ging met bakken kritiek vanuit zowel de snoepgoed- als de tabaksindustrie.

Een soortgelijk verhaal over haar verbod op fluor. Toen kreeg Aelvoet zelfs kritiek vanuit de Europese Commissie omdat haar maatregel indruiste tegen een Europese richtlijn. Aelvoet besloot dan maar om alleen fluor in voedingssupplementen te verbieden en niet in tandpasta. Via een persmededeling riep de minister wel de bevolking nog op om de tandpasta met fluor vooral niet in te slikken.

Maar vooral tijdens de mini-pcb-crisis van begin dit jaar werd duidelijk dat het op communicatievlak niet wilde vlotten. Op 18 januari wordt bij het Roeselaarse bedrijf Hanekop een pcb-besmetting vastgesteld bij het kippenvoer. Wat volgde was een opeenstapeling van kleine en iets grotere misverstanden en fouten. Minister Aelvoet wachtte vrij lang om de burger in te lichten over het euvel, omdat ze dacht dat het mogelijk besmet vlees toch niet in de rekken zou terechtkomen. Een beoordelingsfout, zo gaf ze achteraf zelf toe. In een poging om alles weer onder controle te krijgen en alle misverstanden uit te klaren liet Aelvoet een audit opstellen over de mini-pcb-crisis. Die stelde dat eigenlijk niet zoveel misgelopen was, dat er alleen wat communicatieproblemen waren tussen de buitendiensten en het hoofdbureau die gemakkelijk op te lossen waren.

Maar een dag nadat Aelvoet opgelucht had aangekondigd dat de zaak gesloten was, viel het parket van Kortrijk binnen bij haar diensten en hield twee van haar topambtenaren aan op verdenking van manipulatie van het informaticasysteem. Het onderzoek van het Kortrijkse parket naar de hele zaak loopt nog steeds. Minister Aelvoet heeft intussen wel de hoofdverdachte benoemd op een topfunctie in haar Federaal Voedselagentschap. Andere geschikte kandidaten waren er niet.

Ondanks alle goede verwezenlijkingen van de voormalig minister - de wet op het patiëntenrecht, haar medewerking aan de drugsnota - blijft wellicht altijd het beeld van een minister die duidelijk een communicatieprobleem had.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234